Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 8 декември 2016 година

Оръжейната в Горни Лом след взрива от 1 октомври 2014 година
Снимка: Ваня Минева

Четири дела от наследници на загинали в завода за боеприпаси в Горни Лом се водят в Административния съд във Видин. И нови искове ще бъдат внесени, обявиха роднини на жертвите. 


Парламентът прие окончателно промените в Закона за движение по пътищата, с които се въвеждат нови, по-високи санкции за нарушителите на пътя.


Винетните стикери остават с непроменени цени за втора поредна година, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова. Годишната винетна такса за леки автомобили е  97 лв., 30 лв. е месечната, а 15- за седмица. Стикерите, закупени през 2016 г. ще важат до края на януари следващата година. Продажбата на новите винетки започва преди Коледа.


Близо два часа продължи публичното обсъждане на предложените изменения в Наредбата за организация на движението при  кратковременно паркиране – "Синя зона"- Враца, които ще бъдат внесени на предстоящото заседание на Общинския съвет във Враца през декември.


За преминаването на извънгабаритен товар по маршрута от АЕЦ „Козлодуй“ през обходния път на Враца и Ботевградския проход към София предупреждават от Агенция „Пътна инфраструктура“. Ще се превозва машината, необходима за прокопаването на столичното метро. Тя ще се придвижва от днес до неделя през светлата част на денонощието.


260 души са изследвали своята кръвна захар, холестерол и кръвно налягане по време на благотворителната кампания за превенция на диабета през ноември във Видин.


В сряда ни напусна един от дългогодишните журналисти във Врачанско -Кирил Андровски. Видният общественик, изследовател на Ботевото дело и издател на уникалния "Ботев лист" не успя да се възстанови от прекарания преди месеци инсулт.


Кметът на Община Враца Калин Каменов и изпълнителният директор на Джуниър Ачийвмънт – България Милена Стойчева подписаха споразумение за сътрудничество. Сред целите на партньорството са разширяване обхвата на учебните програми за бизнес обучение в училищата в община Враца и възпитаване на компетентности за бъдеща социална реализация на подрастващите. 


Проект "Многообразие без граници за децата от община Мездра", който се реализира от детските градини по Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" започна в Мездра. Той е съобразен с основните постановки на Стратегията за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.
5 клуба са сформирани по проекта- "Гражданско образование", "Бит, култура и традиции", "Малки ръце за големи дела", "Спортът е здраве" и "Театър, изобразителни изкуства и конструктивни дейности".


Председателят на "Дружеството на писателите" в Монтана Мартен Калеев участва в творчески колектив, който изготвя образователен проект, касаещ изготвянето на учебници и помагала в България.


От Младежкия съвет по наркотични вещества във Видин организират благотворителна кампания. Младежите събират дарения от книги, дрехи и играчки, които да са за деца от 1-ви до 7-ми клас.


Община Оряхово организира конкурс "Елхата е душата на декември". Инициативата се провежда за първи път, а идеята е да се внесе коледно настроение и ентусиазъм сред децата от училищата и детските градини, учители и педагогически персонал.


Интересът към традиционния детски конкурс „Най-красиво писмо до Дядо Коледа”, който се провежда повече от 20 години в страната, нараства все повече. До утре, чрез пощенските станции в специално предназначени или в обикновени пощенски кутии, могат да се изпращат послания, стихове, рисунки и други, ако върху пощенската пратка има правилно изписан адрес на подател и марка от 0.65 лева. Всички участници в конкурса ще получат личен отговор от добрия старец от Лапландия, а най-добрите - и подаръци.


Жена на 68 години от Видин съобщила вчера в районното управление за извършен грабеж  на ул.”Александър Стамболийски” в града.


Първите 6 блока в Белоградчик, които са санирани по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, ще бъдат открити със специална церемония утре, 9 декември, от 11.00 часа.


Във Видин ще се проведе приемен ден, част от кампанията "Как да защитим правата си като длъжници и кредитори", която се провежда от Камарата на частните съдебни изпълнители, в партньорство с Националното сдружение на общините в Република България.


Благотворителен концерт "Подай ръка, стопли лапа" в помощ на бездомните животни, които са настанени във временен приют във Враца, ще има тази събота, 10 декември, в града, каза старши експертът към Общината Нина Димитрова. Проявата е от 16 до 19 часа в Младежкия дом. Със събраните средства ще бъдат закупени къщички за животните. 


Избори за училищен ученически омбудсман ще се проведат за първа година във видинската гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" в понеделник, 12 декември. Учениците ще трябва да гласуват по правилата на вота за един от двамата кандидати.


8 декември се отбелязва като празник на българската студентска младеж. Министърът на просвещението през 1897 г.- проф. Иван Шишманов поставя въпроса първото Висше училище в България да има "по-особен, свой празник".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Дърводелската работилница за деца се проведе в Ослен Криводол

Със занимания по дърводелство продължава Лятната школа за деца в читалището на мездренското село Ослен Криводол. Новата седмица  започна в дърводелската работилница на Сергей Цеков.   За заниманието той  беше приготвил дървен материал, който децата оформиха и украсиха с пирограф, превръщайки парчето дърво в красиви дъски за хляб. Освен..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Община Монтана с нови автомобили за социални услуги

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат разпределени за..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Облагородяват градинката пред търговския център във Видин

Градинката пред търговския център във Видин ще бъде облагородена. В пространството ще бъдат оформени фигури с вечнозелени растения и сезонни цветя, като се запази сегашната форма на композицията, каза Владимир Петков - мл. експерт "Техническа инфраструктура и благоустройство" в Община Видин: "Идейният проект предвижда да се засадят вечно зелени..

публикувано на 30.07.24 в 15:23

Над 2 милиона заготовки на кутии за цигари задържаха на Дунав мост 2

Г олямо количество заготовки на кутии за цигари и филтърна хартия за производство на цигари е открито  в тежкотоварен автомобил.   при проверка на Дунав мост 2, съобщават от Агенция  "Митници".  Снощи о коло 02:00 часа в района на ГКПП Дунав мост II – Видин митническите служители са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от..

публикувано на 30.07.24 в 15:19