Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътна маркировка във Видин- мираж или асфалтова реалност...някога?

6
Снимка: Радио ВИДИН

80% от катастрофите с пешеходци са при опит за пресичане. Страната ни е на дъното в европейската класация по безопасност. Статистиката отчита 98 убити на 1 млн. жители в рамките на година. От тях около 30 са деца. Още 1200 момичета и момчета биват ранени при катастрофи и тази цифра не намалява.

От началото на 2016 г. катастрофите с пешеходци на територията на област Видин са 10, броят на ранените е 8. Загинали са две пешеходки.

Причините най-често са неправилно пресичане, несъобразена скорост на автомобилите, намалена видимимост. Неработещи светофари, липсата на пешеходни пътеки и хоризонтална пътна маркировка обаче също допринасят за увеличения риск от инциденти във Видин. Това твърди Малин Маринов, който потърси Радио Видин със следния сигнал:

Снимка"От доста време се опитвам да привлека вниманието на видинските институции, но неуспешно, относно абсолютната липса на маркировка, пешеходни пътеки и неработещи светофари за пешеходци. Особено опасно е кръстовището преди надлеза (кръстовището между бул. "Панония" и ул. "Цар Иван Асен II"). Там не работят светофарите за пешеходци от четирите страни на кръстовището поне от две години, а пресичат доста ученици. Много опасно място е и до църквата "Свети Димитър", където също не се вижда пешеходната пътека. Хората пресичат лутайки се. Не мога да си обясня бездействието на институциите, може би чакаме да стане някаква трагедия със загинали деца, за да покажем колко сме загрижени. Искам да събудя чувството за отговорност във видинските институции. Искам да знам ще има ли маркировка, пешеходни пътеки и работещи светофари във Видин, ако ще има- в какви срокове, или няма да има, за да съветвам моите ученици, че във Видин няма пешеходни пътеки и няма нужда да ги търсят. Писах на Общината, но не получих никакъв отговор."

Наскоро и началникът на отдел на Автомобилната администрация във Видин Димитър Димитров също постави този въпрос на вниманието на местните институции:

"В рамките на град Видин на много места липсва хоризонтална маркировка. Това са стоп-линии, осеви линии, които ориентират водачите и пешеходците, очертават местата за пресичане, местата за движение, за престрояване и т.н. Лошата организация на движение в града създава предподставки за катастрофи и за нарушения на правилата за движение. Това също е много важно и за подготовката на младите водачи- работим само с "мислени осеви линии".

СнимкаПо време на предаването още няколко слушатели на Радио Видин се обадиха с подобни сигнали: "Трябва да има пешеходна пътека на ул. "Гео Милев" пред магазин "Техномаркет". Там непрекъснато пресичат хора, деца и е много опасно. В близост има детска градина и училище... В квартал "Гео Милев" няма вече улици, да не говорим за маркировка. Кога ще се асфалтира тук?... И в Лом ситуацията с пътната маркировка е трагична- няма нито пешеходни пътеки, нито знаци, нито маркировка... В Хайредин е тотална анархия относно хоризонталната и вертикалната пътна маркировка, а и пътищата са в ужасно състояние- за рекордите на Гинес сме... Трябва ясно да се знае кой орган е отговорен за полагането на пътната маркировка... Искам да напомня, че според Закона за движение по пътищата всяко продължение на тротоарите и банкетите върху платното за движение, обозначени или не с пътна маркировка, е пешеходна пътека. Трябва повече толерантност..."

По време на традиционната акция "Зима", която тече в момента, служители на "Пътна полиция" извършват оглед по състоянието на пътните платна, липсващата и неизправна вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка, създаващи реални предпоставки за пътнотранспортни произшествия. Когато се констатират проблеми, се дават предписания на органите, които стопанисват съответните пътища и улици.

"До момента констатирахме редица пропуски по второкласна и третокласна пътна мрежа- надвиснали клони, лошо състояние на надлъжната пътна маркировка. Изготвено е предписание до Областното пътно управление, имаме уверение, че до края на месеца маркировката по тези пътища ще бъде положена. В града- всичко зависи от средствата и качеството на боята. Боята, която е поставена на ремонтирания път Е-79 е с гаранция от три години", обясни главен инспектор Ивайло Обретенов, началник сектор в "Пътна полиция" Видин.

Преди началото на новата учебна година част от пешеходните пътеки във Видин бяха освежени. Седмици по-късно обаче на редица места боята вече е изтрита. На какво се дължи това и ще се предприемат ли още действия за полагане на маркировка с тези въпроси Нора Йоцова се обърна към кмета на Видин Огнян Ценков:

"В началото на септември беше възстановена пътна маркировка. Тече изпълнението на обществена поръчка по асфалтиране на улици, след което там ще положим нова маркировка. Поставил съм задача да ми се изясни защо боята бързо се изтрива. Боята, която се купува, отговаря на изискванията за полагане. Търсим отговор на този въпрос и ще предприемем мерки. По всяка вероятност причината е комплексна- и в боята, и в самото време, когато е възстановена маркировката."

СнимкаЗа още по-ясна конкретика по проблема изпратихме писмено запитване до пресцентъра на Община Видин и получихме следния отговор:

"През тази есен, до началото на учебната година бяха освежени всички пешеходни пътеки пред училищата и детските градини, както и по трасето на придвижване на учениците и децата от и към жилищните комплекси. До момента за закупуване на боя са вложени около 3 000 лв. Процесът на освежаване на хоризонталната пътна маркировка изисква асфалтовата настилка да е суха и температурата на въздуха да е над 10 градуса. Тъй като атмосферните условия сега не са подходящи, тази дейност е прекратена. На този етап не се предвижда освежаване на осевите линии, поради липса на средства, но в новия бюджет на Община Видин ще бъдат предвидени пари за тази цел. Използваната маркировъчна боя е висококачествена и устойчива, с оглед интензивното движение на МПС, за което има сертификат за качество. Изискванията, записани в Наредба №2 за пътната маркировка, които предвиждат до пешеходните пътеки и кръстовищата вече да бъде изписват надпис "ПОГЛЕДНИ" и хоризонтални стрелки, които сочат наляво или надясно в зависимост от посоката на движение на автомобилите, ще бъдат изпълнени и във Видин през пролетта на следващата година, като пилотно е направена пешеходната пътека на ул. "Райнина" (между СУ "Цар Симеон Велики" и бившия Младежки дом)."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00