Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 25 ноември 2016

"Поддържането на уличната мрежа, редовното миене на улиците, недопускането на замърсяване с кал от строителна техника, която работи по обектите", това са мерките, които министърът на околната среда и водите в оставка Ивелина Василева посочи, че общинското ръководство във Видин може да предприеме за ограничаване на запрашеността на въздуха след питане на народния представител Михаил Миков. Депутатът от Враца Явор Хайтов също зададе въпрос за замърсяване на въздуха в града.

Лекарствата за високо кръвно стават безплатни от Нова година. Това реши Надзорният съвет на Здравната каса. Досега Касата покриваше между 25 и 50% от стойността на медикаментите. По данни на здравното министерство около 200 хиляди души в България са хипертоници.

Информацията, че питейната вода във врачанските села Чирен и Девене е отровена, не отговаря на истината - това съобщиха с нарочно изявление от местното „ВиК“. По постъпил сигнал от телефон 112 на „зеления“ телефон на инспекцията за изсипване на течност с неприятна миризма до пътя между селата Чирен и Лиляче, експерти от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Враца  извършиха незабавна проверка на място.

От 1 декември започва приемът на документи за безплатни винетки в дирекциите “Социално подпомагане”. Винетните стикери, които са получени тази година, са валидни до края на януари 2017 г.

Община Видин и Община Зайчар ще реализират две проектни предложения по Програмата за трансгранично сътрудничество, съобщават от местната управа в крайдунавския град. Основните дейности по единия проект ще са свързани със закупуване на 2 специализирани автомобила за сметосъбиране и почистване на нерегламентирани сметища на територията на общината.

Важно е настоящият парламент да приеме държавния бюджет. Парламентът е в процедура между първо и второ четене, а сигналите за приемане с малък кворум са притеснителни. Това заяви кметът на Монтана Златко Живков след заседание на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България. Той участва в групата за преговори на Сдружението на общините с депутати и обяви, че приемането на бюджета е важно и за общините, защото за следващата година е предвидено увеличение на държавната субсидия за един общински служител от 460 на 475 лева.

Синдик обяви ново наддаване за два хотела във Враца, които са собственост на обявеното в несъстоятелност туристическо дружество „Веслец“ в града. Явният търг за Дом на туриста и Алпийския дом в града под Околчица, който се проведе през октомври, не успя до убеди нито един потенциален инвеститор да налее пари в двата обекта.

Търговско-промишлената палата (ТПП) във Враца отбелязва днес 25-годишния си юбилей. Кулминацията на тържествата са довечера от 19 часа, когато навършилата четвърт век институция събира своите партньори, приятели и съмишленици на изискан коктейл в Младежкия дом.

С пълно единодушие от 21 гласа общинските съветници в Мездра на своето заседание упълномощиха кмета Генади Събков да предложи на Министерството на финансите да удължи с още една година срока на погасяването на получения безлихвен заем в размер на 1 689 000 лева. Събков поиска това решение с аргумента, че е предпочел да погаси всички задължения към чакащите 200 контрагенти и че е по-добре да има само един кредитор и това да е Министерството на финансите.

Общинското ръководство разпространи съобщение до жителите на Белоградчик, че в Държавен вестник е обнародвана заповед на изпълнителния директор на Агенцията по геодезия, картография и кадастър за открита процедура по създаване на кадастрална карта и кадастрални регистри за територията на града.

110 кг марихуана бяха открити при проверка в района на Дунав мост 2 Видин - Калафат при съвместни действия на българските и румънските митнически и полицейски власти, съобщават от Агенция "Митници".

Окръжната прокуратура в Монтана е внесла в съда обвинителен акт срещу Кирил Иванов от Лом, който е малтретирал и убил баща си Милан Миланов, съобщиха от Съдебната палата в Монтана. Обвинението е в предумишлено убийство и по него обвиняемият може да получи до 20 години затвор.

Областната дирекция на МВР във Видин е домакин на съвместни мероприятия с Общинския съвет по наркотични вещества на тема "Превенция на употребата на наркотични вещества". Инспектор Петьо Петков от сектор "Наркотици" към Столичната дирекция на полицията се срещна с педагогическите съветници от всички училища в града и с доброволците от Младежкия съвет по наркотични вещества.

Кметът на община Чипровци Пламен Петков подписа договор в Министерството на регионалното развитие и благоустройството по Трансграничната програма България - Сърбия. Проектът е съвместен със сръбската община Болевац. Общо 260 000 лева са осигурени за изграждането на две детски площадки в Железна и Мартиново.

Мъжкият хор при народно читалище "Разум" в Монтана се завърна със златно отличие от Международния хоров фестивал в град Банска Бистрица, Словакия.

Четвъртокласници от ОУ "Н. Й. Вапцаров" в оряховското село Селановци взеха златен и бронзов медал на Осмия регионален конкурс-рецитал по творби на Никола Вапцаров в Червен бряг, който премина под наслов „За него - Живота…”. Албена Методиева спечели първо място и златен медал с изпълнение на стихотворението „Бай Иван”, а  Александър Дачков - трето място и бронзов медал със стихотворението „Машинист”.

Спектакълът "Асансьорът" по пиеса на Георги Марков ще се играе в понеделник, 28 ноември, от 19 часа в голямата зала на Младежкия дом в Монтана.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 14 август 2024 година

За рекордни приходи от  данъци  през юли съобщават от Община Монтана. Почти 1 милион лева са влезли в хазната. Според кмета Златко Живков, високата събираемост се дължи на непрекъснатия натиск към фирмите и лицата длъжници с годината на данъци към общината.  76 улици в град Монтана са изкърпени, като за целта са платени 360 000 лева от бюджета на..

публикувано на 14.08.24 в 18:05

Огнеборец получи топлинен удар край Брусарци

Огнеборец получи топлинен удар при гасене на пожар край Брусарци , където са спасени къщи край жп линията.  Във Вършец горяха 1000 декара сухи треви и храсти, отново над квартал "Изток". Пожарникарят е пострадал при гасенето на огъня край Брусарци. В следствие високата температура в огнището и 40 градусовата жега, отчетена вчера, е получил..

публикувано на 14.08.24 в 16:37

Авторка гостува на "Забавно лято в библиотеката" в Мездра

Началният учител, художник и автор на две стихосбирки за възрастни и две книги с приказки и стихове за деца Рени Митева   гостува на проявата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Тя предложи едно предизвикателство на децата - раздаде им маски с изобразени герои от книгата "Две весели приказки", за да драматизират случки от изданието. Рени..

публикувано на 14.08.24 в 16:31

В Кула пръскаха срещу комари, кърлежи и бълхи

Пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи бе извършено на тревните площи в панаирен комплекс, парк, игрища и детски площадки на територията на град Кула, информираха от общинската управа. Дезинсекцията е извършена с аерозолен генератор. Използваният препарат е Цитрол 10 ULV и не представлява опасност за живота и здравето на хора и..

публикувано на 14.08.24 в 15:31

Брегово ще отбележи традиционния си празник

Програмата за празника на Брегово започва утре, 15 август. Той е традиционен и тази година съвпада с честването на 50-ата годишнина от обявяването на населеното място за град, информира Жасмина Генчева , председател на Народно читалище "Развитие". "На 15 август, от 10:00 часа ще е тържествената сесия на Общинския съвет, а следобед от 17:00 часа ще..

публикувано на 14.08.24 в 15:08

Курбан за здраве ще бъде раздаден в манастир край Враца

По традиция, на големия християнски празник – Успение на Пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ (Пусти) ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, съобщиха от общинската управа на Враца. Събитието ще се проведе на 15 август (четвъртък) от 11:30 часа. За желаещите да присъстват на празника има осигурен транспорт, който ще се..

публикувано на 14.08.24 в 14:54

Вандали нанесоха щети в Кула

Неизвестни извършители са съборили новите скамейки на стадиона в Кула само два месеца след поставянето им, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Цанков. Това е поредният вандалски акт , насочен към общинската собственост, който не само нанася материални щети, но и е израз на неуважение към труда и усилията на много хора, допълниха от..

публикувано на 14.08.24 в 14:26