Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Евгениев: "Видин е рай за баскетбола"

4
Снимка: Радио ВИДИН

Владимир Евгениев, бивш състезател на някогашния видински баскетболен отбор "Химик", а сега- изпълнителен директор на женския тим на Националната спортна академия (НСА) и член на Управителния съвет на "Видабаскет", гостува в предаването Клуб Спорт на Радио ВИДИН:

"Завърших във Видин средното си образование, дипломирах се и в НСА със специалност "треньор по баскетбол". В "Химик" Видин се състезавах до 1990 година, а заедно с Емил Бояджийски тогава бяхме част и от юношеския национален отбор. Най-големият ни успех бе второто място на Републиканското първенство. Тогава това се постигаше много трудно, сега- медали много. Тренираше се много съзнателно, треньор бе изтъкнатият педагог Иван Младенов. Участвахме и в един много хубав международен турнир в Триполи, където станахме втори с мъжкия отбор. Имах честта да играя в един отбор с Борислав Христакиев, Юри Илиев, Валентин Корманов, Любен Манджуков, Пламен Попаланов, Иван Симеонов, Владо Боянов, Божидар Маринов, Николай Спасов и много други имена."

Какво още трябва да се направи за развитието на баскетбола във Видин, според Владимир Евгениев:

"В момента видинският баскетболен отбор е на много сериозно ниво, имайки предвид малкия финансов ресурс, с който разполага. Николай Колев, който е изключителен баскетболен капацитет, отново пое кормилото на отбора и оттук нататък всичко ще е наред. Треньорът е една обединяваща личност, която трябва да бъде подпомагана, което все още не е изградено във Видин. Трябва да има старши треньор на отбора, кондиционен треньор, спортен психолог и кинезитерапевт. Това са отделни компоненти, които съставляват подготовката на отбора за влизане в двубой. За всичко това обаче трябват средства. Момчетата в отбора дават всичко от себе си, но играят от любов към спорта- "за чест и слава", без заплати. Още малко капитал да се привлече, да се вземат един-двама състезатели, които да си бъдат на заплата, да живеят и тренират тук и всичко ще е наред. Дори може да се мисли за участие в най-горното ниво на българския баскетбол. Трябва да се отбележи, че Видин е рай за баскетбола, защото Общината освен, че дава субсидия, предоставя и зала "Фестивална" без всякакъв наем, "Видабаскет" не плаща ток, вода, което е невероятна подкрепа. В София този филм го няма изобщо. Там всеки един клуб трябва да отдели поне 50 000 лева за наем на залата годишно. Другото, което тук е много хубаво е, че има изключителен монопол върху децата. В София треньорите ходят да си събират деца, районират се училищата и е много по-тежка обстановката в спортните среди."

Владимир Евгениев изучава и спортен мениджмънт, сравнително нова за България професия.

"Реално погледнато много голяма част от спортните клубове сега седят и чакат да се случи нещо- някой от някъде нещо да даде. Спортът трябва да убеди бизнеса, за да финансира бизнесът в спорта. Никой вече не е длъжен дава. Тук е ролята на спортните ръководители и мениджъри- да представят подходящата програма, по която да има финансиране на един отбор, така че бизнесът да спечели от това нещо чрез реклама в спорта. Спонсорството може да се разглежда не само като пари, може да е и във вид на услуга- с автобус, с екипи и пр. Пари във Видин има от бизнеса, но ръководителите на фирмите не знаят какво се случва в спорта, никой не ги кани на срещи. Грешна е представата, че един човек трябва да дава пари за всичко, както беше създателят на "Видабаскет" Даниел Кирилов, който даваше огромни суми. Трябва да се търсят по-малки суми от повече хора. Във Видин може да се мисли и за контролни мачове в Сърбия и Румъния, които са съседни, да се организират кампове в града, които да запалят децата да спортуват и т.н."

Още от Владимир Евгениев- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Локо" Мездра ще играе контрола с израелци

В четвъртата си контрола отборът на "Локомотив" Мездра се изправя срещу израелския "Апоел Кфар Саба", като проверката е насрочена за тази сряда от 18:30 в Правец.  В предходните си контроли "Локомотив" Мездра записа равенство с отбора на ЦСКА III София - 1:1 в Мездра, загуби на "Герена" от Левски II София с 2:0 и в третата си проверка, играна в..

публикувано на 29.07.24 в 15:15

Габи Николова ще играе отново за "Монтана"

Габриела Николова отново ще бъде част от женския баскетболен тим на "Монтана". 27-годишната състезателка за трети път в кариерата си ще облече екипа на "монтанчанки". В последната година Николова игра в португалския "Депортиво Ешкола" Франсиско Франко, където записа средно по 8.8 точки, 6 борби и 1.6 асистенции за 22 мача. Преди да напусне..

публикувано на 29.07.24 в 13:24

"Бдин" загуби с 1:3 от "Тимок" Зайчар първата си контрола

На стадион "Георги Бенковски" във Видин "Бдин" отстъпи с 1:3 на "Тимок" от съседния сръбски град Зайчар в контролна среща от предсезонната подготовка на двата отбора. Гостите владееха инициативата в първите минути на мача, а бдинци разчитаха на дълги извеждащи подавания, които не затрудняваха защитата на "Тимок". Личеше, че домакините все още са в..

публикувано на 28.07.24 в 20:57

Баскетболният отбор на "Монтана" със силна селекция

Женският баскетболен тим на "Монтана" направи много силна сина селекция. През лятото бяха привлечени пет нови състезателки. Наставникът Преслав Пешев ще разчита на много млади и много опитни баскетболистки: "Доволни сме, опитваме се точно това да направим да я има спойката между младите и опитните. Разбира се търсим и състезателки, които..

публикувано на 28.07.24 в 16:30

"Златните момчета" от Козлодуй с медали от международен турнир

Състезателите от спортен клуб "Златните Момчета" Козлодуй се представиха отлично на международен турнир по кикбокс. Надпреварата "Spirit of fight" ("Духът на борбата") се проведе в морската ни столица Варна, където младите състезатели на треньора Георги Вачев отново показаха класа. Цветимир Иванов спечели шампионския пояс, като не остави никакъв шанс..

публикувано на 28.07.24 в 15:00

"Локомотив" Мездра победи в контрола

Контролната среща между тимовете на "Локомотив" Мездра и "Вихър" Славяново завърши при резултат 3:1.   Поради топлото време контролната среща се игра в две полувремена по 40 минути. Първата част завърши с доминация за "железничарите” при резултат 3:0. С хеттрик през нея се отличи опитния Сергей Георгиев, който вкара във 2-ра минута, 20-та..

публикувано на 28.07.24 в 14:24

"Ботев" Враца с втора загуба в първенството

"Ботев" Враца загуби с 0:4 гостуването си на "Левски" София в мач от втория кръг на Първа лига. Това бе втора загуба за врачани в първенството. Преди седмица "Ботев" допусна поражение като домакини на съименниците си от Пловдив с 1:3. Иначе мачът в София започна с отменен гол заради засада. В десетата минута на мача Браян Переа вкара с глава топката..

публикувано на 28.07.24 в 14:00