Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой какво каза за Северозапада през 2016 година?!

Снимка: Колаж: Полина Тодорова
С какво ще запомним 2016 година в регионален и национален план? Събития имаше много, а покрай тях бяха изговорени и много показателни думи. Обзорът на годината е по цитати на една малка част от основните действащи лица, прозвучали в "Гледна точка" по Радио ВИДИН. 


Всъщност, започнахме годината с прогнозата на депутатите от региона- Борислав Великов, Владимир Тошев и Красимир Богданов за политическата 2016-а и ползите за Северозапада.



"Ако не мога да направя нищо за нашия край, то защо е нужно да се подкрепя правителството?! Щом се налага да има препотвърждаване на коалиционното споразумение за управление между ГЕРБ и Реформаторския блок, значи нещо от договореното преди година се е забавило, а друго е поело в посока извън договореностите ни. Предложението ми в декларацията е да се включи финансово обезпечаване за дейности още през 2016 г. по целенасочената програма за съживяване на Северозападна България, каквото не е предвидено в бюджета за тази година досега. В сферата на образованието настоявам за промени в Закона за професионалното образование, които да разпишат ясно възможност за създаване на държавни професионални колежи. Амбицията ми е след приемане на законова рамка и съответно финансиране, пилотен професионален колеж да отвори врати и в Монтана. Ще се борим за Северозапада, това е моя лична кауза, както и на колегите народни представители, независимо от цвета на нашите партии или коалиции", заяви депутатът Борислав Великов от Реформаторския блок, от Монтанския регион.



"Няколко са болните проблеми за Видинска област, единият от които е инфраструктурата. Надявам се сега и то по една процедура, която гарантира, че ще се започне работата, т .нар. квилинг инженеринг, т. е. без да е готов проектът, да се работи проектиране и изпълнение на двете най-тежки части в маршрута на Е-79 - Видин-Монтана и Мездра-Ботевград. Другото което е, с министърката на туризма Ангелкова имаме няколко проекта, които се надявам да приключим тази година и да стартираме, включително и във Видин - "Баба Вида" и "Конака". С министърката на земеделието Деси Танева вече сме говорили, земеделието в нашия регион да го направим модерно и печелившо. Моята идея и на кметовете от региона е да направим така, че да имаме преработвателни предприятия за рибни продукти и борса, и преработвателно предприятие във Видин за зеленчуци и плодове. Надявам се и до края на месеца министърът на здравеопазването Москов да дойде и да открием отделението по инвазивна кардиология във видинската болница. Имаме идея и да продължим да работим за филиал на висше учебно заведение. Няколко неща бихме искали да направим на мястото на Свободната безмитна зона- да открием няколко десетки или стотици работни места. Това са ни перспективите за тази година", съобщи народният представител Владимир Тошев от ГЕРБ, от Видинския регион.


"Като човек, който отдавна се занимава с политика, имах надеждата, че Северозападът наистина ще бъде приоритет на това управление. Като че ли първоначалният ентусиазъм, който всички имахме за подобряване на ситуацията, постепенно започва да се изпарява и лично аз не съм вече чак толкова голям оптимист, че нещата ще се случат по начина, по който ние искаме да се случат", коментира народният представител Красимир Богданов от Патриотичния фронт, от Врачанския регион.



Всеки от вас може да прецени в края на годината кое от казаното е реалност и кое остава пожелателно. 



През годината в "Гледна точка" разговаряхме със социолози, местни политици, юристи, активисти и хора с активна гражданска позиция за това, има ли място за нови партии и каузи, под натиск ли работи правосъдието.


Своята гледна точка изразиха управляващи и опозиция в Общинския съвет на Видин по въпроса за бюджета на общината за 2016 година, на стойност 34 млн. лева. Едните го определиха като амбициозен, другите като нереалистичен.


Говорихме и за ползата, и вредата от "екскурзиите" на общинарите, провокирани от изнесеното заседание в Тетевен на Общинския съвет във Вършец.


Разговаряхме и с архитекти, и строители, обявили се против плануваните ремонти в центъра на Видин или накратко- защо не трябва да се разруши площадът.


Не пропуснахме да дискутираме с автоинструктори и народни представители от Видин, колко голям е бизнесът с шофьорски книжки, след като при специализирана операция бяха задържани шефът на бившата ДАИ и над 10 негови служители. Арести бяха извършени и в други градове, сред които Враца и Видин. Но си останахме само с дискусията, май сме се били объркали, защото, цитирам: 


"Във Видин изобщо не е имало бизнес с шофьорски книжки."


Питахме, през цялата година питахме, има ли още шанс за развитие на Северозапада и за големите очаквания от Програмата за западналите региони. А какво се оказа, че тя- Програмата не е минала за разглеждане на Министерски съвет.


Ние продължихме с въпросите, този път- колко ефективно е гражданското общество и каква е ролята на гражданските движения. И чухме в средата на годината гледната точка на местни лидери на граждански движения- Красимир Михайлов и Георги Георгиев, но преди всичко на хора от малки населени места в Северозапада.


"Никой не чува този беден народ какво иска и никой не се интересува от него. Нито един политик няма национално достойнство, това е ясно като бял ден... Толкова сме обезверени. Щом на един бежанец се дават по 1 000 лева, а на един пенсионер, дето е работил, по 150 лева, какво да говорим повече... Демокрацията ни съсипа, всички обедняхме и оглупяхме, кой ни чува нас... Гражданското общество го няма, хората се притесняват, ние сме в задънена улица. Не зная там отстрани, от горе, от София, от Европа, от Брюксел какво се вижда, но тук долу сме си в задънена улица.. .Не виждам полза от гражданските движения, но не трябва да се отказваме, все трябва да има изход, не може все да затъваме... Не се чува думата на гражданските движения, повече народ трябва да негодува. Народът трябва да се обедини, да вървим в една посока всичките, защото българите, един-двама, ако тръгнат в едната посока, двама други ги теглят на другата страна...", е мнението на хора от малки населени места в Северозапада.


"Хората нямат особена вяра както в управляващите, така и в гражданските движения, тъй като липсва информация. Според мен един от основните проблеми в нашето общество, който ни разграничава от демократичните такива, е липсата на свобода на медиите. Повечето от тях се държат сервилно към управляващите. Когато гражданите протестират, демонстрирайки своята воля за промяна и това се повтаря редица пъти, а медиите не отразяват гражданската позиция на хората, тогава само единици разбират какво се е случило, а болшинството не получават никаква информация. При тези обстоятелства някои граждани се демотивират и решават, че е безсмислено да се борят за правата си. А това всъщност е целта на властващата политическа класа, която, за съжаление, не показва никаква класа. И така все по-малко остават такива като нас, които продължават въпреки всичко и въпреки всички", заяви Красимир Михайлов. 


По думите Георги Георгиев, "когато има обявено някакво действие, някаква наша инициатива, хората ги няма. Този процес е двустранен, хората очакват гражданските движения да свършат някаква работа, но без тяхното участие, няма как да се случи. Гражданските движения по принцип трябва да сочат проблемите, да търсят техните решения, но не да ги решават пряко. През годините ние бяхме принудени да влезем в тази роля, т.е. ние бяхме принудени да влезем в ролята на политическа опозиция на управлението на страната, поради липсата на реална такава. Гражданското общество не се изразява само през гражданските движения. Гражданското общество е една енергия, която всеки човек трябва да носи в себе си."


Наближаващият край на годината е времето, в което всеки обръща поглед към изминалите дни и прави равносметка на реализираните цели и пропуснатите възможности. За едни отиващата си 2016-а е била по-добра, за други - тест за тяхната издръжливост и упоритост. 



Зa вaжни събития oпpeдeлямe тeзи, ĸoитo пpяĸo ca зaceгнaли или paзвълнyвaли мнoгo xopa. Важно е, че чухме гледната точка на граждански движения и обединения, регистрирали инициативни комитети в подкрепа на референдума. Говорихме за плюсовете и минусите в допитването на 6 ноември. Рeфepeндyм c тpи въпpoca, нa ĸoйтo бългapитe ĸaтeгopичнo зaявиxa, чe иcĸaт пpoмянa нa избopнитe пpaвилa.


Не пропуснахме и темата за бежанците и имат ли интерес общини от Северозапада да ги интегрират. Категоричното мнение на кметовете от региона, с които разговаряхме бе, че, цитирам: 


"На този етап нямаме интерес да интегрираме бежанците." Xиляди ca мигрантите oт Apaбcĸия cвят, ĸoитo ce нaмиpaт в Бългapия пpeз 2016 г. Teзи, ĸoитo нeлeгaлнo ca влeзли или пpeминaли пpeз cтpaнaтa, cъщo ca xиляди.


А след изборите за президент в "Гледна точка" зададохме въпроса: А сега накъде? И какви изводи трябва да си направят политиците. Отговориха ни депутатите от Северозапада Петя Аврамова, Филип Попов и Вили Лилков.


"Съжалявам, че не успяхме да убедим хората в правотата си и в грижата, която полагаме. Всъщност, може би грешката трябва да търсим и в самите себе си, че не стигнахме до всеки човек. Политическа партия ГЕРБ винаги е готова за избори. На президентските избори успяхме да мобилизираме само твърдия електорат, но не и периферията. Грешка е да се мисли, че това е подкрепа за политическите партии. Все пак тези избори не са парламентарни, в тях има и голяма доза мажоритарен елемент. Очаква ни интересна политическа зима", заяви Петя Аврамова. 



"От БСП винаги сме готови за предсрочни избори. Въпросът е дали са необходими на България. Аз мисля, че са! Това правителство изчерпа своето доверие и това пролича на президентските избори. А как ще се промени България? Мисля, че достойнството на страната ни като една държава, която е с много важно геостратегическо положение, ще бъде върнато", подчерта Филип Попов.



"Политическите ни перспективи са в унисон с това, което искат гражданите. Ние го разчитаме като обръщане на ДСБ към гражданското общество. Започваме да изграждаме нашите граждански съвети по места, където без да се налага хората да стават членове на партията, ще бъдат привличани в нашите консултативни съвети, наричани Граждански съвети. Дошло е времето да се каже "баста" на популизма, защото в момента има абсолютен дефицит на ценностно говорене. Искаме Велико народно събрание", каза Вили Лилков. 



В последните дни на 2016-а всички сякаш групово си задаваме въпроса: "Накъде вървим, отиваме ли напред или напротив- връщаме се назад?”. Къде сбъркахме, оценяваме ли това, което имаме и което сме постигнали?


B края нa дeĸeмвpи 2016 г. Бългapия ce yпpaвлявa oт пpaвитeлcтвo в ocтaвĸa. Очaĸвaт ни пpeдcpoчни избopи зa Hapoднo cъбpaниe. Тях ще ги насрочи новоизбраният президент Pyмeн Paдeв. Toй пoeмa виcшия пocт нa 22 янyapи 2017 г., който само преди три месеца заяви в ефира на Радио ВИДИН:


"Аз съм безпартиен. Цял живот досега съм се ръководил единствено от интересите на България и на българския народ. Дал съм клетва пред този народ, която не мога да отстъпя. Сигурен съм, че ще излезем от тази криза- криза в управлението, криза на ценностите. Важно е едно- обединението. Обединение на всички българи, промяна, ново начало и напред!" 


Да си пожелаем 2017-а да бъде година на разум и градеж, на решенията, еволюцията и смисъла!



Целия обзор за 2016 година чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще се случи ли исканото от синдикатите увеличение на минималната работна заплата?

Минималната работна заплата за страната трябва да стане поне 1080 лева от 1 януари 2025 година, вместо сегашните 933 лева. Това обяви главният икономист на КНСБ Любослав Костов на организиран от синдикатите форум, посветен на новата европейска директива за най-ниските възнаграждения. Исканото увеличение е с 15.7% и според синдикатите то..

публикувано на 29.05.24 в 10:45

В лятното кино на Тошевци предпочитат старите български филми

На 24 май, в Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, се отправяме към село Тошевци, община Грамада. Просветителски и образователен дух цари в село Тошевци. Хората, които живеят тук са в пенсионна възраст, но възрастта не е преграда за тяхното желание да се образоват, да..

публикувано на 24.05.24 в 11:15
Георги Вулджев

Георги Вулджев: Сериозната пенсионна реформа е политически непопулярна

Пенсиите, отпуснати до 31 декември 2023 година, ще бъдат увеличени от първи юли с 11 процента, съобщи премиерът Главчев.  Сюжетът с увеличението, превърнал се в предизборна заигравка, който предлагаше повишението да е с 10%, по този начин остава в историята.  Ниските пенсии продължават обаче да са сред най-сериозните проблеми на пенсионната ни..

публикувано на 23.05.24 в 10:10

Ще въведе ли страната ни адекватни европейски заплати?

Всеки десети работещ е беден, показва анализът на последните данни на Националния статистически институт, направен от Института за пазарна икономика (ИПИ). Бедността у нас леко намалява през 2023 г., а неравенството в доходите се свива. И двете констатации са следствие от повишаването на пенсиите, от една страна, и на заетостта, от друга...

публикувано на 22.05.24 в 10:45

Как се постига качествена жизнена среда- опитът на Германия, Унгария и Словения

Утвърдени експерти от България, Германия, Унгария и Словения представиха предизвикателствата пред архитекти и инженери в строителството по пътя към хармонична среда на живот. Международната конференция, която се проведе в София, бе организирана от сдружение "Алианс за висока строителна култура" (АВСК).  Какво разбираме под хармонична жизнена..

публикувано на 20.05.24 в 16:48

Във Воднянци искат програми за безработни

Екипът на радио Видин гостува в село Воднянци, община Димово. Времето е дъждовно и следобедно и по това време по улиците не се срещат хора.  Селото е на около 60 км от Видин в посока Монтана и на 180 км от София. До него лесно може да се стигне с автомобил или с влак по линията София-Видин.  В землището на селото е изграден язовир Дреновец...

публикувано на 17.05.24 в 12:30
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политиците загубиха спечелен мач с Еврозоната

България няма да успее да изпълни критериите за влизане в Eврозоната до юни.  На конференция, посветена на следващите стъпки към еврото, бяха обсъдени политическите и социалните последици, както и икономическите и финансовите перспективи преди и след присъединяването, бяха анализирани и успешни примери на европейски държави, вече въвели единната..

публикувано на 16.05.24 в 10:00