Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 февруари 2017 година

Снимка: Росен Ракаджиев

Част от автомагистрала "Хемус" остава затворена за движение заради инцидента в тунел "Ечемишка", съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". До осигуряването на безопасни условия за преминаването на всички видове моторни превозни средства остава спряно двупосочното движение от пътен възел "Правец" до пътен възел "Витинска река". В момента лекотоварният трафик преминава по стария път София- Ботевград

Камъни и скална маса затвориха част от международен път Е79 между Мездра и Ботевград. Вследствие на срутените големи късове е затворено едното платно, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Участъкът се намира преди местността "Копяновец“, в посока към столицата.

Шофьорите да карат с повишено внимание и съобразена с пътната обстановка скорост. За това настояват във врачанското  село Зверино. През него вече минава един от обходните маршрути по пътя София - Видин, след забраната за преминаване на превозни средства по автомагистрала "Хемус".

Възобновено е корабоплаването по река Дунав в българо-румънския участък между устието на река Тимок и Русе, съобщи директорът на дирекция "Речен надзор-Русе" Иван Жеков. Без промяна е обстановката към Силистра, Попина и Тутракан, където плътен лед покрива реката.

Във връзка със започващото снеготопене, за момента няма данни за критични водни нива в язовирите на "Напоителни системи" ЕАД клон "Мизия". Те разполагат с необходимите  свободни обеми за поемане на високи води и няма опасност от преливането им. Няма възникнали аварийни ситуации по язовирните стени и съоръженията към тях, както и критични участъци по диги и укрепителни съоръжения. Това увери за Радио Видин управителят на клон "Мизия", инж. Георги Захариев.

77 милиона и 800 хиляди евро са чуждестранните инвестиции в нефинансовия сектор в област Видин за 2015 година по данни на националната статистика. Отчетен е ръст с 51% спрямо предходната 2014 година. Почти половината от инвестициите са в промишлеността, а 22 милиона евро са вложени в сектора "Операции с недвижими имоти". З5% от чуждестранните инвестиции в областта са в община Видин. Според статистиката, в сравнение с останалите области в страната, Видин е на 25 място по размер на инвестициите.

Старите задължения на граждани и фирми в Община Враца ще се плащат по законовия ред за погасяване на общинските публични вземания. Това ще става по реда на възникването им, като се започва от най-старото вземане от съответния вид, напомнят от Данъчната администрация в града под Околчица. Лицата могат да избират кой вид задължение да погасят, а ако от един вид има повече от едно задължения за няколко данъчни периода, то с внесената от длъжника сума, ще се погаси първо данъкът за най-старата година, след това за следващите по ред.

Бившето училище във видинското село Цар Симеоново ще бъде съборено, защото сградата е опасна. Констатацията за това е отпреди няколко години, но нямало решение на общоселско събрание за събарянето, каквото е изискването.

Текущият контрол върху антените на мобилните оператори е изключително важен и данните от този контрол трябва да се сравняват с протоколите, правени при въвеждането на съоръженията в експлоатация. Това обясни в "Посоките на делника" Вили Лилков, политик и професор по физика, който е запознат с проблема от години. Вили Лилков даде за пример Столична община, където има създаден специален сектор, който следи за състоянието на околната среда и изпълнява превантивна и контролна дейност.

7,190 кг кокаин, укрит в диван, задържаха митнически служители в района на Дунав мост 2. Мобилен екип на Митница Лом и служители на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" е селектирал за проверка влизащ в страната товарен автомобил с българска регистрация.

Районна прокуратура- Видин сключи споразумение със защитата на подсъдимите за каналджийство Й. К. от Панагюрище и С. М. от София.Те се признаха за виновни в това, че на 11 август миналата година на ГКПП Дунав мост 2 направили опит да преведат през границата на страната от България в Румъния петима граждани на Ирак.

64-годишна жена е починала при пожар в апартамент в комплекс "Химик", съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Сигналът е подаден вчера, около 08.20 часа, от видинчанка, която се грижила за самотноживеещата.

За два грабежа съобщават от полицията в Монтана. Около 04,40 ч. вчера неизвестен извършител издърпал  дамска чанта с лични вещи от ръката на 24-годишната жена от областния град, която отключвала входна врата на вход в жилищен блок в ж.к. "Младост". Вечерта на кръстовището на ул. "Марица" и бул. "Трети март" двама мъже ударили 51-годишна жена и отнели дамска чанта.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и заместник-председателят на партията Цветан Цветанов бяха номинирани за кандидати за народни представители от общинската организация във Враца.

Областният лидер на ВМРО Враца Красимир  Богданов бе номиниран за водач на листата на "Обединени патриоти" за 6-и многомандатен избирателен район в града под Околчица. Номинациите бяха направени на проведената областна конференция,

Днес се навършиха 115 години от убийството на големия врачанин Васил Кънчов. На 6 февруари 1902 г., към 15 часа в кабинета на тогавашния министър на народното просвещение нахлува бившия учител Тома Каранджулов, който застрелва министъра на бюрото му. След това Каранджулов, който е от Прилеп и е уволнен поради непригодност да учи децата, слага край и на собствения си живот.

На свое заседание в средата на следващата седмица Светият синод ще определи датите за провеждането на изборите за нов Врачански митрополит. На престола ще седне един от осмината епископи, включени в листата за изборите, гласувана на януарското заседание на Синода.

В продължение на три дни в белоградчишкото село Рабиша 10 румънки и 10 българки участваха в работилница по бродиране и плетене. Техен наставник бе Теодора Георгиева, която е изучавала тайните на килималството и българската шевица в Чипровци.

Музейният комплекс в Берковица от днес е домакин на уникална изложба на мартеници, изработени от членове на "Задругата на майсторите на народни художествени занаяти". Изложбата ще бъде експонирана до 3 март.

Нова постановка започва кукленият театър в Монтана. Спектакълът е по народната приказка “Момче и вятър”. Режисьор на постановката е Тодор Вълов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30