Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

34 недоносени бебета са родени във Видин

Днес отбелязваме Световния ден на недоносените бебета. По данни на УНИЦЕФ към 6000 деца се раждат преждевременно в България всяка година.

От началото на годината във Видин са родени 34 недоносени бебета, съобщи за Радио ВИДИН д-р Слави Любенов. По думите му, само през последния месец ноември, децата с най-ниска степен на недоносеност са 2. За първото тримесечие на годината са 10, през второто -6, а по данни към септември- 11.

През октомври във видинската болница са родени 5 бебета с по-ниско тегло.

"Това е най-ниската степен на недоносеност...", каза д-р Любенов и посочи като чудо, че бебе с тегло 1,440 кг, родено от майка с отлепена плацента, е оцеляло, след като е транспортирано до болницата в Монтана.

"Детето е добре, захранено, и започва да наддава на тегло", каза докторът.

Световният ден на недоносените бебета се отбелязва от 2009 г. по инициатива на Европейската фондация за грижа за новородените (EFCNI) в знак на съпричастност към недоносените бебета и техните родители. В България се отбелязва от 2012 г. по инициатива на фондация "Нашите недоносени деца" със съдействието на Столична община.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

20-годишен от Белоградчик е в ареста заради нелегални цигари

20 000 къса цигари без бандерол са иззели  вчера служители на РУ-Белоградчик. По случая е задържан 20-годишен жител на градчето.  Нередовната акцизна стока била открита в багажника на управляван от него лек автомобил, проверен в с. Долни Лом , съобщават от ОД на МВР-Видин.  Оперативна група е извършила оглед. Мъжът е задържан за срок до 24..

публикувано на 23.05.24 в 11:00

Такси блъсна мъж на пешеходна пътека във Видин

Пешеходец във Видин е с леки наранявания след инцидент на кръстовище в града, съобщават от ОД на МВР-Видин.  При работещ трисекционен светофар на кръстовището на улиците „Широка“ и „Христо Ботев“, на зелен сигнал, таксиметров автомобил, е отнел предимство на 73-годишен мъж, пресичащ на пешеходната пътека.  Мъжът бил прегледан в ЦСМП, медиците..

публикувано на 23.05.24 в 10:25

Близо 57 000 фалшиви стоки задържани на двата моста между България и Румъния

56 949 фалшиви стоки – чанти, панталони, блузи, парфюми и други, носещи логата на световноизвестни брандове, са задържани при четири проверки на Дунав мост при Видин и Дунав мост при Русе. Нарушенията са установени в рамките на съвместната операция по противодействие на контрабандата, в която участват смесени екипи от Агенция „Митници", ГД „Гранична..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Глаголицата "оживява" в Оряхово

В навечерието на Деня на св. братя Кирил и Методий в  Оряхово 400 ученици, учители и общественици ще участват в изписването на буквите на глаголицата като жива картина. Инициатор и организатор на проявата е местната управа в Оряхово.  Събитието ще се проведе на площад "Дико Илиев" днес от 18 часа, каза г лавният секретар на общината Христина Цонева:..

публикувано на 23.05.24 в 09:51

Предвижда се плащането на таксата за Дунав мост 2 да става и онлайн

Предстои следваща среща в района на граничния пункт при Видин да се проведе среща на институции, които имат отношение към трафика по Дунав мост 2 и превозвачи. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев след среща с браншови организации в София. Увери, че в  рамките на своите компетентности министерството ще направи всичко..

публикувано на 23.05.24 в 07:50

Снимката на 22 май 2024 година

МВР прави всичко необходимо, в рамките на неговата компетентност, за максимално облекчаване на трафика на граничния контролно-пропускателен пункт „Дунав мост 2“ при Видин - Калафат. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев пред медиите след  среща с представители на транспортния бранш  във връзка с трафика на пункта...

публикувано на 22.05.24 в 18:05

Отчуждават имоти за обхода на Оряхово

Решение за отчуждаване на имоти - частна собственост, необходими за изграждането на обход на град Оряхово , взе Министерски съвет на свое заседание днес, съобщават от правителствената пресслужба. Обходът е част от проекта за второкласния път  Мизия - Оряхово - Крушовене. Имотите се намират в землищата на град Оряхово, селата Лесковец и Селановци,..

публикувано на 22.05.24 в 17:36