Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 3 ноември 2016

Снимка: Радио ВИДИН

15 учени от Англия, Австрия, Германия, САЩ и Гърция участваха в научна конференция във Враца. Форумът се организира за отбелязване на 30 години от откриването на Рогозенското съкровище


Предсрочно завърши ремонтът на виадукт„Елешница“ и на двата виадукта при км 41 на АМ Хемус. Поставена е нова асфалтова настилка и хидроизолация, подменени са тротоарни конзоли и санирани стълбове. 


10-километровата отсечка свързваща общините Враца и Криводол е с нов асфалт, бетонови бордюри и маркировка. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, заедно с председателя на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров инспектираха ремонтните дейности на третокласния път III-101 Враца - Криводол. 


Превенция на произшествията и обезпечаване на нормалното движение по улици и пътища при зимни условия - обсъдиха по време на среща кметът на Община Видин Огнян Ценков и главен инспектор Владимир Герасимов - началник на сектор „Пътна полиция“ към ОДМВР - Видин. Огнян Ценков заяви, че от страна на Общината ще бъде осигурено всичко необходимо за снегопочистването като техника и работна ръка. Ще бъдат определени и служители, които да са в постоянно взаимодействие с представители на „Пътна полиция“.  



Община Белоградчик е сключила договор с местна фирма за механизирано зимно поддържане и снегопочистване на общинската пътна мрежа и улиците на града
. Доставено е и количество пясък над допустимия минимум. Направена е и проверка на готовността на техниката за извличане на закъсали тежки товарни автомобили. 



Общо 244 служители от системата на МВР ще участват пряко в охраната на помещенията за гласуване в област Видин в изборния ден. Денонощна линия на МВР е открита за сигнали на граждани по време на изборите за президент и вицепрезидент и Националния референдум на 6 ноември. 


На територията на община Видин ще работят 129 секционни избирателни комисии. От тях 6 са подвижни, в които могат да гласуват избиратели с трайни увреждания, нямащи възможност да упражнят правото си на вот в изборно помещение.


На територията на област Видин са регистрирани 261 секционни избирателни комисии, от които 19 са подвижни. Своевременно на общините са предоставени избирателните списъци и други материали, съобщават от областната администрация. 



Върховният касационен съд потвърди осъдителната присъда срещу Ивайло Миланов, Иван Каменов и Калин Димитров за убийство на Николай Димитров от Враца. Наказание „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване получиха тримата подсъдими. Миланов и Каменов ще останат зад решетките за по осемнадесет години, а Димитров - за срок от шестнадесет години. Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.



Искове между 100  хиляди и 400 хиляди лева предявиха към държавата наследници на четирима от загиналите при взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом. Те са заради бездействието на институции, причинило смъртта на техни близки. Административният  съд във Видин днес отложи за 8 декември едно от делата. За 13 декември Окръжният съд във Видин насрочи дело по държавното обвинение за смъртта на 15 души в завода за боеприпаси в Горни Лом. Обвиняеми са четирима души, а делото ще се гледа при закрити врати.



Видинският административен съд заседава по жалба на община Враца във връзка с писмо за приключване на процедура по администриране на сигнал за нередност при изпълнение на договор по Оперативна програма "Регионално развитие". Жалбата е срещу главния директор на Главна дирекция "Програмиране на Регионалното развитие" и заместник ръководител на Управляващия орган на Оперативната програма. Съдията по делото Биляна Панталеева даде възможност на местната управа да депозира писмена защита в 7-дневен срок. Решението по делото се очаква до месец.


Кръгла маса по проблемите на незаконните жилища на хора от малцинството и ангажиментите на държавата в случаи на принудително извеждане на семейства се състоя във Видин. Институции и неправителствени организации взеха участие в срещата. 



23-ма чужденци, сред тях и шестима непълнолетни са разкрити при Операция за противодействие на нелегалната миграция през последното денонощие във Видинско. Четирима български граждани също са задържани в полицейския арест. Силно притеснени от зачестилите посещения на чужденци и безсилието на граничните полицаи да се справят с проблема, са хората в Макреш, каза кметът на общината Иван Каменов.


 
Двама пострадаха в катастрофа между селата Расово и Пишурка в посока към град Лом. Причината за инцидента е движение с висока скорост при лоши пътни условия. Няма опасност за живота им, каза за Радио ВИДИН директорът на МБАЛ „Св.Николай Чудотворец“ в Лом, д-р Георги Савков.



18-годишен е задържан в полицията за разпространение на наркотици в районите на учебни заведения във Видин. В него са открити 10 грама канабис.  При последвалото претърсване в къща, обитавана от него в село Покрайна,  полицаите открили още четири топчета с канабис.


От днес започва записването за безплатни прегледи за рак на кожата в поликлиниката към Военномедицинска академия (ВМА). Прегледите ще бъдат проведени на 9-и ноември от 9 до 13 ч. в поликлиниката на ВМА в кабинет 227 и кабинет 230. Записванията от цялата страна ставата на телефони 02 922 5809 и 02 922 61 81. 


Районната колегия на Българския лекарски съюз ще награди на 18 ноември седмина от своите членове. Призовете се връчват традиционно на деня на лекаря - 19 октомври. 



На 3 ноември отбелязваме Деня на българския художник. Празнуват всички художници, иконописци и реставратори. "Трябва да имаш вяра, за да нарисуваш икона. Важно е иконографът, който изписва стенопис или икона, да го направи със смирение," каза за Радио ВИДИН художникът иконописец от Бяла Слатина Марио Беров.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48