Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 октомври 2016 година

Дрехата на света Петка, която беше донесена във Видин от румънския град Яш
Снимка: Радио Видин

Частица от дрехата на Света Петка ще остане в старинния храм във Видин, чийто патрон е светицата. Света Петка, чиято памет отбелязваме на 14 октомври, е небесна покровителка на българския народ. Богослужението за пренасянето започна в 18 часа. 


Съставите на секционните избирателна комисии (СИК) във всичките 11 общини на територията на област Видин са назначени. Изплащането на възнаграждение за работата на членове на СИК, регистрирани като безработни или с право на социално подпомагане, не ги лишава от получаването на обезщетения.  


До седем километра достига колоната от товарни автомобили, чакащи да преминат границата с Румъния през Дунав мост 2 при Видин. Според шофьори, забавянето е на румънска територия. От пресцентъра на "Гранична полиция" съобщиха, че причината за забавянето не е при тях и че подробности за ситуацията на пункта ще получим през следващите дни. 



В Козлодуй тече церемония по отличаване и награждаване на институции, граждани, доброволци и частни компании за участие в обществения живот, за принос в развитие на гражданското общество, за подпомагане на обществени инициативи. Тържеството по награждаването започна тази вечер в 18.00 часа на централния площад. 



Официална делегация от община Мездра, водена от кмета, Генади Събков, замина за Република Албания. Очаква се да бъдат подписани договори, които включват обмен на официални, културно- творчески и спортни делегации, групи от лекари, учители и ученици. 



16 обществени и частни сгради ще бъдат санирани по оперативна програма "Региони в растеж" в Белоградчик. Сумата, определена за тях, е в размер на 4 500 000 лева. На 20 октомври ще бъдат открити обновените по Националната програма за енергийна ефективност 6 жилищни блока.


Община Якимово е кандидатствала с проекти по Оперативна програма “Развитие на селските райони” за преасфалтиране на главната улица в общинския център и за рехабилитацията на още 9 улици в селото. Общо 6 милиона и половина лева са нужни, съобщи кметът Георги Георгиев.



Общинската управа на Враца обяви оригинален конкурс за селфи пред паметник в града. Надпреварата е посветена на 9 ноември – денят, в който преди 139 години градът е бил освободен от турско робство. Инициативата е озаглавена "Селфи във Враца".



Търси се място за преместване на традиционния Видински панаир. Целта е това да е терен, където няма да бъде смущаван покоят и ежедневието на гражданите, каза кметът на Видин Огнян Ценков. 



Най-силен е бил вятърът този следобед в Оряхово, каза метеорологът в Хидрометеорологичната обсерватория в Плевен, Николай Ятански. 17 метра в секунда достигна неговата скорост в 15 часа. 



Денонощни аптеки в Северозападна България няма от години и скоро едва ли ще има по ред причини. Според видински фармацевти, пазарната икономика е показала, че те не са необходими. Това каза за Радио ВИДИН Зоя Василева, заместник председател на Регионалната фармацевтична колегия във Видин.



Осмата по ред изложба на декоративни птици във Видин ще се проведе на 28 октомври. Експозицията е организирана от Дружеството на гълъбовъдите и природолюбителите "Бонония 2009" и Община Видин. 



Днес отбелязваме Световния ден на зрението. По този повод до края на октомври продължава Националната кампания за профилактика на детското зрение. Фокусът на кампанията тази година е връзката на зрението със спорта, обясни инициаторът ѝ Павел Цветков. 



Днес е и Световният ден на ходенето. Той се организира за първи път от Световната асоциация "Спорт за всички" през 1991 година. Идеята е да привлекат повече желаещи към системни занимания с ходене за здраве. 


По заповед на премиера Бойко Борисов Министерството на вътрешните работи ще започне процедура по назначаване на служители по трудово правоотношение, които, след влизането в сила на промените в Закона за МВР, ще могат да осъществяват съдействие при граничния контрол и охраната на държавната граница. В техните правомощия влиза задържането на нарушители на граничния режим, както и предаването им на компетентните полицейски органи, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет.



18 чужденци са установили вчера при проверка след сигнал кулски полицаи в центъра на с. Киреево, общ. Макреш. Групата е задържана в районното управление.


Днес от 17.00 часа в ОУ ”Христо Ботев” Мездра започна поетична вечер „С дъх на море” по стихове на капитан далечно плаване Дянко Кънчев, организирана от НЧ ”Просвета 1925 Мездра” и неговата сестра Вера Михайлова. 



Димитър Вецин открива 48-та си самостоятелна изложба тази вечер в Белоградчик. Художникът ще представи 60 живописни платна в своя любим стил нео-наивизъм. Изложбата ще продължи до 13 ноември.


692 именици ще празнуват утре, 14 октомври, в община Враца на Петковден. В народния календар денят се свързва с края на лятото и есента, и началото на зимата. В християнската митология Света Петка се почита като закрилница на децата, покровителка на жените и техните домашни дейности.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30

Представиха проект за видеонаблюдение в община Видин

На работна среща бе представен идеен проект за изграждане на видеонаблюдение в цялата община , съобщават от местната управа във Видин . Присъстваха кметът д-р Цветан Ценков, представители на фирма „Контракс“ - автор на проекта, на Областна дирекция на МВР-Видин, експерти в общинската администрация.  Намеренията са да бъдат изградени два центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 15:19