Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Около 50 проекта за инвестиции в земеделието са подадени във Видин

Във Видин искат да отглеждат лавандула

Снимка: Радио ВИДИН


Около 50 проектни предложения са подадени във Видин по мярка 4.1 от Програмата за развитие на селските райони "Инвестиции в земеделските стопанства". Преобладават проектите за създаване на животновъдни обекти и трайни насаждения. Заявен интерес има и към отглеждането на лавандула, съобщиха от ДФ "Земеделие"- Видин.

Днес е крайният срок, в който земеделските стопани могат да подават проекти по мярката. Проектни предложения, подадени при предишния прием, които не са събрали необходимия брой точки, могат да бъдат преразгледани, като земеделските производители трябва да подадат заявление с такова искане. И през този прием ще има  приоритетни сектори, каза Владислав Цветанов, експерт в министерството на земеделието:  

"Чрез тази мярка земеделдките стопани могат да модернизират своите стопанства чрез закупуване на техника, изграждане и реконструкция на животновъдни ферми, създаване на трайни насаждения и оранжерии... Приоритетно ще се разглеждат предложения в сектор плодове и зеленчуци, производителите на етерично-маслени култури, сектор животновъдство и биологично производство."


По мярка 4.1 ще се подпомагат и групи производители. Проектните предложения се подават в областните дирекции на Държавен фонд "Земеделие". След като заявленията бъдат обработени, най-вероятно първата половина на следващата година ще стане ясно кои проекти ще получат финансиране, каза още Владислав Цветанов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Двама души пострадаха при катастрофа в село Доктор Йосифово

Двама пътници са пострадали при катастрофа между два леки автомобила в землището на село Доктор Йосифово , община Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 15 юли, около 17:40 часа, като челно се блъскат два автомобила. Двама пътници от двете коли са пострадали. Единият е настанен в ортопедично отделение на болницата в Монтана със..

публикувано на 16.07.24 в 11:39

Полицията задържа пиян шофьор във Видин

44-годишен видинчанин , управлявал лек автомобил след употреба на алкохол, е бил задържан в полицейския арест за срок до 24 часа. На 16 юли, около 00.40 часа, на бул. „Панония“ униформени спрели за проверка кола с видинска регистрация. При тестване с дрегер пробата на шофьора отчела 2.93 промила . Той дал и кръвна проба за изследване в Центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 11:18

Трима жители на Гъмзово влязоха в ареста за кражба

Видинските криминалисти разкриха по „горещи следи“ извършителите на кражба от частен имот в село Гъмзово , посочват от полицията във Видин. Трима местни жители – на 17, 18 и 39 години, са задържани в полицейския арест за срок до 24 часа. Обект на посегателството им били множество битови вещи – три печки, чугунена мивка, легло и др. Работата на..

публикувано на 16.07.24 в 11:14

Пореден ден с оранжев код за опасно горещо време

Оранжев код за високи температури е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. В областите Видин , Монтана и Враца максималните температури ще бъдат между 37 и 41 градуса , прогнозират от Националния институт по метеорология и хидрология.  След обяд над Дунавската равнина ще се развива купеста облачност и на изолирани места ще превали..

публикувано на 16.07.24 в 08:00

Депутати от Враца с въпроси към министър Комитова

Лошото състояние на пътищата в област Враца провокираха депутатите от ГЕРБ Красен Кръстев и Мартин Харизанов да зададат въпрос към служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.  Според стаситкитата на народните представители, две трети от над 3 360 км републикански пътища, преминаващи през Северозападна България, са..

публикувано на 16.07.24 в 07:51

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23