Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

71 снегорина ще почистват пътищата във Видинско

Обработиха срещу заледяване улиците в областния град

Снимка: Радио ВИДИН АРХИВ

Снегопочистването на републиканските пътища в област Видин ще се извършва от 71 машини. Пътноподдържащите фирми разполагат с необходимите суровини - над 2000 тона сол, близо 9000 тона пясък и 23 тона калциев хлорид. Всички опорни пунктове са проверени, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" в отговор на въпрос на Радио ВИДИН за готовността за снегопочистване на пътната мрежа. 20 машини са работили по пътищата в област Видин през нощта, съобщиха от Пътно управление. Почистване и опесъчаване е извършено на местата със снеговалеж. Сняг през нощта е паднал на места в Белоградчишко. Снежната покривка там е била около 5 см. Снеговалеж е имало и в района на Кула, снежната покривка е по-малка, обясниха от Пътното.


Предварителна обработка с морска сол беше извършена на кръстовищата и надлезите на територията на град Видин. Цялата налична техника е в готовност за работа през следващите часове, когато се очаква влошаване на метеорологичната обстановка, каза управителят на общинското звено "Чистота" Красимир Попов:

"Ние предприехме мерки за една предварителна подготовка на уличните платна чрез разхвърляне на морска сол на най-невралгичните места - кръстовищата, 4-те надлеза, пред болницата, поликлиниката, автобусните спирки, автогарата, ж.п. гарата, пощата и централната градска част. Надяваме се това да облекчи старта на снегопочистването, което очакваме всеки момент. Машините са готови."

Седем машини ще чистят видинските улици при снеговалеж. 3 снегорина и 4 фадроми са в готовност.

Четири са нивата за зимно поддържане на пътната инфраструктура, които са регламентирани в Наредбата за поддържане и текущ ремонт на пътищата от 2012 година. Пътищата с интензивност на движението над 4 000 моторни превозни средства на ден, каквито са магистралите и първокласните пътища и направленията, свързващи съседни области, са в ниво "А". Такива в област Видин са път I-1 Видин - Монтана, път II-11 Симеоново - Ботево - Арчар - граница с област Монтана и път III-112 Добри дол - Дреновец - граница с област Монтана. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж за ниво "А“ е 3 см. Максималният срок за провеждане на снегопочистващите дейности от момента на спиране на снеговалежа е 2 часа.

Пътищата с движение между 2 000 и 4 000 моторни превозни средства на ден, каквито в област Видин са път III-102 Бела - Белоградчик - граница с област Монтана и път III-114 Лом - Дреновец - Ружинци са в ниво "Б". Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж е 5 см. Срокът за провеждане на снегопочистващите дейности от момента на спиране на снеговалежа е 3 часа.

Пътищата - между 500 и 2000 МПС на ден са в ниво "В", а в "Г“- по-малко от 500 превозни средства на ден. Всички останали пътища от републиканската мрежа във Видинска област са в тези две нива. Допустимата дебелина на снежната покривка на платното при снеговалеж за ниво "В“ е 7 см, а за ниво "Г“ - 10 см. Максималният срок за провеждане на снегопочистващите дейности - от момента на спиране на снеговалежа или от момента на констатиране на заледяването на пътищата до постигане на изискванията за ниво "В“ е 5 часа, за "Г“ - 8 часа.

След провеждане на снегопочистващите дейности за ниво "А“ пътното платно трябва да бъде почистено до асфалт /до черно/ с изключение на участъците, в които е забранено използването на химически вещества каквито са например вододайните зони. При другите нива е допустимо да има заснежени участъци, които да бъдат обработени с материали - сол, пясък и т. н.

Тези нива не се отнасят за случаите със сложна метеорологична обстановка - интензивни снеговалежи с големи снегонавявания, снежни бури със скорост на вятъра над 20 м/сек., както и при възникване на бедствено положение в съответния район.

Невралгичните точки в област Видин са отсечки с големи наклони и криви с малък радиус, които затрудняват движението при влошени метеорологична условия. Такива има на път Е-79, път III-112 Добри дол - Дреновец и път III-122 Видин - Брегово. Предприети са мерки за тяхното почистване чрез обезпечаването им със снегопочистваща техника и инертни материали, съобщават от АПИ.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на Агенцията - www.api.bg, lima.api.bg и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Ослен Криводол търсят доброволци за ремонт на къща с кауза

Кметството в Ослен Криводол разпространи призив за довършване на ремонта на къща в мездренското село. Жилището ще се отдава на хора, които допринасят за развитието на населеното място, посочват инициаторите:  "Именно и затова е тази къща – тя служи за хората, които допринасят за района- гостуващи помощници,артисти, изследователи и други, на..

публикувано на 17.07.24 в 13:00

Близо 7000 души искат помощ за отопление през зимата в област Враца

Почти 7000 жители на област Враца са енергийно бедни и са подали документи с молба към държавата да им плати част от сметките за електричество през зимата. От началото на месеца до 15 юли в дирекциите по социално подпомагане са постъпили 6 801 декларации. Най-голям е напливът за „енергийни“ помощи в Бяла Слатина, където са постъпили над 25..

публикувано на 17.07.24 в 12:00

Високи добиви отчитат в края на жътвата земеделци в Монтанско

Приключва жътвата в област Монтана . Земеделците получиха високи добиви от пшеница и ечемик. В сравнение с миналата година средният добив е с над 120 килограма на декар повече. 653 кг средно от декар е добивът от пшеница при 527 кг миналата година, показват данните от Областна дирекция "Земеделие". Най-добри са показателите на земеделците в..

публикувано на 17.07.24 в 11:16

Областната управа във Враца предупреди за очакваните високи температури

От областната администрация на Враца предупредиха жителите на региона, че за днес се очаква температурите да надхвърлят 40 градуса. Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение за  потенциално опасни метеорологични явления, като обяви трета степен за високи температури около и 40°. В цветово изражение това означава..

публикувано на 17.07.24 в 09:42

Подготвят 107-то издание на панаира в Кула

107-ят традиционен кулски панаир ще посреща гостите си с нова визия, съобщават от Община Кула. Откриването на панаира е в четвъртък, 15 август, с концерт на група "Хоризонт" и ще продължи до 20 август. Панаирният комплекс в град Кула, където се провежда традиционно панаира, се почиства и подготвя за организираните събития и за търговците...

публикувано на 17.07.24 в 08:45

Режим на водата във Врачанско

Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца. Новината съобщиха от местното дружество "Водоснабдяване и канализация" ООД, откъдето призоваха хората да не ползват питейната течност за поливане, миене на автомобили и пълнене на басейни. Към този момент водните..

публикувано на 17.07.24 в 08:13

Мъж е с опасност за живота след падане от рампа на връх Околчица

Мъж на 34 години от София е настанен с опасност за живота в болница "Пирогов", съобщават от полицията във Враца. Пострадалият е видян от служители на реда да пада с лек автомобил от рампа за скокове с делтапланер на връх Околчица . Негов роднина съобщил вчера вечерта в полицията, че братовчед му е оставил послание към близките си, в което се сбогува с..

публикувано на 17.07.24 в 07:50