Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови правила за прием на първокласниците във Видин

Ще учат в най-близкото училище

Снимка: Радио ВИДИН

По нови правила ще бъдат приемани децата в първи клас за следващата учебна година във Видин. Промяната идва от допълнителни наредби към влезлия вече в сила Закон за предучилищното и училищното образование. Идеята на законодателя е реформата да даде повече автономия на училищата и да включи родителите в образователния процес. Впоследствие обаче стана ясно, че наредба към закона определя и дава насоки за това как да бъдат приемани децата в първи клас и че за всяко населено място с повече от едно училище Общините трябва да разработят система за прием, в която водещ критерий е близостта на училището до настоящ адрес на родителите или настойниците. В този казус попадна и Община Видин. Правилникът бе обсъден с директорите на видинските училища.

"Целта на правилата е постигане на равномерно разпределение на паралелките между училищата. Няма начин да избягаме от основния критерий- близост до училището по настоящ адрес. Смятаме, че по този начин ще има деца в първи клас за всички училища. Не се ограничава правото на родителя за избор на училище, защото може да подаде заявление във всяко училище, което иска. При попълването на паралелките в зависимост от водещите критерии и в случай на свободни места след това, директорът на училището може да приеме ученици и от други квартали. Близостта на училището е предимство за детето с оглед осигуряване на неговата безопасност. Най-важното е намаляването на противопоставянето между училищата. Отчитаме негативното въздействие от неудовлетворяването на желанието на някои родители да запишат детето си в предпочитаното от него училище", обясни Емилия Николова, директор на дирекция "Хуманитарни дейности" към Община Видин.

СнимкаРазработена е и карта с периметъра, който обхваща всяко едно училище във Видин. Правилата за прием включват пет критерия за класиране на детето и са съобразени с нормативната уредба. Близостта на училището до настоящия адрес на родителите е с най-голяма тежест- носи 20 точки от общо 40. Останалите критерии, които носят от 3 до 5 точки са: дете с двама починали родители, деца, завършили подготвителна група в избраното училище или детска градина в близост, други деца от семейството, обучаващи се в училището и близост до местоработата на един от родителите, както и деца на учители и служители в училището. При обсъждането на новите правила представители на видинските училища изразиха опасения, че отказът да се записват деца заради местожителството им може да се определи като дискриминационно особено за жителите на квартал "Нов път".
 
Всички критерии, чрез които бъдещият първокласник участва в класирането, трябва да са актуални към момента, те трябва да бъдат доказани и със съответните документи. Подготвен е и график за приема. Заявления ще се подават в учебните заведения във Видин от 2-ри до 22-ри май, първото класиране ще е ясно на 29-и май, записването ще започне от 30-и май и ще продължи две седмици, след което директорите ще обявяват дали в техните училища са останали свободни места за първокласници и евентуално ще има второ класиране. С новите правила се ограничава броят на паралелките в първи клас до 4 за всяко видинско училище. Целта е да се преустанови практиката две големи училища да обират почти всички първокласници, а в останалите да няма достатъчно ученици.

Две са видинските училища, към които има най-голям интерес- СУ "Цар Симеон Велики" и ОУ "Иван Вазов", а останалите 6 видински училища, които осъществяват прием в първи клас, изпитват затруднения да запълнят паралелките си. С новите правила се ограничава и максималният брой на паралелките, които може да разкрие едно училище- най-много 4.

Венцислав Станев, директор на СУ Цар Симеон Велики, Видин"Има правила, които са приети и нашата работа е да ги изпълняваме, независимо дали сме съгласни с тях, въпреки че според мен това е сравнително справедлив принцип за местоживеене, защото е много обективен критерий. По-скоро ще бъдат засегнати родителите, които няма да могат да запишат децата си в нашето училище. Възможно е да търсят различни решения, за да заобиколят бюрократичната пречка. Възможно е да търсят форми, с които да докажат, че живеят по-близо. Като представят съответната адресна регистрация, ние сме длъжни да я приемем. Но предполагам, че това няма да бъде масова практика. Даваме си сметка колко е трудна обстановката в града. За съжаление градът ни замира, за съжаление градът се топи, за съжаление хората си тръгват, за още по-голямо съжаление си тръгват младите хора, а с тях и децата и това неминуемо оказва отражение върху образователната ни система- става трудно, става много по-трудно, но трябва да има правила", каза за "Посоките на делника" директорът на СУ "Цар Симеон Велики" Венцислав Станев.

Как реагират родителите на новината, че вече е решено къде ще учат техните деца в първи клас:

Снимка"Има резон в тези правила, тъй като по този начин ще се избегне струпването на всички ученици в 2-3 училища, но въпреки това не съм съгласна по този начин да се ограничава изборът на родителите. Те знаят най-добре кое е най-добре за детето им... Не съм съгласна, защото това ограничава правото ми на избор, бих искала да избера най-доброто училище и преподаватели за моето дете и най-близкото училище може да не е най-доброто... Не одобрявам тези правила, защото според тях ще трябва да запиша детето си в училище, което не удовлетворява моите изисквания. Като цяло е добре, защото всяко дете ще учи в близост до мястото, където живее, но от друга страна не го одобрявам, защото на този етап качеството на образованието в различните училища във Видин е различно, което предопределя желанието на родителите да записват децата си в две или три определени училища. Въпреки Правилника със сигурност ще потърся начин да запиша детето си там, където искам да го запиша и тук вече възниква корупционният елемент, за който може би не е помислено. Ако трябва, ще сменя и настоящия си адрес."

Според авторите на новите нормативни изисквания т. нар. "централизиран прием" съществува от 5 години в някои български градове и е довел до равномерно разпределение на децата там. Според родителите на бъдещите първолаци обаче, промяната ще бъде много ограничаваща. Повечето от тях мислят, че е най-добре да запишат децата си в училището, в което са сигурни, че ще им даде добро образование, по-добра среда и по-добри материални условия, а разстоянието от вкъщи до него не е от определящо значение. 514 са децата по настоящ адрес в община Видин, които тази година навършват 7 години и трябва да се запишат в първи клас- те могат да запълнят малко над 20 паралелки или с поне 10 по-малко от максималния брой, който могат да обявят осемте училища.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00