Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори на хоризонта и какви са нагласите на Северозапада?!

Снимка: БГНЕС


В "Посоките на делника" гледната точка е на народни представители, социолози и хора от малките населени места.


Дните на 43-я парламент са преброени. На хоризонта се задават избори, предсрочни!

А някои от хората в малкото видинско село Скомля казват, че няма за кого да се гласува: "Те са си тия две големи партии, младите какво, опитват се и нищо не правят....Нито една партия няма да оправи положението. Които и да вземат властта, хората по селата си остават в нищета....Първите три месеца гласуват, каквото има да гласуват, после всичко е на лапаница....Стига с тези партии- ваши-наши, мислете как да оправите тази държава!"

По думите на Евелина Славкова, социолог от Изследователски център "Тренд", "От изборите печелят големите политически партии, защото те намират своето място в Народното събрание, а малките политически субекти като АБВ, като "България без цензура", която се превърна в БДЦ, са под въпрос дали ще намерят място в следващия парламент. Те могат да бъдат определени като губещи политически субекти. От социологически данни и анализи се вижда, че Реформаторският блок също е под въпрос, дали ще намери място в следващото народно събрание, в състоянието, в което се намира в момента. И с ДСБ извън редиците на Реформаторския блок задачата се усложнява. Към този момент може да твърдим кои политически партии ще намерят място в 44-то Народно събрание- това са ГЕРБ, БСП, ДПС, Обединените патриоти, ако се запазят в този формат определено ще намерят своето място и могат да бъдат дори трета политическа сила. "Воля" на Веселин Марешки показва също един много добър ръст."

Депутатът от Реформаторския блок Борислав Великов, който е председател на партия Българска нова демокрация заяви, че "Реформаторският блок се стяга за избори. На 28 януари, събота, имаме съюзен конгрес. Там ще се говори, ще се представят различните виждания и ще се оформи вече основата на платформата, на програмата с която ще излезем на тези избори, за да получим доверието на нашите избиратели. Надявам се, че за Северозападна България няма да бъда единственият народен представител, а че ще има малко повече от Реформаторския блок, тъй като сме доказали, че не мислим за себе си, а за хората. Включително с това, с което съм станал вече пословично известен- 15-16 години си давам цялата заплата и всички други възнаграждения за хората, основно в област Монтана, но все пак оттам съм избран."

Народният представител от БСП Филип Попов коментира, че "Партията категорично ще успее да събере необходимата подкрепа. Разчитаме на всеки един български гражданин, независимо от неговите политически пристрастия. За да променим държавата и досегашните политики, първо трябва да променим себе си. Хората искат промяна. БСП по никакъв начин няма да се лиши от тези другари, които ги хваща тази мандатност, тези 12 години, ако се приеме на конгреса на 4 и 5 февруари. Тези другари все още има какво да дадат на партията, макар и не в законодателната власт. БСП е единствената алтернатива, тя се променя и тя може да даде друг, по-справедлив курс на политика на управление на държавата."

Още по темата за изборите и нагласата за тях чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26