Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 16 януари 2017 година

Сняг заваля отново във Видин.
Снимка: Полина Тодорова

Монтана се стяга за новата снежна вълна, която трябва да обхване областта от тази нощ и утре. Областният управител Ивайло Петров свика кризисния щаб, за да се провери готовността на службите. Губернаторът отчете, че Монтана първа в Северозапада е отворила всички пътища при предишната снежна вълна. Повече от 2 дни не е имало затворени пътища, въпреки големите преспи, само за кратко време няколко селища са оставали без ток, но повредите веднага са били отстранявани.

Тежки глоби заплашват фирмите, които нямат материали за зимно поддържане, предупреди министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова предвид очакваното влошаване на пътната обстановка в идните дни заради нови обилни снеговалежи. По думите й, превантивно ще се затварят по-тежките пътни участъци, но не се очаква извънредно положение в страната заради новите валежи.

Общинската управа на Враца има претенции към дружеството „Благоустройство и комунално стопанство“.

Сигнал за бомба затвори за около час тази сутрин Съдебната палата във Враца
. Анонимно обаждане е получено около 9 часа. Информацията беше потвърдена от председателя на Врачанския окръжен съд - Надя Пеловска.

Над 8 километра беше преди обед колоната от товарни автомобили,
чакащи да преминат по Дунав мост 2 през граничния пункт при Видин- Калафат. За да се облекчи трафикът, от румънска страна, където се извършват проверките, от вчера има допълнителни екипи. Отворено е трето трасе за товарните автомобили, но опашките продължават.

Безработните ще плащат по-скъпа здравна осигуровка от 2017 г.,
обявиха от Националната агенция по приходите. Увеличението на 18,40 лв. е заради вдигната ставка за здраве. Данъчните изчисляват, че вноската на хората, регистрирани в бюрата по труда ще скочи средно с около два лева. Старата осигуровка важи до края на този месец, припомнят от НАП.

Област Враца е на 22-ро място
в страната по чуждестранни инвестиции, съобщиха от териториалното статистическо бюро във Враца.

Общинската управа на Враца окончателно прекрати договора на „Понсстройинженеринг“ ЕАД - една от фирмите, изпълняваща етап 2 на водния цикъл на Враца.

Биляна Тодорова е новият заместник-кмет на Берковица, съобщиха от местната общинска администрация. Тя е юрист с дълъг стаж в Комисията за финансов надзор и банкови институции. С новото назначение кметът на Община Берковица Милчо Доцов вече има трима заместници.

Във Враца бе проведено отчетно изборно събрание на всички клубовете на Български младежки червен кръст
от  област Враца. Водеща дейност за младежката организация си остава Първата помощ. Делегатите избраха за областен координатор Нина Цалова и за заместник координатори- Николета Стеева и Жанет Стилиянова. За делегати на Националния събор на БМЧК, бяха избрани: Нина Цалова- координатор на БМЧК Враца и Николета Стеева- заместник координатор на БМЧК- Зверино.

Екипът на Младежка Банка към Сдружение "Активно общество" стартира от днес кампания "Жълти стотинки" във Видин. Това заяви за Радио ВИДИН Емил Иванов от сдружението.

Младежки информационен-консултантски център
работи вече във Видин. Той е звено към Министерството на младежта и спорта.

Оптималната температура за провеждане на нормален учебен процес е достигната във всички видински училища, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. В края на миналата седмица в някои учебни заведения термометрите показваха около 10 градуса- с 8 по-малко от минималните, определени от нормативната уребда.

Авторският проект „Отвъд мечтата“
на дванадесетокласниците Михаел Младенов и Николай Николов беше отличен с награда за мотивация на тазгодишната конференция на Ученическия институт по математика и информатика (УчИМИ) към БАН, съобщават от Профилираната природо-математическа гимназия (ППМГ) във Враца.

Макар и със закъснение заради удължената ваканция
, ученици от ОУ "Христо Ботев" в Мездра проведоха запланувания за 6 януари, рождената дата на Христо Ботев, открит урок, посветен на 169-ата годишнина от рождението на поета революционер.

10 рекламни видеоклипа ще популяризират български туристически дестинации. Клиповете са изработени с европейско проектно финансиране и са качени на сайта на Министерството на туризма. Видеоклиповете са с продължителност до минута и половина, сред дестинациите попада и град Враца.

Предприети са конкретни стъпки за откриване на Спортно-туристически комплекс "Ком 2016" в зона Ком в Берковица- променено е предназначението на поземлени имоти- горска територия, с обща площ около 68 декара, които попадат в обхвата на проекта, където ще се създаде въжена линия от хижа "Ком" до връх Среден Ком както и удължаване на ски пистата.

Паметникът на Христо Ботев,
който се намира на едноименния централен площад във Враца, се нуждае от ремонт - това съобщи кметът на града Калин Каменов.

Руската компания АО "Русатом Сервис“
, част от държавната корпорация „Росатом“, и Община Козлодуй ще изградят детска площадка в крайдунавския град, съобщават от местната управа. За целта „Русатом Сервис“ вече е превела по сметката на Община Козлодуй предвидените за проекта парични средства, като по този начин изпълнява задълженията си по договора за целево дарение за строителство на детското съоръжение.

Криминално проявен 18-годишен жител на село Арчар е задържан в полицейския арест часове след извършени посегателства, съобщават от Областната дирекция на полицията във Видин.

Днес Църквата  почита паметта на светия преподобен отец Ромил Видински. Той е роден във Видин и се явява един от небесните покровители на града и неговите граждани. По този повод, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, вчера в катедрален храм "Св. вмчк Димитър Солунски“ бе отслужена тържествена света Литургия. Тя бе оглавена от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп.  









Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30