Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 ноември 2016

Снимка: Йорданка Петрова архив

Тази вечер на места в Северозападна България ще има слаби валежи от дъжд, които през нощта ще преминат в сняг. Застудяването ще продължи. Снеговалеж ще има и утре, съобщиха от плевенския филиал на Националния институт по метеорология и хидрология.

Над 3000 машини за зимно почистване са мобилизирани за поддържането на 20 000 километра републикански пътища, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството след работно заседание в Агенция „Пътна инфраструктура“ за проверка на зимната готовност, свикано от министъра в оставка Лиляна Павлова. Те са разположени в 345 опорни пункта. Министърът получи уверението, че от днес на обед снегопочистваща техника вече е разположена на определени места за изчакване в райони, в които се очаква снеговалеж, допълват от ведомството.

В Областно пътно управление Видин има постоянно действащ оперативен щаб. По график се събира информация за състоянието на републиканската пътна мрежа и  метеорологичната обстановка и се предава на Агенция „Пътна инфраструктура“. В готовност за почистване на пътищата при снеговалеж са 90 машини на териториите на трите районните пътни управления в региона.

Община Чипровци е готова да посрещне зимата, съобщи кметът Пламен Петков. 60 тона сол и пясък са осигурени. Сключени са договори за наемането на техника за чистене на снега.


Във видинската община Макреш са подготвени за първия сняг, надяват се и пътищата от републиканската мрежа да се почистват достатъчно бързо.

Община Берковица е готова за зимата. Всички социални, детски и учебни заведения са заредени с гориво. Има готовност за осигуряване на медицинско обслужване при възникване на бедствия през зимата.

Във връзка с очаквания „жълт код“ заради снеговалежи, рязко застудяване и виелици в следващите два дни, Агенция „Пътна инфраструктура“ призовава шофьорите да не тръгват на път без задължителната зимна подготовка.

Приключи кампанията за отпускане на целева помощ за отопление в област Видин. Всички заявление за настоящия отоплителен сезон са обработени, каза изпълняващият длъжността директор на Регионалната дирекция за социално подпомагане, Венцислав Боянов. Общо депозираните молби за отпускането на помощта са 9 376.

От днес стартира приемът на заявления от страна на работодатели за разкриване на работни места по схемите за обучение и заетост на младите хора. Това обяви директорът на Бюрото по труда във Видин.

Модернизацията на жп линията Видин - Медковец и Медковец - Мездра няма да започне преди 2020 г., съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски в отговор на въпрос на народния представител Михаил Миков. От офиса на политическата партия съобщиха, че министър Московски е посочил като мотив за отказа да бъде включен за финансиране проектът, аргумента, че  направлението не е достатъчно рентабилно, а "линията не е доказала икономическа жизнеспособност".

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четирима участници в организирана престъпна група за държане и разпространение на цигари без акцизен бандерол. Участниците са задържани на 26 ноември в София и Видин при специализирана операция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и Специализирана прокуратура.

Специализирана операция срещу незаконния трафик с културно-исторически предмети е реализирана на територията на Врачанска област. Проверени са четирима мъже, единият от които е задържан за 24 часа. В частно жилище и помещения са намерени над 300 предмета с културно-историческа стойност, иззет е и метал детектор.

Община Криводол ще кандидатства за отпускане на средства по пилотната схема на инвестиционната програма „Минерални води“, каза кметът Петър  Данчев. 3,5 милиона лева от бюджета на държавата са предоставени на Министерството на околната среда и водите за изпълнението на програмата.

Краеведите в Берковица проведоха работна среща. Те обсъдиха предстоящата дейност - най-вече в областта на изследването на родния край.

Национален форум „Библиотеките днес“ ще се състои на 29 и 30 ноември в София, съобщиха от видинската библиотека "Михалаки Георгиев". Двудневното събитие с международно участие е първото по своя характер, на което ще бъдат представени новите възможности на библиотеките в информационното общество.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Кула пръскаха срещу комари, кърлежи и бълхи

Пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи бе извършено на тревните площи в панаирен комплекс, парк, игрища и детски площадки на територията на град Кула, информираха от общинската управа. Дезинсекцията е извършена с аерозолен генератор. Използваният препарат е Цитрол 10 ULV и не представлява опасност за живота и здравето на хора и..

публикувано на 14.08.24 в 15:31

Брегово ще отбележи традиционния си празник

Програмата за празника на Брегово започва утре, 15 август. Той е традиционен и тази година съвпада с честването на 50-ата годишнина от обявяването на населеното място за град, информира Жасмина Генчева , председател на Народно читалище "Развитие". "На 15 август, от 10:00 часа ще е тържествената сесия на Общинския съвет, а следобед от 17:00 часа ще..

публикувано на 14.08.24 в 15:08

Курбан за здраве ще бъде раздаден в манастир край Враца

По традиция, на големия християнски празник – Успение на Пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ (Пусти) ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, съобщиха от общинската управа на Враца. Събитието ще се проведе на 15 август (четвъртък) от 11:30 часа. За желаещите да присъстват на празника има осигурен транспорт, който ще се..

публикувано на 14.08.24 в 14:54

Вандали нанесоха щети в Кула

Неизвестни извършители са съборили новите скамейки на стадиона в Кула само два месеца след поставянето им, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Цанков. Това е поредният вандалски акт , насочен към общинската собственост, който не само нанася материални щети, но и е израз на неуважение към труда и усилията на много хора, допълниха от..

публикувано на 14.08.24 в 14:26

Храмов празник ще отбележат в Ружинци

Храмов празник на параклиса "Успение на Пресвета Богородица" отбелязват утре, 15 август, в Ружинци . Ще бъде отслужен водосвет за здраве и раздаден курбан, каза кметът Александър Александров . "От години празнуваме Голяма Богородица в параклиса "Успение на Пресвета Богородица" с курбан, със служба на отец Рафаил. Всяка година посетителите са..

публикувано на 14.08.24 в 14:19
Представители на Община Враца и пожарната дадоха брифинг заради пожара в регионалното депо.

Потушен е пожарът в депото край Враца

Потушен  е пожарът , който избухна вчера в регионалното депо за твърди битови отпадъци край село Костелево , това стана ясно на извънреден брифинг пред Община Враца. От местната управа съобщиха подробности за действията през последните 12 часа. На 13 август в 18:55 часа служители на депото забелязват пламъци и подават сигнал до Пожарна..

публикувано на 14.08.24 в 13:55

Врачанският митрополит ще оглави богослуженията за празника на Черепишкия манастир

Утре, 15 август, е един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица . Голяма Богородица е и храмов празник на най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично“ . Празничните богослужения в светата обител ще започнат тази вечер в 18:00 часа с архиерейска вечерня с..

публикувано на 14.08.24 в 13:00