Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще отбележим Йордановден

Снимка: Светослав Цветанов

Община Видин и Видинската света митрополия организират тържествено отбелязване на църковния празник Богоявление (Йордановден) утре, 6 януари. Програмата започва в 9 часа с Архиерейска света Литургия в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски" в града.  Литийно шествие ще тръгне в 11 часа от катедралния храм, през площад „Бдинци“, Крайдунавския парк и ще стигне до градския плаж при крепостта „Баба Вида“. Тържествен Богоявленски водосвет ще бъде извършен на брега на Дунав. Хвърлянето на кръста е в 11:30 часа във водите на реката. Общо 16 души са записалите се да уловят кръста до този момент, съобщават от Общината. Още желаещи се очаква да се включат утре на място. Местната управа е осигурила парична награда в размер на 100 лв. за този, който пръв стигне до Богоявленския кръст, като първите 20 души от списъка също ще получат поощрения. Областната дирекция на МВР, Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" и база "Гранични полицейски кораби" са уведомени за събитието. Осигурени са спасители чрез Областния съвет на БЧК, екип на Центъра за спешна медицинска помощ и всичко необходимо за опазване на здравето и гарантиране сигурността на участниците в ритуала, допълват от Общината.


376 души носят името Йордан в община Видин. Най-възрастният от тях е роден на 19.01.1926 г. в с. Слана бара, а най-малкият – на 31.10.2016 г. в с. Покрайна. 217 души са кръстени с името Йорданка.


Кръщението на Исус Христос - Богоявление се отбелязва по традиция в Белоградчик, съобщава сътрудникът ни Иванка Петрова. Светата Литургия ще започне от 9.00 ч. в храма „Свети Великомъченик Георги Победоносец”. Велик Богоявленски водосвет ще се извърши в 10.00 ч. Свещеноиконом Рафаил - архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, ще хвърли кръста във водите на Стакевска река, край с. Горен Чифлик в 11:30 ч. Записването на участниците в ритуала по "спасяването" продължава. Община Белоградчик е осигурила за тях премии. Транспорт до с. Горен Чифлик, който тръгва в 11.00 ч. от НЧ „Развитие - 1893 г.” в Белоградчик, е осигурен за желаещите да присъстват на ритуала. Тържествата по повод Богоявление по традиция се организират от Видинската света митрополия и Общината. 


Кметът на община Ружинци Александър Александров и църковно настоятелство при храм "Успение Богородично'', организират честване на Богоявление с традиционния ритуал по вадене на кръста. "Празникът ще започне с литургия в ремонтирания старинен храм "Света Параскева- Петка" в селото", каза Иво Иванов, служител в Община Ружинци. Празничната литургия ще започне от 12:30 ч. и ще бъде отслужена от протойерей Рафаил. Литийно шествие ще тръгне след боголсужението към Каменния мост. Награден фонд е осигурен от кмета за тези, които имат смелостта да се потопят в ледените води на река Лом, допълни Иво Иванов. Празникът ще продължи с програма, изнесена от читалищата.

Община Враца организира ритуално хвърляне на кръста в река Лева за Йордановден, съобщават от местната управа. Празникът се организира със съдействието на Врачанска митрополия и НЧ „Развитие 1869”. Всички желаещи да присъстват или да се включат в ритуала, могат да го направят на 6 януари, от 12:00 ч., при моста на разклона за село Згориград и местността "Леденика", допълват от общинската администрация.

Божествена света литургия и Велик водосвет ще бъдат отслужени от иконом Георги Няголов и протойерей Данаил Цинцарски от 9 часа в църквата "Свети Георги Победоносец" в Мездра, съобщава сътрудникът ни Петко Котларски. Литийното шествие ще тръгне от храма в 10:50 часа до стария мост на река Искър, където ще се проведе ритуалът по "спасяване" на Богоявленския кръст в 11.00 часа. Спасилият кръста ще бъде дарен от Църковното настоятелство със 100 лева, а останалите ще получат поощрителни награди.

Богоявленският кръст ще бъде хвърлен в реката за първи път от 55 години  в мездренското село Зверино. 23 души са се записали до днес за ритуала, каза председателят на местното читалище "Факел" Цветан Николов. Идеята да се възстанови традиционният ритуал е на кмета на Зверино Цанко Цанев, инициативен комитет от младежи и Фолклорна група "Змей Горянин". Кръстът ще бъде хвърлен в река Златица в 10 часа, в специално подготвен за целта голям вир. Мъжко хоро ще бъде играно в ледените води. 

Ритуалът  по хвърлянето на кръста в Лом се изпълнява във водите на Дунав. Общината е създала организация, празникът да протече нормално, съобщиха от общинската администрация. Местната управа осигурява парична премия за този, който извади кръста от реката, в размер на 100 лева. 50 лева ще бъдат дадени на всички участници. Традиционният Богоявленски водосвет ще бъде отслужен в 11.00 часа пред хотел-ресторант "Трансимпекс”, след което ще се проведе ритуалът по изваждане на кръста от водите на Дунав.

Ритуалът Велик Богоявленски водосвет с хвърляне на Светия кръст във водата за здраве ще се извърши в Берковица на басейн “Свети Георги Победоносец” от 12:00 часа. Награди са предвидени за всички участници. Записването за спасяването на кръста ще става на басейна от 10:30 ч. до 11:30 ч. на 6 януари. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Патриарх Даниил ще е наместник на Видинската епархия до избора на нов митрополит

До провеждането на избора на Видински митрополит, патриарх Даниил ще е наместник на епархията. Решението е на Синода на Българската православна църква, каза патриарх Даниил при посрещането си във Видин, откъдето започна посещенията си в епархиите в страната: "На заседанието на Светия синод, което беше на 9 юли, Светият синод определи да..

публикувано на 18.07.24 в 20:30

Снимката на 18 юли 2024 година

Българският патриарх  Даниил  е на посещение  във Видин .   В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. Правителството прехвърли със свое решение на Община Враца собствеността върху имоти - частна държавна собственост за изграждане на индустриален парк. Те се намират в града под..

публикувано на 18.07.24 в 18:20

63 пожара са горели в област Монтана от началото на юли

По над три пожара на ден средно са гасили огнеборци от Монтана от началото на месец юли. Най-често са горели сухи треви. Двама души са пострадали. 63 пожара са ликвидирани от звената на „Пожарна безопасност и защита на населението“ от началото на юли на територията на област Монтана. 50 от пожарите са без материални щети, като 40 са в..

публикувано на 18.07.24 в 17:20

Дело на видинската прокуратура за трафик на мигранти приключи с наложени наказания

Четирима обвиняеми за трафик на мигранти получиха наказания от съда по дело на Районната прокуратура във Видин. Единият от тях е наказан с  5 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване. Другите трима получават 9 месеца „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок за всеки. Освен това всички обвиняеми са с наложени..

публикувано на 18.07.24 в 15:58

Как се оказва първа помощ при ухапване от змия

С повишаване на температурите все по-често се срещат змии , които са и по-агресивни, заради сушата. Тази година случаи на ухапвания от отровни змии е имало в района на Белоградчик при берачи на боровинки, каза д-р Любомир Виденов , завеждащ филиала на Спешната медицинска помощ във Видин. Той поясни, че механизмът на оказване на първа помощ в тези..

публикувано на 18.07.24 в 15:23

Деца в Кула научиха повече за професията на пожарникаря (снимки)

Занятие по пожарна безопасност се проведе днес, 18 юли, в СУ „Васил Левски“ в град Кула . Това е третото събитие на Детската академия за спорт и превенция това лято. В него участваха екипи на Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН) - Кула, децата от Детска градина "Звънче" и СУ „Васил Левски“ в града...

публикувано на 18.07.24 в 14:59

Село Моравица ще бъде домакин на национален фолклорен фестивал

В мездренското  село Моравица организаторите от кметството и местното читалище вече са готови да посрещнат гостите на Пети национален фолклорен фестивал „Пей, танцувай и в Моравица лудувай” . Той ще бъде открит в 11.00 часа на 20 юли (събота). Последното участие ще е в 19.30 часа, като ще има две паузи за – общо хоро „Ширто” и надиграване „Абдай”...

публикувано на 18.07.24 в 14:00