Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 31 октомври 2016 година

2
Снимка: Десислава Андреева
Възпитаници на видинската детска градина "Русалка" отбелязаха в аванс Деня на народните будители с посещение в музей "Конака" в града. Пред своите родители малчуганите изнесоха тематична програма за празника с песни и стихотворения и показаха знания за националните герои на България.

Превозвачи протестираха заради опашките на шест от граничните пунктове в страната, сред които и Дунав мост 2. При Видин- Калафат протестът беше мирен, но представители на транспортни фирми се заканиха, че може да се стигне и до блокада на моста, ако държавата не се намеси, за да осигури по-бързото преминаване през граничния пункт.

Звената “Български документи за самоличност” при Областната дирекция на МВР ще съдействат на българските граждани, които не притежават валидни документи за самоличност, да упражнят правото си на глас в деня на президентските избори и националния референдум, съобщават от полицията във Видин.


Днес изтeче срокът, в който хората с увреждания можеха да подадат заявления в общинските служби за гласуване с подвижна избирателна кутия. Условието е в населеното място да има вече образувана подвижна избирателна секция. 19 подвижни секции ще има на територията на Видински избирателен район.  

1 219 са заявленията, подадени в Регионалната дирекция „Социално подпомагане“ (РДСП) във Враца, от родители на първокласници за финансова помощ. Декларациите се подаваха от 1 юли до 30 септември.

"Пътна полиция" ще прави масови проверки за състоянието на гумите, светлините, чистачките и изправността на автомобилите от утре, 1 ноември. Традиционната акция "Зима" ще продължи до края на ноември.


Съвместна българо-румънска полицейска акция се състоя днес на околовръстния път на Видин. Служителите на реда от северната ни съседка съдействат при проверката на румънски граждани.


Полицаи лепят стикери на домашните телефони на възрастните хора в Ломско. Превантивната мярка е с цел да бъдат предотвратени телефонните измами. Над 200 стикера са разлепили униформените при посещенията в селата. В Лом полицаите разкриха и депо за крадени автомобили.


Над 3 000 снегопочистващи машини ще осигуряват проходимостта на 20 000 км републикански пътища през зимните месеци, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ще са необходими близо 108 000 т сол и около 300 000 т пясък. Всички области трябва да имат готовност да посрещнат първия сняг.


Областно пътно управление във Враца преминава от 1 ноември на режим на работа, необходим за зимни условия. Всички ангажирани със снегопочистването машини трябва да бъдат в готовност за работа и изкарани в съответните пунктове край пътищата от републиканската пътна мрежа. На определените за целта места са заредени количества пясък и сол, които при нужда да бъдат разпръсквани, потвърдиха от Агенция „Пътна инфраструктура“.

Вяло протече срещата във Видин между представители на Агенцията по заетостта, Дирекция "Бюро по труда"- Видин и млади хора от града. Отчетът във връзка с изпълнението на националния проект „Нова възможност за младежка заетост”, не предизвика интерес у присъстващите. Въпреки, че целта на срещата бе по-добра информираност на младите безработни , обратна връзка под формата на въпроси и дискусии, на срещата не бе зададен нито един въпрос за възможностите, които дава проектът.


Родители ще подкрепят протеста на врачански ученици. Той се организира срещу проекта на Министерството на образованието и науката и Ромския образователен фонд за стимулиране със стипендии на децата от малцинството да завършат средно образование.


Един от проблемите, които община Белоградчик трябва да разреши е свързан с безпризорните разходки на домашни животни без маркировка по улиците на града и околните села.


Екип, ръководен от директора на Регионалния исторически музей Враца Георги Ганецовски, извършва теренни разкопки на "Калето" в Мездра, които ще продължат до средата на месец ноември и са финансирани от Общината в железничарския град. Археологът с екип от трима работници проучва сондаж с площ от 16 квадратни метра в северната част но крепостта.

Видин ще отбележи с тържествено честване 1 ноември, Деня на народните будители. Празнично шествие ще тръгне в 10:45 часа от площад "Бдинци" и ще продължи до паметника на Софроний Врачански в града.


По случай Деня на народните будители пред паметника на Св. Софроний Врачански, Община Враца организира тържествено честване на празника. В програмата за отбелязването са включени изпълнения на стихове от ученици от местни училища.

Интересна инициатива организират за утрешния ден на народните будители в Община Оряхово. Вместо популярната напоследък игра сред младите хора "лов на покемони" учениците от две оряховски училища ще търсят дървени петлета, върху които ще бъдат изписани цитати от известни български стихотворения. Състезанието започва утре в 10.00 часа в парк "Щурците".


На 4 ноември на територията на Природен парк "Врачански Балкан" ще бъдат освободени 48 птици от вида Планински кеклик. За първи път в България успешно се размножават и разселват птици от този вид. Освобождаването на пернатите ще се извърши в петък, от 11.00 часа, в района на горна лифтова станция във Враца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30

Представиха проект за видеонаблюдение в община Видин

На работна среща бе представен идеен проект за изграждане на видеонаблюдение в цялата община , съобщават от местната управа във Видин . Присъстваха кметът д-р Цветан Ценков, представители на фирма „Контракс“ - автор на проекта, на Областна дирекция на МВР-Видин, експерти в общинската администрация.  Намеренията са да бъдат изградени два центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 15:19