Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли виновни за умъртвените четири кончета

Снимка: Радио ВИДИН

Боян Минков от видинското село Стакевци се съгласява да стане осиновител на 4 кончета и 2 кучета. Потърсила го природозащитна организация, която решила да откупи от калоферско село 4 кончета /каракачанска порода/ и 2 кученца, отглеждани на тераса. Животните не стигат до осиновителя- шофьорът, който ги е превозвал, е спрян за проверка, а четирите кончета и двете кучета са конфискувани.

"Ние приехме да станем осиновители и да се грижим за тях. Кончетата са съвсем мънички, на 6 месеца. Условието беше ние да поемем разходите за транспорт, а те чрез дарители събрали сумата, която продавачите са поискали за тях. Откупиха се кончетата, оттам ги натоварихме на един микробус и тръгнаха за Стакевци. Вечерта шофьорът ми се обажда, че на Правец е спрян от полицията и поради липса на документи са му съставили акт за административно нарушение и са прибрали кончетата до изясняване на случая в една ферма в София. Нищо смущаващо не виждахме в цялата работа. Стана ясно чии са конете, закъде отиват, че са здрави, че не са крадени, че имат ясен продавач, ясен купувач", разказа Боян Минков.

От Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ обяснили, че на 3 януари ще стане ясно дали ще бъдат свободени кончетата. След това животните били умъртвени, за което Боян Минков каза, че Агенцията не уведомила никого. Това се случва в последните дни на 2016 година.

Потърсихме пресцентъра на БАБХ и попитаме какво се е случило с кончетата и кучетата. Оттам потвърдиха, че животните са умъртвени. И предоставиха следната информация по случая:

"Животните (4 коня, на видима възраст около 6 месеца) са превозвани при абсолютно неспазване на Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД). Те са превозвани с транспортно средство, което не е предназначено за транспорт на живи животни и са били без никакви документи, както и без идентификационна маркировка.
 
Законът категорично забранява отглеждането, придвижването или транспортирането на животни, на които не е извършена официална идентификация, както и на животни, на които не са изпълнени мерките, предвидени в програмата за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болести по животните и зоонози. Също така е забранено и транспортирането на животни без ветеринарномедицинско свидетелство, а за едрите преживни и еднокопитните животни - и без ветеринарномедицински паспорт.

С Регламент за изпълнение (ЕС) 2015/262 на Комисията (Регламент за паспорт на еднокопитните животни), приложим от 1 януари 2016 г., бе преразгледана системата на Съюза за идентификация на еднокопитни животни, за да се гарантира, че тя е както безопасна, така и лесна за използване от потребителите. Идентификационният документ (паспорт) за еднокопитните животни е многоцелеви документ, предназначен за нуждите както на здравето на животните, така и на общественото здраве.

За гореизброените нарушения е предвидена минимална административна санкция от 300 до 500 лева, за физическо лице при първо нарушение, а при второ сумата е в двоен размер. Освен глобата, Законът предвижда и конфискуване на животните, както и насочването им към кланица, ако има гаранция за здравния им статус. В случаите, когато такава гаранция липсва, те се евтаназират по хуманен начин и се насочват за обезвреждане в екарисаж."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 10 юли 2024 година

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин. Достъпът до  здравеопазване  в област Враца се е подобрил и е два пъти по-голям от останалите две области в Северозападна България...

публикувано на 10.07.24 в 18:05

Деца от Мездра научиха повече за семейството на Иван Вазов

Поредното занимание за деца в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" се проведе в мездренската културна институция. Темите на проявата "Какво знам за България" бяха  190 години от рождението на Съба Вазова и 174 години от рождението на Иван Вазов . Библиотекарите показаха архивни снимки и разказаха за живота и дейността на Съба..

публикувано на 10.07.24 в 16:49
Парк

Врачанският театър закрива сезона с постановки на открито и свободен вход

Драматично-куклен театър - Враца ще закрие настоящия театрален сезон на 11 юли (четвъртък) 2024 г. с постановки на откритата сцената в парк "Дъбника" в града, съобщават от културния институт. Патрон на събитието е кметът на община Враца Калин Каменов.  Сутринта от 10.30 ч. най-малките театрални любители ще могат да се насладят на вълшебната..

публикувано на 10.07.24 в 16:25

Община Берковица стана собственик на терен за ръгби

Община Берковица стана собственик на имот, на който е изграден терен за ръгби. За стадиона от бюджета бяха платени 120 000 лева. Община Берковица се договори със собствениците на частен терен на градския стадион "Мрамор" с цел закупуване. На имота се намира игрището за ръгби. Общинският съвет гласува единодушно "за" закупуването му. Така..

публикувано на 10.07.24 в 15:40

Предлагат изграждането на магазин и пазар на мястото на закрития басейн във Видин

Приключи процедурата за промяна на предназначението на имота, където беше недовършеният строеж на закрит плувен басейн във Видин. Това стана ясно на обществено обсъждане за терена, което се проведе във Видин.  С проекта за Общ устройствен план се предвижда промяната на устройствената зона „Транспорт и комуникации“  и „Жилищна зона с преобладаващи..

публикувано на 10.07.24 в 15:17

Инспектори глобяват нарушители във Враца

За последните няколко седмици от звено “Инспекторат” съставиха близо 40 акта за нарушаване на местните наредби, съобщават от Община Враца . Основните санкции са за замърсяване на обществени пространства - паркове и детски площадки. Всички санкционирани своевременно са почистили замърсените площи, посочват от местната управа. Обект на..

публикувано на 10.07.24 в 14:00

Симфониета Видин ще изнесе концерт в Монтана

Класическа музика ще звучи на сцената в Монтана днес, 10 юли. Симфониета Видин ще изнесе концерт от 18:00 часа в Голямата зала на Общинския младежки дом в града. Програмата включва  Увертюра към операта „La Fiera di Venezia“ и Венецианска симфония от Антонио Салиери и Увертюра към операта „Сватбата на Фигаро“ и Симфония № 41 в до мажор „Юпитер“ от..

публикувано на 10.07.24 в 11:33