Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синагогата във Видин- рана, която продължава да кърви

Защо се търсят причини как да не бъде възстановена сградата на видинската синагога

19
Снимка: Радио ВИДИН

От десетки години една от емблемите на Видин- еврейската синагога, тъне в разруха. Тя е построена през 1894 г. на мястото на предишен храм, разрушен по времето на руско-турската Освободителна война. Строежът е осъществен предимно с дарения на местната еврейската общност. Видинската синагога е втората по големина след храма в София. Интериорът навремето е впечатлявал със своя колорит и богата орнаментика.

В средата на XX век синагогата изгубва своята религиозна функция. През 1948 за новата държава Израел заминават близо 1200 видински евреи, а храмът е предаден за стопанисване на Община Видин. През 1950 г. молитвеният дом е превърнат в склад и постепенно загубва блясъка си. През 1986 г. започва реставрация на сградата, което се оказва фатално- промените в държавното устройство заварват синагогата без покрив, както си остава и до днес- 30 години по-късно. След 1989 година собствеността е възстановена на еврейската общност, после правото на ползване е прехвърлено на Министерството на културата, което обаче настоява и за собствеността на терена, за да се търсят средства от еврофондовете. През тази година Организацията на евреите в България "Шалом" се съгласява на тази стъпка, но от тогава до днес никой не иска да се ангажира с решаването на проблема.

СнимкаТака от години непрекъснато се обещава, че този паметник на културата ще бъде реставриран и възстановен. От години обаче нищо подобно не се случва, а десетки туристи и видинчани, ежедневно преминаващи край Синагогата, недоумяват защо е в това състояние.

Защо се търсят причини не как да бъде, а как да не бъде възстановена сградата на видинската синагога? Отговорът потърсихме в "Посоките на делника".

"Тази сграда някой иска да я продаде за стотинки. Има още малко да се руши, после теренът ще се продаде и край... Еврейската общност да си поеме ангажимент... Беше уникална старинна ценност. Аз съм кореняк видинлийка, спомням си я като ученичка- беше безупречна работа, рай, беше уникално- с цветни прозорци, красота. Сега е пустиняк, дървета израснаха вътре- срамота. Не знам кой е отговорен за това- дали еврейската общност трябва да предприеме нещо или и нашата държава да помогне- не знам, но това е падение, това е жалко. Като минавам оттук, винаги ми е болно, лоша работа... Защо не се направи нещо да я оправят? Не вярвам да има човек, на когото да не му е болно като гледа в какъв вид е...", казаха видинчани, преминаващи край Синагогата.

Снимка"През 2009 година я дарихме с нотариален акт на държавата в лицето на Министерството на културата. Обещаха, че ще я включат в проект заедно с "Баба Вида" и къщата на Жул Паскин, но така и нищо не се получи. Даже двора не се почиства от растителност. Там се събират и много деца и може да се получи инцидент, защото не е обезопасена. Обръщали сме се към Областната управа за помощ, но няма пари. Има няколко одобрени проекта за реставриране, но нищо не се случва. Септември се смени ръководството на "Шалом", сформира се група за преговори с Правителството по тази тема, но отново- нищо. Всички искаме това да остане за Видин, молитвен храм никога повече не може да бъде. Опасяваме се, че ако се дари и земята под Синагогата, може да се получи някаква злоупотреба. Видинската еврейска общност наброява 15-ина човека и няма средства и възможности да я възстанови и стопанисва. Проведохме разговор с новия кмет на Видин и той каза, че ако дарим земята, може да се кандидатства за европейски проект, нашето ръководство в София каза, че няма нищо против- и до тук. Водени са много разговори, но така и нищо не се получи. Сега вече не сме много обнадеждени", обясни председателят на видинската регионална организация на евреите в България "Шалом" Роза Маринова.

Въпросът стигна и до Парламента. Народният представител Вили Лилков попита министъра на културата Вежди Рашидов.

"Преди година имах уверение от Министерството на културата, че съвместно с ОЕБ "Шалом" ще се направи всичко необходимо да решим съдбата на този уникален паметник. Видинската синагога е отдадена с безвъзмездно право на ползване вече седма година на Министерството на културата, което изработи добър проект, получи право на строеж и този проект би трябвало да започне да се изпълнява. Но възникна оправдание с липсата на средства и че тъй като има само право на ползване на този паметник, то не може да се кандидатства за евросредства. Новата ситуация е, че ОЕБ "Шалом" се съгласи да предаде собствеността на държавата и изрази тази своя готовност със специално писмо до Министерството на културата от началото на месец август. Проведохме много разговори, много срещи, но от месец август Министерството мълчи. Искам да разбера защо Министерството на културата не отговаря на това предложение и ако не иска да се погрижи за него, предлагаме този уникален паметник да се прехвърли на Община Видин. Тя ще го приеме и ще приеме предизвикателството да търси средства да го реконструира", заяви Вили Лилков.

"Аз много исках тази сграда да бъде спасена. Хубаво е, че най-накрая, след като останаха три стени, "Шалом" решиха да го прехвърлят на държавата, защото не виждам кой друг може да го оправи. Досега не стана, защото нашите приятели от "Шалом" са виновни- голям страх да не им го откраднем... В момента аз се страхувам този паметник да остане в ръцете на Министерството, защото не знам кой ще дойде след нас. Готови сме тези дни да го прехвърлим на Общината", отговори Вежди Рашидов.

СнимкаПотърсихме Вили Лилков, за да внесе повече яснота за бъдещето на видинската синагога или това, което е останало от нея:

"Отговорът на министър Рашидов отново не беше ясен, въпреки че в предишни наши разговори винаги е подчертавал загрижеността си към синагогата. След официалното питане в зала, той ми обеща, че ще свика среща между представители на Министерството, кмета на Община Видин, областния управител и Организацията на евреите "Шалом", за да се изясни дали министерството ще поеме ангажимента към собствеността или тя да бъде насочена към видинската Община. Еврейската общност вече заяви готовността си да предостави собствеността на синагогата на държавата или на Общината. Моята задача е буквално да принудя Министерството на културата да каже иска или не иска тази собственост. Тази безстопанственост и това безхаберие не може да продължава. От това страда един уникален паметник на културата, страдат и видинските граждани, защото Синагогата е една от емблемите на града. На ход вече са държавата или Общината."

Попитахме Община Видин дали са водени разговори собствеността на синагогата да бъде прехвърлена на Общината, съгласни ли са и могат ли да я възстановят и стопанисват. Оттам ни отговориха, че не желаят да коментират тази тема.

А времето минава и не щади никого, дори и 120-годишната сграда на синагогата, преживяла куп войни и исторически превратности. Остава да се надяваме, че уникалният триъгълник на толерантността, с който Видин се гордее- образуван от Синагогата, Митрополията и Джамията, скоро няма да остане без единия си връх.

"Ние едва ли ще доживеем да видим синагогата реставрирана, дано младите хора са по-разумни и се погрижат за нея", споделят малцината останали във Видин евреи.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45