Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14 декември 2016 година

2
Снимка: Радио ВИДИН

Във видинското училище "Иван Вазов" във Видин се състоя тържество по повод наближаващия християнски празник Рождество Христово. 

Парламентарната комисия по труда и социалната политика одобри на второ четене текстовете от законопроекта за промяна на Кодекса на труда, които предвиждат, когато официалните празници, с изключение на Великденските, съвпадат със събота или неделя, първият или първите два работни дни след тях да са неприсъствени.

Синдикати, директори и министерство се договориха за увеличение на учителските заплати, съобщиха от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Увеличението на минималните основни заплати ще се случи от 1 януари догодина.

Кметът на Видин Огнян Ценков ще внесе ново предложение за откриване на процедура за омбудсман. На заседание в края на март кметът внесе в Общинския съвет предложение за разкриване на процедура за обществен защитник. То не събра необходимия брой гласове, за да бъде прието. Ново може да бъде внесено едва след шест месеца, откакто е гласувано.

Правителството предлага на Народното събрание да подкрепи продължаването на програмата за саниране. Разчетите сочат, че са достигнати границите, до които Българската банка за развитие може да поема ангажименти за плащане, поради което се пристъпва към увеличаване на финансовия ресурс на 2 млрд. лв.

Върховният административен съд допусна повторно преброяване на бюлетините и пликовете за референдума в 44 секции, посочени от Инициативния комитет. Съдът задължава Централната избирателна комисия да осигури всички изборни книжа, пликовете и бюлетините от посочените секции.

Българите с право на помощи за безработица ще ги получават от България, дори ако си търсят работа в чужбина в рамките на 6 месеца, според предложение на Еврокомисията.

Да се поддържат целогодишно маркировките на пешеходните пътеки. За да се повиши сигурността на пешеходците, трябва да се обособят надигнати пешеходни пътеки, каза за Радио ВИДИН Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите от катастрофи.

Врачанският митрополит Калиник се възстановява след операция, съобщиха от пресслужбата на Светия синод. На 30 ноември той е постъпил в болница по спешност. След направени обстойни изследвания на здравословното му състояние, му е била направена операция. В момента архиереят се намира в реанимация.

Срокът за разпространение на проектите на учебници и учебни комплекти за I и V клас за оценка на пригодността от учителите в цялата страна ще бъде удължен до 6 януари 2017 г. Заповед за удължаването е подписана от вицепремиера и министър на образованието и науката в оставка Меглена Кунева.

Новото разписание на влаковете, което влезе в сила от 11 декември, пречи на нормалното придвижване на хората от видинскoто село Жеглица до града. Досега те са ползвали пътническите влакове, които са били няколко за деня. 

Ново оборудване за близо милион и 500 хиляди лева ще получат болницата и Медицинския център в Берковица, които са общински. Средствата са по трансграничен проект с Румъния. Същото финансиране ще има и за община Бъйлещи в Румъния.

Жител на монтанското село Смоляновци желае да помогне на пострадалите хора от село Хитрино. Петър Горанов може да подслони едно четиричленно семейство останало без дом при експлозията. Той и близките му са съпричастни с мъката на хората не за първи път.

С нов автобус ще се возят децата до средищното училище в село Лехчево в община Бойчиновци. Возилото е 35-местно. 

С ретроспективна изложба Дончо Планински и Найден Кирилов отбелязаха 70-годишния си юбилей. Те подредиха творбите си в художествена галерия „Отец Паисий” в Берковица.

Видинската детска градина "Арабела" организира благотворителен коледен базар в търговския център на Видин. В него се включиха педагогическия екип и родители на деца от детското заведение.

Деца разказват приказки на кукли, те ги аплодират. С тази инициатива занимават най-малките посетители в читалищната библиотека в Козлодуй. 

Близо 1 100 момичета и момчета участваха в благотворителния конкурс на Обединения детски комплекс  "Ние врабчетата" в Монтана тази година. Събраните средствата са за лечението на 19-годишната Елина от Монтана, която бе блъсната от кола. До месец момичето трябва да бъде оперирано за поставяне на импланти.

В Кула днес на обяд се откри традиционният благотворителен коледен базар. Той се провежда за девета поредна година в училището в града. Събраните средства ще бъдат изразходвани за подпомагане на деца в нужда или за други благотворителни каузи.

Български пощи да се включат в кампанията за подпомагане на село Хитрино, е разпоредил министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Ивайло Московски.

Двама полицаи от звеното "Съдебна охрана" в Плевен получиха писмена похвала от началника си заради предотвратяване на инцидент в ареста. Двамата младши инспектори са оказали неотложна медицинска помощ на задържан, който получил епилептичен припадък.

Пострадалият работник при монтаж на дограма на блок в Монтана не е имал трудов договор, съобщиха от Инспекцията по труда.

88-годишна жена от Козлодуй е станала жертва на телефонна измама от мним полицейски служител. Мъжът обяснил, че за да разкрие престъпление се нуждае от помощ и жената трябва да му предаде наличните си пари. След разговора, възрастната жена изхвърлила през прозореца 530 лева.
 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30