Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 28 декември 2016 година

Снимка: Радио Видин

24 деца са настанени в детското отделение на видинската болница "Св. Петка". Някои от тях са с усложнения и вероятно ще прекарат новогодишната нощ в болницата, каза завеждащият отделението д-р Пламен Филипов. Детското отделение е постоянно пълно повече от месец, потвърди д-р Ели Папапвасилиу, зам.-директор "Медицински дейности" в болницата. Днес на посещение на болните деца бе Дядо Коледа, който ги зарадва с подаръци и им пожела бързо оздравяване. Малчуганите гледаха и куклено представление. 


Високо е нивото на заболелите от грип и остри респираторни заболявания във Видинско. Най-много са болните във възрастовата група до 4 г., следвани от групата до 14 години. Данни за заболяемостта се събират от началото на ноември, каза директорът на Здравната инспекция във Видин д-р Гергана Джамбова. Границата, при която се обявява епидемия за Видин е 250 на 10 000 души, към момента общината е далеч от опасност, допълни д-р Джамбова.


Огнищата на птичи грип в Северозапада се увеличават. Новото огнище този път е в монтанския квартал "Мала Кутловица".


Правителството отпусна 2 000 000 лева на Община Видин. „Министерски съвет, на заседанието си в сряда, постанови да бъдат отпуснати 2 млн. лв на Община Видин, субсидия за капиталови разходи", съобщи кметът Огнян Ценков


Министерският съвет одобри 4 млн. лв. по бюджетите на редица общини за реализиране на инфраструктурни проекти. Дейностите са свързани приоритетно с ремонт на общинска улична мрежа и транспортна инфраструктура.


С 2 200 000 лева е увеличен бюджетът на община Видин за настоящата година. Общата рамка в края на годината е 36 900 000 лева. Увеличението е заради трансферите, които са направени от централния бюджет, каза кметът Огнян Ценков. 


4 053 000 лева ще са парите за чистота във Видин през следващата година. Средствата ще са с над половин милион лева повече от предвидените за тази година. Разходът за чистота нараства и заради увеличението на сумите, които Общината ще плаща на Регионалната инспекция по опазване на околната среда, според Закона за управление на отпадъците.


Около 220 000  лева гласуваха общинските съветници в Козлодуй за културни, спортни, екологични и младежки дейности през 2017 година на провелото се днес заседание. Всички предложения от общинската администрация са приети, каза председателят на Общинския съвет Мая Занева. Публичното обсъждане на проекта на бюджета за 2017 година ще бъде на 5 януари. 


Няма данни за материални щети от труса с магнитут 5.6 по Рихтер, с дълбочина 100 км, и с епицентър на 154 км северно от Букурещ, в района на Вранча, Румъния. Проф. Емил Ботев, ръководител на департамент "Сеизмология“ в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН обясни, че земетресението няма как да навреди на здрава инфраструктура. Трусът е усетен и у нас, основно по високите етажи на населените места в Северна България, включително и във Видин, съобщи дежурният сеизмолог Илияна Попова. По думите й, земетресения с подобна сила нямат разрушителен ефект.


Видинската организация на БЧК се включи в акцията в помощ на жителите на шуменското село Хитрино
. Червенокръстката организация в страната успяха да събере около 2 млн. лева в помощ на разрушеното село. Започва и разпределянето на събраните средства. Това ще стане чрез обществен съвет, който предстои да изготви своя програма за управлението на финансовата помощ. В обществения съвет влизат омбудсманът Мая Манолова, кметът на Хитрино Нуридин Басри, представители на църквата и на мюфтийството, както и на обществените медии. 


Общинската управа на Роман търси фирма, която да ремонтира 5 улици в града и околните села
. Срещу това дружеството ще получи 759 204 лева, без ДДС. Предвиждат се рехабилитационни дейности по 5 улици, като 3 от отсечките са в Роман.



18 млн. лева просрочени задължения за данъци и осигуровки са събрани от началото на 2016 г. от НАП, офис Видин. Проведени са 7 търга за продажба на имущество на длъжници, при които са събрани 55 хил. лева, съобщиха от офиса на агенцията.


Новогодишно творческо ателие организират до 21 часа днес в търговския център във Видин Магдалина Рангелова и Теодора Обретенова. Те ще помагат на децата да изработват украса от дърво. 

 

Светият синод реши наместник на овдовелия митрополитски престол във Враца да бъде Старозагорският митрополит Киприан, който ще организира изборите в епархията и ще ръководи делата до каноничното избиране на нов Врачански митрополит. Митрополит Киприан в продължение на 15 години е бил викарен епископ на Враца и добре познава делата на епархията. Траурен бе денят във Враца, заради кончината на митрополит Калиник. Отменени бяха публичните тържества. Флаговете на всички административни сгради са свалени наполовина. Стотици християни дойдоха днес в храма „Свети Николай“, за да се простят с митрополит Калиник. Въпреки че поклонението пред тленните останки на владиката, ръководил 42 години Врачанска епархия, започна още във вторник, потокът от миряни не секна. 



Общинският съвет в Брегово ще заседава утре, 29 декември, от 10:30 ч. Преди това ще се проведе публично обсъждане на проекта за бюджета на общината за 2017 година, от 9 часа в салона на местната управа. Поканени са общински съветници, кметове и граждани. Клуб "Млади възрожденци" ще изнесе празнична програма, с която ще поздравят общинските съветници и администрация по повод Нова година.



Доброволците от младежката организация на БЧК при СУ „Св. Климент Охридски” в мездренското село Зверино утре ще предоставят дарение, което е събрано в подкрепа на две деца от видинското село Ружинци. Преди 6 месеца майката на децата е починала и за тях се грижи баща им - Елбио. Семейството има изключително ниски доходи. Радио ВИДИН също се включи в кампанията за подпомагане на децата.


Заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания за последната седмица в Монтана е 204 на 10 000, съобщи д-р Даниела Караджова, директор на дирекция “Надзор на заразните болестни” в Регионалната здравна инспекция. Заболеваемостта на децата от 0 до 4 години е най-висока- 778 на 10 000. Между 10 и 13 души на ден се разболяват от грип от началото на тази седмица в Монтана.


От 6 януари трябва да започнат процедурите по изработка и поставяне на протеза на крака на поета Андрей Андреев
. Кампанията се осъществява със съдействието на Дружеството на писателите във Видин, а около 5 000 лева са събрани до момента от лични дарения и продажба на книги, каза Андрей Андреев.


Окръжният съд в Монтана осъди на 8 години затвор при строг режим рецидивист от село Сумер в община Монтана за изнасилване на две жени в селото. Престъпленията са извършени през 2014 и 2015 година, след като подсъдимият е излязъл от затвора във Враца. Присъдата е окончателна и вече е влязла в сила, уточниха от Съдебната палата в Монтана.


78-годишна жена от Вършец стана жертва на телефонна измама. На два пъти е оставяла на определени места пари и златни накити, на стойност 22 000 лв., съобщават от МВР. Измамникът се представил за "дознател Петров" и поискал да окаже съдействие на полицията.  


Жена на 27 години е настанена за лечение, с опасност за живота, във видинската болница. Тя е приета в Центъра за спешна медицинска помощ вчера. Криминалистите установили, че жената е била бита от 29-годишния ѝ партньор, с когото живеела на съпружески начала в къща на ул. ”Байкал” в кв. "Нов път".  Работата на разследващите продължава, в Районното управление във Видин е образувано досъдебно производство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Дърводелската работилница за деца се проведе в Ослен Криводол

Със занимания по дърводелство продължава Лятната школа за деца в читалището на мездренското село Ослен Криводол. Новата седмица  започна в дърводелската работилница на Сергей Цеков.   За заниманието той  беше приготвил дървен материал, който децата оформиха и украсиха с пирограф, превръщайки парчето дърво в красиви дъски за хляб. Освен..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Община Монтана с нови автомобили за социални услуги

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат разпределени за..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Облагородяват градинката пред търговския център във Видин

Градинката пред търговския център във Видин ще бъде облагородена. В пространството ще бъдат оформени фигури с вечнозелени растения и сезонни цветя, като се запази сегашната форма на композицията, каза Владимир Петков - мл. експерт "Техническа инфраструктура и благоустройство" в Община Видин: "Идейният проект предвижда да се засадят вечно зелени..

публикувано на 30.07.24 в 15:23

Над 2 милиона заготовки на кутии за цигари задържаха на Дунав мост 2

Г олямо количество заготовки на кутии за цигари и филтърна хартия за производство на цигари е открито  в тежкотоварен автомобил.   при проверка на Дунав мост 2, съобщават от Агенция  "Митници".  Снощи о коло 02:00 часа в района на ГКПП Дунав мост II – Видин митническите служители са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от..

публикувано на 30.07.24 в 15:19