Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мост над Дунав искат в Оряхово

7
Оряхово, изглед към Дунава
Снимка: радио Видин
Крайдунавският град Оряхово в миналото е бил познат под различни имена - Върхов, Орезов, Ореов, Рахово и Оряхово от 1886 г. Районът е обитаван от дълбока древност. В днешни дни се населява от около 5500 жители. Както и другите населени места в Северозапада, и Оряхово не прави изключение с тежкото си икономическо положение, лошите пътища и безработицата.

"Живот живеем - четвърто качество... Безработица пълна, няма работа никъде, градът пустее"
- от това се оплакаха хората пред Красимир Каменов.

Кмет на Оряхово втори мандат е Росен Добрев. Признава, че трудно се вижда това, което с много усилия постигат за инфраструктурата, защото хората се вълнуват повече от това да имат работа и сигурни доходи. Затова регионът спешно има нужда от два моста над река Дунав и около 300 км нови пътища. Това каза пред Цветомир Цветанов кметът Росен Добрев:

Снимка"Районът е лошо демографски структуриран, с изключително лоша инфраструктура и с много малко условия за развитие на бизнес. Спешно ни трябват два моста над река Дунав и 300 км републиканска пътна мрежа, за да можем да съживим района. Няма как местната власт, която е с едва 5%, които държавата събира под формата на данъци, да направи кой знае какво. Използваме и европейските програми, но и те са недостатъчни на фона на нуждите ни."

Mост при Оряхово и Никопол над река Дунав- това не е невъзможно да се случи, стига да има държавна воля. По този начин, чрез свързването си с Крайова- един от големите румънски градове, Оряхово ще стане много по-привлекателен за инвеститори, каквито сега няма. Друг проблем, който не търпи отлагане, е водният цикъл и свлачищните процеси, каза още Росен Добрев.  

За разлика от пътищата, спортът в община Оряхово се развива добре. Борба и бадминтон- това спортовете на национално ниво. Другият им коз, както казва кметът Росен Добрев, е културата. Защото градът се слави със своите известни личности като Дико Илиев и проф. Марин Върбанов.

Празник на Оряхово е 21 ноември, когато през 1877 година градът е освободен. За празника в Деня на града ще има спектакъл "Дунавски ноти" с гости Симеон Владов, Врачанска симфониета, клубът по спортни танци "Огоста денс" и много други.

Анкетата с жителите на Оряхово и цялото интервю с кмета на града може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31