Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спортът във Видин през 2016 година: финансова стабилност и заслужени успехи

| обновено на 01.01.17 в 16:00
Снимка: Радио ВИДИН
И през 2016 година състезателите и треньорите на видинските спортни клубове донесоха десетки медали и победи. Заслуга за успехите има и дълго чаканото финансово спокойствие- за пръв път от десетилетия клубовете получиха в пълен размер от Община Видин субсидията, гласувана им от Общинския съвет.


Традиционните за крайдунавския град спортове- кану-каяк, джудо и самбо, бокс, баскетбол, волейбол, футбол... не отстъпиха от своите позиции.



СнимкаНа Държавния отборен шампионат клубът по кану-каяк "Ванто-Видин" се класира на второ място, а на Държавния индивидуален шампионат спечели 31 медала и завърши годината с трето място в отборното класиране на България. Йоана Георгиева спечели 6 златни медала, Веселин Вълчев- един златен и два сребърни, той участва и в Европейското първенство. Призови класирания записаха и други възпитаници на треньорите Стефан Илиев и Цветан Иванов: Петя и Симона Рангелови, Александра Петрова, Десислава Василева, Ангел Стоянов, Янис Яков, Любослав Милков, Ивайло Николов, Алекс Ангелов.

"Искам да благодаря на Община Видин и на Общинския съвет. Без тях ние не можем да направим и една крачка напред, защото всички спортни обекти във Видин, които ползваме всички клубове, са публична общинска собственост, не плащаме никакви консумативи и наеми, а на всичкото отгоре тази година получихме всичко, което ни бе гласувано от Общинския съвет като субсидия. Как няма да им благодарим! Дано продължат в този дух, защото ние, спортните клубове, финансово никога не сме били така добре в последните 15-20 години, както тази година.", каза за Радио ВИДИН Стефан Илиев, който бе обявен за треньор на годината.

Макар и с по-ограничен бюджет, другият клуб по кану-каяк "Бдин 77", със старши треньор Искрен Георгиев, също се представи успешно в Държавните шампионати, а двойката каяк Габриела Георгиева и Петя Младенова спечели два сребърни и бронзов медали.  

СнимкаПоредната си успешна година записа и клубът по борба, самбо и джудо със старши треньор Пламен Петров. Златното видинско момиче Цветелина Цветанова отново стана "Спортист №1" на годината. През 2016-а Цвети спечели бронзов медал на Европейското първенство по самбо за жени, пето място на Световното в София, сребърен медал на Световното за девойки. В джудото е участник и медалист в 4 европейски купи, нареди се на седмо място на Европейското първенство. "Ветеранът" Димитър Милчев участва на всички вътрешни първенства, като спечели бронзови медали на шампионатите по самбо и по джудо. Денис Лилков се състезава в три възрастови групи- при мъжете спечели бронзов медал, при младежите- златен, а при юношите старша възраст- сребърен. Новата спортна надежда на Видин Мариан Маринов се пусна в четири възрастови групи: до 18 години- трето място; до 21 години- също трето място; мъже до 23 години- пето място; мъже- девето място.

"Благодаря на кмета Огнян Ценков и на комисията, която ме избра за Спортист №1. За първа година участвам в международни състезания при жените, малко ми е трудно, но за мен беше голяма чест. Бях много щастлива, че ме включиха в националния отбор при жените. Много е по-трудно, но там е истината. Надявам се, че ще успея да се наложа и да спечеля същите титли, както в по-долната възрастова група.", обясни Цветелина Цветанова.

СнимкаСпортен клуб по бокс "Бдин", със старши треньор Кирил Бушев, успешно възроди и затвърди традициите на този мъжки спорт във Видин. През 2016 година състезателите от клуба спечелиха 9 медала от Държавните първенства- 4 златни, 2 сребърни и 3 бронзови. Елина Георгиева е двукратна републиканска шампионка, а като част от националния отбор се нареди на пето място на Европейското първенство в Турция и на трето в Международен турнир в Сърбия. Вениамин Кирилов също спечели два златни медала, а Здравко Здравков е сребърен медалист от Държавния личен шампионат за младежи.

"Мога да определя 2016 година като успешна за нашия клуб. Медалите ни са с един по-малко от миналата година, но качеството им е по-добро. Жалкото е, че създадохме редица добри състезатели, но те заминаха за чужбина с родителите си по икономически причини и сега там печелят медали. Вече си спечелихме авторитет в боксовите среди и това ни прави фаворити при участието ни в състезания. На Държавния лично-отборен шампионат се наредихме на девето място сред над 45 отбора от цялата страна, което е много добър успех, имайки предвид, че много от клубовете са към спортни училища. Играта на нашите състезатели прави впечатление както на ръководството на федерацията, така и на съдиите и на публиката. Може да се каже, че колелото се завъртя и вече има видински почерк на националния боксов ринг.", каза Кирил Бушев.

"Благодаря на моите треньори в "Бдин" и националния отбор. Целта ми през 2017 година е да взема медал от Европейското първенство и да участвам в Световното"
, каза за Клуб Спорт Елина Георгиева, която получи наградата за най-перспективен спортист на Видин за 2016 година.

СнимкаУтвърди се и Спортен клуб "Бъдин-ММА", със старши треньор Любо Гешев. Видинският боец Емил Николов спечели първо място на Европейско и на Световно първенство по санда в Лондон, второ място на Европейско първенство по санда в София, второ място на Световно първенство по К1. Леон Лазаров е втори на Балканиада и трети на Европейско по смесени бойни изкуства. Асен Асенов е трети на Балканиадата по ММА и втори на Европейско по смесени бойни изкуства.

Георги Георгиев от Спортен клуб по културизъм "Бъдин" с личен треньор Светломир Гергов спечели златен медал от Държавното първенство по културизъм и фитнес, а на Световното в Испания зае почетното 10-о място в категория мъже, класически културизъм до 168 см.

СнимкаОтлично се представят и състезателите на треньорката Галя Панкова от Спортен клуб по тенис на маса "Бдинци 2000". Отборът в състав Анна Василева, Ивета Атанасова, Натали Димитрова и Никол Драганова се нареди на трето място, възрастова група жени, на Държавното първенство по тенис на маса в "А" републиканската група. Емил Ванков е шести на Държавните финали при юношите и четвърти при мъжете на Държавното първенство. Клубът участва и с мъжки отбор в държавните първенства, а доброто му представяне бе оценено от Федерацията, която повери няколко домакинства на нашия град.


Клуб по бойни изкуства "Видин" на сенсей Вардан Папикян продължава да развива физическите и духовните качества на своите състезатели. В края на годината успешно организира първия по рода си турнир по карате и стрелба под надслов "Супер боец" във видинската спортна зала "Фестивална", в който участваха над 80 деца от различни клубове в страната.

Шахматен клуб "Найден Войнов"
с председател Евтим Стефанов и през изминалата година организира редица отворени турнири в региона, като успешно развива детските школи по шах и провежда целогодишно ученически състезания.

При колективните спортове:

СнимкаПрез 2016 година Баскетболен клуб "Видабаскет" бележи изключителен възход, както с мъжкия отбор, така и с изявите на детско-юношеските формации на клуба. Спортна зала "Фестивална" отново е пълна със зрители. В края на годината мъжкият отбор е на второ място във временното класиране на "А" група Регион Запад с еднакъв точков актив с лидера, като записа впечатляващи победи над именити съперници, като "Левски", ЦСКА, "Лукойл Академик", "Рилски спортист". Детската школа достигна най-висок ръст от желаещи да се занимават с баскетбол. През този сезон са картотекирани 100 състезатели, над 130 са трениращите баскетбол. В първенството юношите нямат загуба и са лидери. Кадетите също са лидери с една единствена загуба. Момчетата са първенци в региона. И мини момчетата до 12 години побеждават в шампионата.






Снимка
През изминалата състезателна година волейболен клуб "БДИН-ВИДА" участва с отбори във всичките 6 възрастови групи за момичета в Държавното първенство на страната, организирано от Българска Федерация по волейбол. Девойките младша и старша възраст са трети в региона. Момичетата до 13 години са първи в регион "Хемус" и на четвърто място в страната, като Мерелин Николова бе обявена за най-добра нападателка. Момичетата до 12 години извоюваха първите места в региона и на финалите на държавното първенство. Клубът стартира  успешно в първото издание на Националната Скаут лига за момичета, родени 2002-2003 година, като спечели сребърните медали. Със сребърни медали се завърнаха и нашите състезателки, ученички в Природо-математическата гимназия "Екзарх Антим I", от финалите на Ученическите игри 2016, за възрастова група 5-7 клас, а в по-голямата възрастова група момичетата извоюваха четвъртото място. През новата спортно-състезателна 2016-2017 година клубът участва в държавните първенства също с 6 отбора. Мерелин Николова  бе включена в националния обор за Балканското първенство, където България спечели бронзовите медали. В клуба активно се занимават над 100 момичета от училищата на територията на община Видин.

СнимкаВ Общински футболен клуб "Бдин 1923" тренират различни възрастови групи, като се започне от подготвителни групи, деца, U15, юноши младша, старша възраст и мъже. Мъжкият отбор е на 5 място в есенното класиране на Северозападната Трета футболна лига. Капитанът на отбора Ивайло Иванов получи покана за аматьорския национален футболен отбор. При юношите старша възраст отборът участва в Северозападна юношеска аматьорска група, като в момента заема трето място. Капитанът на отбора Тони Цветков е голмайстор на групата с 8 гола и е награден от Зоналния съвет на БФС във Велико Търново. Като най-добър защитник в групата за отличие е предложен и друг юноша на клуба- Стойчо Стойков. При юношите младша възраст отборът е на първо място в областната група, без загубена точка до момента. При U15 отборът участва в зона Велико Търново и заема четвърто място в есенното класиране. В състава има талантливи деца, които попаднаха в полезрението на отбори като "Левски", "Лудогорец" и "Литекс". Децата, състезаващи се в областната група, са на първо място в есенния полусезон. При Футбол 9 и Футбол 7 в областното първенство децата също заемат първо място. В Детско-юношеската школа на "Бдин" тренират над 160 деца.

СнимкаУпорито и успешно продължава да развива своята дейност и Детски футболен клуб "ВИДИН". През изминалата година клубът участва в турнир Европейска купа 2016 Париж за девойки до 16 години. Спечели първо място на областно първенство Футбол 7- момчета, родени след 1 януари 2005; второ място на областното първенство Футбол 9- момчета, родени след 1 януари 2003; трето място на областното първенство деца- момчета, родени след 1 януари 2001; първо място в турнир за девойки до 17 години в Северозападна зона; второ място за девойки до 15 години в Северозападна зона.



СнимкаКъм автомобилен спортен клуб "ЖИКО-МОТОРСПОРТ" са лицензирани 25 пилоти от цяла България. Клубът отново получи висока оценка от Българската федерация по автомобилни спортове за организацията и провеждането на национални автомобилни шампионати. През 2016 година отборно "ЖИКО-МОТОРСПОРТ" е на втора позиция в генералното класиране в Националния шампионат по Ралиспринт и на трето място в шампионата по Раликрос.





СнимкаВъзход бележи и Клуб по спортни танци "ЕЛИТ ТИМ". Танцовата двойка Преслав Красимиров и Надежда Велкова, възрастова група деца до 11 години, спечели І място на открит и международен турнир в Монтана; ІІІ място на открит турнир и Купа България в Плевен. На държавното първенство, първи ранг в Албена, Преслав и Надежда заеха ХІ място на латино-американски танци и Х място на стандартни танци, като в многобоя са десети. Другата елитна двойка на клуба са Калин Герасимов и Калина Тошева, възрастова група юноши младша, до 13 години. Те спечелиха ІV място на открит и международен турнир в Монтана, І място на открит турнир и Купа България в Плевен, І място на открит турнир в Чирпан, VІ място на открит турнир в Стара Загора. Силен сезон и за двойката Мартин Митков и Елена Петрова, възрастова група юноши младша, до 13 години, които спечелиха І място на открит и международен турнир в Монтана; ІІ място на открит турнир и Купа България в Плевен.

В Спортен клуб по лека атлетика "БДИН-АТЛЕТИК" тренират над 35 лекоатлети в три възрастови групи, 21 от които са картотекирани в Българската федерация по лека атлетика. През изминалия сезон участваха и спечелиха първи места в Малката олимпиада, с домакинство Калафат, Румъния и в организирания от Ротари клуб-Видин крос по повод международния Ден на детето .Във финалите на Ученическите игри лекоатлетите на клуба представяха отборите за юноши и девойки на ГПЧЕ "Йордан Радичков" и спечелиха второ и девето място. Медалисти са Стефан Йорданов- златен медал на 800 м. и бронз на скок височина, Адалберт Бонев- сребърни медали на 100 м. гладко бягане и на 200 м., както и бронз на скок дължина, Калоян Симеонов- бронзов медал на 200 м. гл. бягане. А девойките в щафетата 4Х100 метра спечелиха бронзов медал. Клубът участва успешно в Държавните шампионати в зала и на открито, където видинчани се класираха сред първите десет.

СнимкаУченически спортен клуб "Шампион" продължи да е най-активната спортна организация във Видин в областта на ученическия спорт. Организира и провежда държавните ученически игри по девет вида спорт. И тази година бе в основата на няколко традиционни за Видин мащабни спортни прояви- ученическата баскетболна лига, мачът на звездите, стрийтболните турнири и атрактивните баскетболни надпревари 3х3. През 2016 година отново спечели финали на Ученическите игри. От държавните финали на 32-те Ученически игри Видин е на шесто място по брой класирани отбори от 83 населени места. Видин класира общо 9 отбора на финалите, които отново спечелиха медали.

Радващо е, че през 2016 година във Видин възникнаха два нови спортни клуба. "ПЕГАС СПОРТ-ВИДИН" с треньори Светослав Петков и Александър Петров вече се включи в детските футболни първенства, а в клуба тренират близо 100 деца. Скорост набира и новият клуб по джудо и самбо "Бъдин", към едноименния клуб по ММА, с треньор Габриела Кирилова. Още в първите си две участия в силни състезания видинските спортисти завоюваха 12 медала.

Кметът на Видин Огнян Ценков обеща, че сред конкретните приоритети на общинското ръководство за 2017 година е дългоочакваният ремонт на Гребната база.

Лошата новина дойде от колоезденето- един от спортовете с най-дълголетни традиции във Видин. Заради финансови затруднения Спортен клуб "Стрела", за съжаление, преустанови тренировъчната и състезателната си дейност, а Колодрума не се поддържа като спортно съоръжение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ПМГ Видин класира още един отбор на финалите

Видинската математическа гимназия класира шести свой отбор за финалите на ученическите игри през учебната 2023-2024 г. В спортна зала "Фестивална" във Видин днес възпитаниците на Росен Ракаджиев станаха зонални шампиони по баскетбол при юношите 8-10 клас, побеждавайки последователно връстниците си от Врачанската езиковата гимназия с 80:25 и..

публикувано на 30.05.24 в 16:34

Враца се готви за футболен празник днес

Ботев играе решителен бараж за оставане във футболния елит. Ако възпитаниците на Христо Янев успеят срещу "Марек" Дупница, те ще си гарантират седмият пореден сезон в Първа футболна лига. Срещата е от 19 часа на стадион "Христо Ботев" и ще бъде ръководена от елитния български рефер Георги Кабаков. От БФС гарантират честността на отсъжданията с..

публикувано на 30.05.24 в 09:54
Георги Кабаков

Топрефер ще свири баража за Първа лига

Най-добрият български съдия ще ръководи баража за последното свободно място в Първа футболна лига от новото първенство. На 30 май  "Ботев" посреща във Враца "Марек" от Дупница, а срещата е от 19 часа. Топреферът ни Георги Кабаков получи наряд да ръководи срещата, негови помощници са Мартин Маргаритов и Диян Вълков, а четвърти съдия е Кристиян Колев...

публикувано на 29.05.24 в 12:36

Завърши Общинският турнир на футбол по малки врати в Мездра

Отборът на "Кохонес гранде" спечели XXIII Общински турнир по футбол на малки врати, организиран от Община Мездра. На финала "големите топки" победиха с 3:1 тима на "Лъвчетата" и за трети път (след 2021-а и 2022 г.) триумфираха в спортната надпревара. На трето място се нареди "Сакатлък Юнайтед", който в двубоя за бронзовите медали се наложи над "Ботевъ"..

публикувано на 28.05.24 в 16:50

Полицайка от Враца с приз от международен турнир по стрелба

Врачанката Катя Василева спечели второ място в третото издание на Спортни игри на международната полицейска асоциация. Надпреварата, в която се включиха и стрелците от СК Спартак, се проведоха между 19 и 24 май в румънския град Брашов. Катя Василева спечели второто място в турнира по стрелба с голямокалибрен пистолет, в индивидуалната надпревара. Тя..

публикувано на 28.05.24 в 08:00

Бивш играч на "Ботев" води "Марек" в баража за елита

Наставникът на "Марек" Дупница Танчо Калпаков, който бе част от селекцията на врачани преди години в тогавашната "Б" група, се надява на успех над "Ботев" в баража за попълване на последното място в Първа лига от новата кампания. Мачът е от 19.00 часа в четвъртък на стадион "Христо Ботев".  От домакините призоваха за пълна мобилизация, а се очаква..

публикувано на 27.05.24 в 09:42

Ще се завърне ли „Бдин“ при професионалистите?

Само един сезон продължи чаканото десетилетие от привържениците на футбола във Видин завръщане сред професионалистите. „Бдин“ така и не успя да намери верния ритъм и завърши на последно място в класирането на Втора лига. Точно преди година видинчани заслужено вдигнаха купата за първото място в Северозападната Трета лига. Завръщането във..

публикувано на 26.05.24 в 20:01