Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Следващите нови надежди за Северозапада?!

Снимка: Петя Генова


В първите дни на новата 2017 година в "Посоките на делника" поглеждаме към следващите нови надежди. С общественици, активни млади хора и представители на бизнеса от Северозапада си спомняме за хубавите и лошите моменти от старата година и търсим новите предизвикателства за новата.

"Предизвикателствата на 2017 година според мен са новоизбраният президент- надежда, че той ще е президент на българите и парламентарните избори по мажоритарната система. Предизвикателство е и новата политика за драстично повишаване на доходите на българските граждани. От 15 години с моя приятел и съмишленик Ненчо Нешев пишем писма с искане за изграждане на тунел през прохода Петрохан. Сега върви подписка и ние от гражданско обединение "Единни за промяна" активно ще съдействаме тя да бъде успешна и ще продължим да настояваме за изграждането на това важно за Видин и региона съоръжение. Във връзка сме с Инициативния комитет от Берковица. Единодушни сме, че партиите нямат място в тази гражданска инициатива. Ще обединим усилията си и заедно с други граждански организации от Видин, Берковица, Лом и Враца ще изискваме да се решат и други важни проблеми, които възпрепятстват икономическото развитие на региона. Подписката ще продължи до 19 февруари", каза Красимир Михайлов, гост в студиото на Радио Видин.

По думите на Радослав Георгиев, представител на активното младо общество във Видин, "2017 година ще бъде още по-динамична. Целият Северозапад страда изключително много от политическата класа. От една страна хората са напълно обезверени, че някой може малко или много да им помогне. Аз съм на мнение, че човек трябва да си помогне сам, за да му помогне и Бог, но пък общата картинка я правят както самите хора, така и управляващите."

Ивайло Йорданов, който е представител на бизнеса от Вършец, коментира, че "в икономически план всичко се е свило и се ослушва. Няма никакво развитие! Никой не знае какво ще стане в бъдеще. А 2016-а бе година на движение по инерция. През 2017-а не очаквам кой знае какво положително да се случи. Процесите, които стават в Северозапада за мен са необратими- това, което има желание да работи и може да работи, просто е изчезнало!"

Още по темата за следващите нови надежди чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Ще стане ли община Видин по- добро място за живеене с новата програма за благоустрояване

Община Видин разработи програма за благоустрояване "Нашият Видин- по-красив от всякога". Тя има за цел да направи средата на живот по-привлекателна, по- социална, по- безопасна, като даде шанс, на конкурентен принцип, на по- активните и по- задружните собственици в многофамилни жилищни сгради, както и на жителите на всички населени места да..

публикувано на 20.01.21 в 12:09

Газифициран Видин - мисията възможна

Природният газ е един от най-евтините енергоизточници за дома и най-популярният избор за отопление, готвене и топла вода в Европа. Уредите на природен газ са икономични. Коефициентът на полезно действие на газовото оборудване е почти 100%. Използването на природен газ за битови нужди може да намали разходите с над 50% в сравнение с електрическата..

публикувано на 19.01.21 в 13:45

Как пандемията промени културните събития

По традиция празниците Йордановден и Ивановден се отбелязват в Кула по стар стил- на 19 и 20 януари и тяхното честване е с типичен обичай за Кула- "Къпачи" . Къпачите тръгват през нощта на 19 януари и ритуално къпят за здраве всички именници, както и младите семейства, които наскоро са се събрали. Въпреки че тази година е белязана с опасността от..

публикувано на 18.01.21 в 14:34
Долни Цибър

Младите хора в Долни Цибър учат, за да могат да работят

Село Долни Цибър е разположено на брега на река Дунав, в община Вълчедръм. В близост се намират непроучените основи на стара римска крепост от I век на име Цебрус, защитавала подстъпите при делтата на река Цибрица.  Кмет на село Долни Цибър от 29 години е Камен Димитров, в момента тече осмия му мандат. Отнася се към работата си отговорно и с..

публикувано на 15.01.21 в 12:20

Инж. Георги Владов: По- ниските цени на водата са лъжовна радост за хората

Нови цени на водата за 26 различни района на страната, влязоха в сила от началото на годината. Предложенията на регулатора се движиха от поскъпване с 6% до поевтиняване с 22% за различните ВиК дружества. Поскъпване на ВиК услугите бе предвидено в 7 града, като най-голямото бе за София и Разград. Поевтиняване пък бе планирано за 16..

публикувано на 13.01.21 в 12:15

Политолог: Президентските избори ще бъдат "короната" на всичко, което ще се случи през 2021 година

Изтече една непрегната не само зарази световната пандемия година. Доста горещо беше през 2020-та и на политическата сцена. Освен COVID кризата, която напрегна обществото, се разразиха редица скандали и конфликти ситуации- около новия главен прокурор, компроматните снимки от спалнята на премиера Борисов, протестите, противопоставянето между президент..

публикувано на 12.01.21 в 14:27

Самостоятелното жилище ще задържи ли младите хора във Видин

Близо 50 на сто от младите хора у нас живеят с родителите си, сочат последните данни на Евростат за жилищата у нас. 41% от българите живеят в пренаселени жилища, а 11,5% - в твърде големи. Как се справят двете поколения на едно място и кога младите решават, че трябва да си потърсят собствено жилище?  "Нашите деца, ако ние не им кажем,..

публикувано на 11.01.21 в 14:01