Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 7 ноември 2016 година

Снимка: БГНЕС

Румен Радев, издигнат от инициативен комитет, и Цецка Цачева, кандидатът на ГЕРБ, ще се състезават на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент. Вече са обработени над 95 процента от изборните протоколи от страната. Според резултатите до момента, водач остава Румен Радев с 25.7 процента, а Цецка Цачева има 22 на сто от гласовете. 34% от гласувалите в област Видин са предпочели Румен Радев, на второ място с 22% е Цецка Цачева. Румен Радев и Илияна Йотова са първи и в област Монтана с 31,34 на сто от гласовете, Цецка Цачева и Пламен Манушев събират 20,7 на сто. В област Враца Радев е подкрепен от 31.7% от гласувалите, а Цачева- от 22,4 на сто.


Областната структура на БСП във Видин се нарежда на второ място в страната по събрана подкрепа за Румен Радев. Това съобщиха от Областния предизборен щаб на партията при обявяването на резултатите от гласуването. "Заедно успяхме да преборим ГЕРБ на места, на които не сме очаквали, че може да постигнем победа", съобщи председателят на Областния предизборен щаб на партията във Видин, Димитър Велков. 



Предсрочни избори ще има, ако ГЕРБ загуби изборите след балотажа
. Това каза лидерът на партията Бойко Борисов след обявяването на резултатите от първи тур на изборите за президент и вицепрезидент. "Следващия понеделник, ако загубим балотажа, надявам се, че няма, отиваме на предсрочн избори, по-точно - ние излизаме от управлението". Борисов заяви, че има фронт БСП - ДПС - ДСБ.



Разликата между първия и втория на президентските избори в област Враца е почти 9 000 гласа. С избирателна активност от 63% приключи първият тур и на изборите в община Мездра. 



В област Плевен 4.8 на сто от избирателите са посочили "Не подкрепям никого", показват окончателните резултати след обработката на 100 процента от протоколите. Най-много са дали гласа си за Румен Радев - 30.29 на сто. На втора позиция по събрани гласове е Цецка Цачева с 19.15 на сто. И трите въпроса от Националния референдум са получили голяма подкрепа от гласувалите в Плевен. За първи и третия са гласували с "да" по над 100 хиляди души. На втория въпрос с "да" са гласували над 87 000 души.



От лоша организация при приемане на документите в Районната избирателна комисия (РИК) се оплакаха членове на секционни избирателни комисии във Видинско. По думите им, това е най-лошата организация от години. Наша проверка установи, че освен малкото налични столове, хората са принудени да ползват поставените допълнително тесни пейки без облегалки. Недоволните предлагат залата, където се помещава Районната комисия на следващите избори да бъде сменена. Едно от предложенията е за Спортната зала в града. 



РИК няма възможност да контролира дали в секционните комисии се назначават членове, които нямат право да изпълняват тези функции. Това призна председателят на видинската Районна комисия Павел Петков след като по време на вота вчера беше установено, че в нарушение на Изборния кодекс заместник-председател на комисия в Дунавци е била Мариета Георгиева, която е и общински съветник
. Правомощията й като член на Секционна избирателна комисия са прекратени, след подаден сигнал от Областния съвет на ДПС.



Първото си работно заседание проведе новоизбраният Общински съвет в Ружинци при дневен ред от 30 точки. На 10 октомври новоизбраните 11 общински съветници положиха клетва и избраха своя председател.



В монтанското село Василовци почетоха паметта на загиналите в Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война- общо 73 души.



Видин стана част от кампанията за превенция на диабета, която се организира във връзка със Световния ден за борба със заболяването - 14 ноември. Пред сградата на Общината мобилна лаборатория от Австрия с екип специалисти извърши напълно безплатно измерване на кръвната захар, холестерола и кръвното налягане на всички желаещи. Мъж колабира докато чакаше на опашката за безплатните изследвания, оказана му беше лекарска помощ от екип на изпратената линейка. Утре безплатни измервания ще се правят на площад "Жеравица" в Монтана, а на 9 ноември- на площад "Христо Ботев" във Враца. 



Три случая на скарлатина са диагностицирани във видинската детска градина "Синчец". Според директора Мая Георгиева заразното заболяване е типично за децата в този период на годината. Взети са всички мерки за недопускане разпространението на болестта и при други възпитаници на детското заведение.



Българска агенция по безопасност на храните започва извънредни проверки в хранителните блокове към детски ясли и градини, детски кухни майки и училищни столове и бюфети за спазване на изискванията храните, предлагани на децата да са произведени по национален, браншови или утвърден стандарт. Инспекторите ще следят и дали храните са без добавки.



Започна електронен обмен на данни между системата за събиране на публичните вземания на Националната агенция за приходите и системата за наложените санкции при нарушения на правилата за движение по пътищата на МВР



Общо 288 литра плодова ракия, прикрита като грунд откриха около 02.00 ч. тази нощ в района на Дунав мост 2. Мобилният екип на Митница Лом е спрял за проверка товарен автомобил с българска регистрация, който е превозвал ароматизатори и строителни материали за страна от Европейския съюз.



Как сами да променим към по-добро ситуацията в Северозападна България ще разискват участниците в международен форум, който ще се състои от 11 до 13 ноември във Враца



В Дунавския басейн се очакват краткотрайни повишения на водните нива във водосборите на реките, разположени западно на река Искър, съобщава Басейнова дирекция "Дунавски район" в Плевен. Прогнозата се отнася за реките Нишава, Височка, Тополовец, Войнишка, Видбол, Арчар, Скомля, Лом, Цибрица, Огоста и Скът.


Улици в Кула заприличаха на реки след проливния дъжд този следобед в Кула. От видинската хидрометеорологична станция съобщиха, че количеството на валежа е малко над 5 литра на кв. м. Дъждовно ще остане и през следващите дни в региона на Видин, каза синоптикът от филиала на Националния институт по метеорология и хидрология в Плевен Светослав Ботев.














Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На трудова борса обявиха 45 нови работни места във Враца

45 свободни работни места бяха обявени като свободни по време на трудова борса, която се проведе във Враца . Заместник-кметът на общината Александър Владимиров даде официално началото на събитието. Форумът беше организиран от Младежки център – Враца, Агенция по заетостта, Дирекция „Бюро по труда" – Враца и Сдружение „Нов път" Хайредин. Инициативата е..

публикувано на 27.04.24 в 09:47

В Белоградчик лазарки наричаха за здраве

Малките лазарки от Детска градина „Иглика" - Белоградчик , накичени с венчета от върбови клонки, изненадаха общинската администрация в града. С песни, танци и наричания за здраве и берекет донесоха истинско пролетно настроение в общината. Децата пожелаха на своите домакини здраве, изобилие, и весело посрещане на Великденските празници. От..

публикувано на 27.04.24 в 08:44

Временно се променя организацията на движение в посока Видин по път I-1 между Ружинци и Дунавци

Променя се организацията на движение в посока Видин по път I-1 Видин - Монтана в отсечката между Ружинци и Дунавци, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Между 10 ч. и 17 ч. днес  ще се ограничи движението за всички превозни средства по първокласния път в участъка от кръстовището с път III-114 Ружинци - Тополовец до кръстовището за Дунавци..

публикувано на 27.04.24 в 08:18

Раздават великденски пакети на възрастни хора от община Бойница

Възрастни хора с ниски доходи ще бъдат подпомогнати за Великден в община Бойница. Празнични пакети ще получат около 30 души от 4 населени места, каза общественикът и организатор на великденската кампания Радослав Треилов.  "Съдържанието, което сме предвидили, е по един козунак, боя за яйца и по 40 лева. В понеделник, 29 април, ще стартираме от..

публикувано на 27.04.24 в 08:00

Православната църква отбелязва Лазарова събота

В седмицата преди Великден празникът пренася спомена за най-голямото чудо в земния живот на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар. В обредната традиция Лазаровден е наситен с жизнерадостни ритуали. Сред тях е лазаруването, което се изпълнява и до днес. Богослуженията на Лазарова събота с особена тържественост припомнят как преди..

публикувано на 27.04.24 в 07:50

До края на май се очакват строителни разрешения за участъка между Ружинци и Монтана от скоростния път

До края на месец май ще бъдат издадени разрешения за строеж за участъка между Ружинци и Монтан а от скоростния път Видин – Ботевград. Това заяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството В иолета Коритарова-Касабова на последния парламентарен контрол в отговор на заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова...

публикувано на 27.04.24 в 07:35

Снимката на 26 април 2024 година

Песни, танци и ритуали за Лазаровден представиха днес в културен център "Жул Паскин" деца от ДГ "Синчец " и филиал Вида.  Над 90 деца се включиха в празника и облечени с пъстри носии успяха да пресъздадат атмосферата на пролетния празник, като пяха песни, танцуваха и рецитираха стихчета. Националният осигурителен институт започва изплащането..

публикувано на 26.04.24 в 18:00