Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Раздадоха наградите "Пожарникар на годината" във Видин

8
Снимка: Радио Видин

Награждаването на победителите в областния етап от ежегодния Национален конкурс "Пожарникар на годината" се състоя днес във ВидинПобедител в подраздел "Ръководен състав" е старши инспектор Филип Филипов, началник на група "Държавен противопожарен контрол и превантивна дейност" в Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" (РСПБЗН)- Видин. Под негово ръководство групата е осъществила множество проверки, при които са констатирани 153 нарушения на противопожарните правила. 

"Ст. инспектор Филипов започва работа в системата на МВР през 2000 г. Отличен професионалист, ръководещ с вещина и авторитет групата в РС ПБЗН-Видин. Инспекторът участва активно в обучения по пожарна безопасност в училища и детски градини, както и в провеждане на занятия по евакуация на ученици, учители и помощен персонал. През 2016 г., ръководената от него група извършила 46 комплексни проверки, 199 контролни проверки и 602 тематични проверки, при което са констатирани 153 нарушения на противопожарните правила", съобщават от областната дирекция на МВР.

Победител в подраздел "Младши изпълнителски състав" е младши инспектор Сашо Петров, водач на специален автомобил II-ра степен и пожарникар, водач на подемнотранспортни машини в група "Пожарогасителна и спасителна дейност" във видинската пожарна. 


"Той е един от водещите служители, които осъществяват аварийно-спасителни дейности с използване на алпийски техники. През месец август м.г., в екстремни условия взима правилно решение и благодарение на отличната си алпийска подготовка, успява да предотврати опит за самоубийство. Тогава е награден от началника на РС ПБЗН - Видин с „Писмена похвала”, съобщават още от ОДМВР.


Победител в категория "Отличени в националния конкурс "Пожарникар на годината" е Николай Цолов, председател на Управителния съвет на Свободен младежки център Видин, който изказа своето задоволство от съвместната си работа с видинските институции. Под негово ръководство са разработени и одобрени за финансиране два трансгранични проекта, с които ще бъде подпомогната превантивната дейност на структурите на пожарна безопасност и защита на населението във Видинска област.

СнимкаПобедителите бяха наградени на тържествена церемония от комисар Станислав Генчев – директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин, който им връчи грамоти и плакети.

"Предизвикателствата, които стояха пред нашите колеги продължават да стоят и днес на дневен ред. Благодарение на мъжеството им не допуснахме сериозни материални щети. Тази година Комисията не излъчи комплексен победител поради това, че ние считаме, че пожарникарската работа е комплексна и екипна. Решихме да наградим наши колеги, които имат трайни и значителни успехи през годините" - заяви комисар Станислав Генчев.

Старши комисар Янко Янколов, директор на Областната дирекция на МВР Видин, съобщи на днешната церемония за нова съвместна инициатива, която предстои да бъде реализирана между РСПБЗН и видинската полиция: 

"Съвместно със служителите от видинската пожарна ще посещаваме по- малките населени места и ще запознаваме местното население с рисковете от телефонни измами и възникване на пожари в частните имоти."

Победителите в областния етап на конкурса "Пожарникар на годината" бяха излъчени след като комисия разгледа номинациите, оценките и информациите за работата на служителите, постъпили от съответните структури на дирекцията и оцени дейността им по постигнати резултати. 


Ежегодният Национален конкурс „Пожарникар на годината”има за цел да популяризира дейността и да издигне престижа на органите за пожарна безопасност и защита на населението, да стимулира работата на служителите в тях, както и да изведе, покаже и мултиплицира добри практики в областта на пожарогасенето и защитата на населението. Конкурсът се провежда в две категории: І Категория – „Пожарникари на годината”и ІІ Категория – „Отличени в Националния конкурс „Пожарникар на годината”. В категория „Пожарникари на годината”, конкурсът се провежда по комплексни показатели сред държавните служители от основните направления на дейност на ГДПБЗН и има следните раздели: А/ „Пожарникар на годината – комплексен победител”; Б/ „Пожарникари на годината” от направление „Пожарогасителна и спасителна дейност”; В/ „Пожарникари на годината” от направление „Контролна дейност”и Г/ „Пожарникари на годината” от направление „Превенция”.


 

Галерия

Вижте още
Празникът на Монтана - Свети Дух

Снимката на 5 юни 2023 година

Празникът на Монтана  - Свети Дух, започна с тържествена света литургия и шествие от храма "Св. св. Кирил и Методий" към централния площад "Жеравица". В литийното шествие се включиха 12-те делегации от чужбина, общински съветници, граждани. Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента утре, 6..

публикувано на 05.06.23 в 18:10

От 10 юни се ограничава движението по път Е-79 между Мездра и Лютидол

От 10 юни (събота) се ограничава движението в двете посоки по път I-1 (път Е-79 - бел.ред.) между Мездра и Лютидол , съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Временната организация в участъка е за изпълнението на строително-монтажни работи за модернизирането на първокласния път. Те предвиждат разширяване на трасето до..

публикувано на 05.06.23 в 16:43

Монтана празнува Свети Дух

Празникът на Монтана - Свети Дух , започна с тържествена света литургия и шествие от храма "Св. св. Кирил и Методий" към централния площад "Жеравица". В литийното шествие се включиха 12-те делегации от чужбина, общински съветници, граждани. На сцената видинският митрополит Даниил отслужи водосвет и благослови гражданите: "Сърдечно..

публикувано на 05.06.23 в 15:50

Три години затвор за двама убити при пътен инцидент

Окръжен съд – Враца изпрати за 3 години зад решетките шофьор на камион, причинил смъртта на двама души и ранил тяхната дъщеря. Подсъдимият ще изтърпи ефективното наказание при първоначален „общ режим“. Той бе признат за виновен в това, че на 26.11.2021 г. в с. Алтимир , при управление на товарен автомобил - влекач "Даф" с полуремарке, нарушил..

публикувано на 05.06.23 в 15:22

Приключи планов ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

Плановият годишен ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй" завърши, съобщават от атомната електроцентрала. Минути преди 10 часа днес блокът беше включен в националната електроенергийна система след проверка от Агенцията за ядрено регулиране. По време на престоя, започнал на 30 април 2023 г., реакторът е презареден със свежо ядрено гориво. Успешно са..

публикувано на 05.06.23 в 14:36

"Северняци" с награди от конкурса "Цветна плетеница"

Едно първо и две втори места спечелиха формациите на Фолклорна студия "Северняци" от международния фолклорен фестивал "Цветна плетеница" в гр. Бухово. При голяма конкуренция, "Северняци" се представиха в два раздела- "Танцови състави" и "Клубове за хорá", каза ръководителят на формацията Ерик Петров : "... Първа награда за Работилница за хорá,..

публикувано на 05.06.23 в 14:30
Снимката е илюстративна

Екипи разчистват щетите от наводнението в Ребърково

Бедствено остава положението в село Ребърково , което беше наводнено в събота от излязлата от коритото си река Малата след обилните валежи .  Десет къщи са наводнени, отнесена е и улица, каза кметът Петър Петков : "Меко казано, ситуацията е бедствена. В момента работят екипи на пожарната, на ЧЕЗ, на ВиК, на Общината, да възстановим..

публикувано на 05.06.23 в 13:41