Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Закриването на училища във Видин- неизбежна необходимост или най-лесното решение?

Предложение за сливане на видинските училища "Христо Ботев" и "Отец Паисий" ще бъде разгледано, и най-вероятно- прието, на предстоящото заседание на Общинския съвет, което ще се състои следващата седмица- на 1 февруари. Така училище "Христо Ботев", което е с 40-годишни традиции и огромна база, ще остане в историята. Работата по оптимизация на училищната мрежа във Видин започна в средата на миналата година, когато бе създадена и експертна комисия, която изготви Общинските стратегия и програма за оптимизация на училищната мрежа.

Трудно развиващата се икономика и високата безработица в региона водят до обедняване на населението и трайна тенденция на обезлюдяване. Тези процеси, както и демографското застаряване, засягат пряко областния център Видин, се казва в мотивите към предложението. Отчетено е, че в последните пет години все по-малко деца се раждат и остават да живеят в община Видин. През 2010 година родените и регистрирани по настоящ адрес във Видин деца са били 514, докато през 2015-а те са едва 372, а броят на всички ученици през последните пет години е намалял с 557- от 5899 през 2010 до 5342-ма през 2015 година. Именно заради тези негативни тенденции изкуственото поддържане на относително голям брой училища- общо 13 общински и 4 държавни в община Видин, води до неефективност на разходите и допълнително забавя процеса на инвестиране в повишаване на качеството на образованието, обясняват авторите на предложението.

През настоящата учебна година в училище "Христо Ботев" учат едва 74 деца в 7 паралелки, въпреки че ежедневно се превозват ученици от селата Генерал Мариново, Дружба, Каленик, Новоселци и Пешаково. В Основно училище "Отец Паисий" броят на учениците е 126, разпределени в 8 паралелки, част от тях- маломерни. След като бъде взето решението, ще се кандидатства за около 400 000 лева от Националната програма за оптимизация на училищната мрежа, с които ще бъде извършен ремонт и ще се закупи оборудване за приемащото училище. Според директорите на двете засегнати училища тази крайна мярка дори е закъсняла, остава обаче проблемът с педагогическия персонал, който ще загуби работата си.

Какво ще се случи със сградата на учебното заведение, което предстои да бъде закрито, и с учителите, които работят там, обясни заместник-кметът на Община Видин Венци Пасков:

"Община Видин има визия за сградата, за да не пустее и да не се разрушава. Идеята е да я предоставим на Русенския университет, който има намерение да разкрие филиал във Видин и да приема по около 120 студенти на година. Ако това не се случи, имаме идея за разкриване на комплекс с услуги в социалната сфера. 11 души е персоналът на училището, от които 7 са педагогическите кадри. Преговаряме с Регионалното управление на образованието да се търсят варианти за учителите."

Процесът, за съжаление, няма да спре дотук, отчитат от Общината. Следващото закрито училище вероятно ще е "Климент Охридски". В него в момента учат достатъчно за капацитета на сградата ученици- около 120, но ако броят им намалее следващата учебна година, ще се наложи отново преструктуриране. Вече се мисли и за това- големите видински училища, в които учат по около 800-900 ученици, да ползват по две сгради, защото скоро ще бъде задължително учебният процес да е едносменен.

Защо новината за закриване на училище, като че ли не предизвика особен интерес и обществена реакция във Видин?

Имаше ли дебати около това решение, попитахме Мариета Георгиева, член на Постоянната комисия по образование към Общинския съвет и директор на видинска гимназия:

"Да има промени в структурата на образователната мрежа във Видин категорично е наложително- нещата не могат да продължават така и вървят в тази посока вече доста години, и доста години нямаше воля, смелост, отговорност да се вземе решение, да се демонстрира общинска политика в тази сфера. За мое учудване това решение беше взето без особени коментари, противоречия, обществени вълнения. Вероятно причината за това е, че вече фактите са толкова красноречиви, че не подлежат на особени съмнения. Проблемът е, че стигнахме дотук и позволихме това нещо да се случи по този начин. Тъжното е, че демографският проблем в града, социалният състав, нивото на общественото мнение, на обществената активност, са паднали до такова критично положение, че дори не може да се получи и реакция. Тъжното е, че ситуацията ще става все по-зле и по-зле..."

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59