Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 1 декември 2016 година

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

Доброволци от Детски и младежки парламент и Младежки общински съвет по наркотичните вещества закачиха червени панделки на екипа на Радио ВИДИН. Инициативата е във връзка със Световния ден за борба със СПИН


Ученици от 11 "г" клас на ППМГ "Екзарх Антим I" във Видин се включиха в отбелязването на 1 декември- световния ден за борба със СПИН, като изработиха плакати по темата.


Доброволци от младежкия червен кръст в Мездра отбелязаха с редица прояви световния ден за борба със СПИН.


Консултации и изследвания за ХИВ се проведоха във видинската гимназия по туризъм по повод Свeтовния ден за борба със СПИН - 1 декември. Тестовете се извършиха в мобилен медицински кабинет на Регионалната здравна инспекция, ситуиран в сградата на гимназията. Своя ХИВ статус провериха ученици от различни класове. 


Лекари от МБАЛ "Д-р Стамен Илиев" АД - Монтана започват прегледи за туберкулоза сред малцинството, съобщи д-р Цветан Петров от Отделението по пневмология и фтизиатрия в лечебното заведение. През декември по график лекарите ще преглеждат с флурограф /подвижен рентген/ жителите на квартали в Монтана, Берковица, Вършец, Долни Цибър.


От 1 до 31 декември можем да сменим личния си лекар. За целта е необходимо да попълним формуляр за постоянен избор, който можем да намерим в сайта на Здравната каса или при избраното джипи. 


Народното събрание гласува окончателно бюджета за следващата година. Прието е увеличението на минималната работна заплата на 460 лева. С над 2 милиарда лева общо ще разполагат МВР и Министерството на отбраната. Отбраната, образованието и здравеопазването са изведени като приоритети. 


Единственото военно подразделение в Северозападна България - формирование 54 990, което е дислоцирано във Враца, отбеляза днес втория си рожден ден с водосвет за здраве и концерт.


Във Видин беше почетена паметта на първия български екзарх Антим, който дълги години като митрополит е начело на видинската епархия. На 1 декември се отбелязват 128 години от неговата кончина.


Три фирми с нови офиси в града получават почетни значки на община Монтана. Фирмите са допринесли за развитието на пазара на труда и икономиката в региона. Наградите се връчват по повод 125-ата годишнина от обявяването на градски статут на Монтана. 


Откриха мраморен постамент с барелефа на един от първите кметове на Монтана – Игнат Попов. Паметникът се намира непосредствено до сградата на Общината. Негов автор е Теодоси Антонов.


Председателят на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Чипровци Петър Каменов е уведомил кмета на село Горна Лука Иван Иванов с писмо да вземе становище, да направи възражение и да върне отговор в тридневен срок, както е по закон. Мотивът- управникът не е изпълнил задължението си да прекрати търговската си дейност в едномесечен срок от обявяване на изборните резултати.


Бежанци от Афганистан и Пакистан, сред които жени и деца, са дошли на площада тази сутрин във видинското село. Кметът Маргарита Георгиева незабавно е уведомила граничните власти. Жителите на Киреево са силно обезпокоени от ситуацията, превърнала се в ежедневие в селото.


Традиционната церемония по запалване светлините на коледната елха в Монтана се проведе днес на пл. “Жеравица” с празнична програма на Обединен детски комплекс “Ние, врабчетата”. Освен изненадващото пристигане на Дядо Коледа и Снежанка и обновената украса на елхата зарадва малчуганите.


Коледно- новогодишната програма на Община Белоградчик съдържа редица прояви. Днес тя започна днес със скечовете "Ученически неволи", които бяха представени от учениците от клуб "В света на словото" при СУ "Христо Ботев".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инспектори глобяват нарушители във Враца

За последните няколко седмици от звено “Инспекторат” съставиха близо 40 акта за нарушаване на местните наредби, съобщават от Община Враца . Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства - паркове и детски площадки. Всички санкционирани своевременно са почистили замърсените площи, посочват от местната управа. Обект на..

публикувано на 10.07.24 в 14:00

Симфониета Видин ще изнесе концерт в Монтана

Класическа музика ще звучи на сцената в Монтана днес, 10 юли. Симфониета Видин ще изнесе концерт от 18:00 часа в Голямата зала на Общинския младежки дом в града. Програмата включва  Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и Венецианска симфония от Антонио Салиери и Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония № 41 в до мажор „Юпитер“ от..

публикувано на 10.07.24 в 11:33

Кола блъсна пешеходец в Монтана

Пешеходец е пострадал, след като е бил ударен от лек автомобил на пешеходна пътека в  Монтана , съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 11,52 часа на бул. "Христо Ботев". Л ек автомобил, управляван от 76-годишен водач от гр. София, ударил пресичащия пътното платно на пешеходна пътека мъж, на 53 г. от гр. Монтана. Пробите за..

публикувано на 10.07.24 в 10:42

Влак удари автомобил на жп прелез във Врачанско

Лек автомобил, управляван от 80-годишен шофьор, опитал да премине охраняем железопътен прелез със спусната бариера, и бил блъснат от влак , съобщават от полицията във Враца . Инцидентът е станал вчера, 9 юли, около 08:50 часа. Шофьорът е транспортиран за преглед в болница. Пробите за алкохол и наркотици са отрицателни. 

публикувано на 10.07.24 в 09:59
Снимката е илюстративна

Ограничено е движението между Борован и Бяла Слатина

Временно е ограничено движението по път II-13 Борован - Бяла Слатина поради ремонтни дейности по асфалтовата настилка, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Трафикът се пренасочва по обходен маршрут: път II-15 Борован -Алтимир и път III -133 Алтимир - Бяла Слатина.​​ Движението се регулира от "Пътна полиция".

публикувано на 10.07.24 в 09:36

Здравеопазването в Северозапада е най-достъпно във Враца, сочи статистиката

Достъпът до здравеопазване в област Враца се е подобрил и е два пъти по-голям от останалите две области в Северозападна България. Въпреки концентрацията на лекари, медицински персонал и болнични заведения, здравеопазването във Врачанско продължава да изглежда недостатъчно, за да удовлетвори нуждите на населението, това показват данните на..

публикувано на 10.07.24 в 09:32

Наградиха победителите в конкурс за детска рисунка

Шест ученика бяха отличени в конкурса за детска рисунка "И Северозападът е Великден". Инициативата е на сдружение "Северозапазване", а дарител тази година бе Народният представител от 50-ото Народно събрание Любен Иванов. Второто място, грамота и парична сума от 100 лева взе Денис Нешев от СУ "Васил Левски" град Кула, 4-ти клас. Третото място, грамота и..

публикувано на 10.07.24 в 08:45