Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бъди промяната: заедно за по-добър интернет

7
Снимка: СУ "Любен Каравелов" Видин

Едва 50 на сто от българите са наясно как да използват по-безопасно и по-отговорно интернет технологиите, сочат данни от анализ на Евростат по повод днешния 7 февруари - Световен ден за безопасен интернет, мотото тази година е "Бъди промяната: заедно за по-добър интернет". По данни на националната статистика - 63% от българското население през 2016-а са имали интернет в домовете си, като най-предпочитаното устройство за достъп в мрежата  е бил мобилният телефон. Близо 40 процента от българските потребители на интернет през миналата година са предоставяли някакъв вид лична информация в глобалната мрежа.

Най-уязвими от опасностите, които крие интернет са децата. Само за последните 6 години възрастта, на която най-много български деца влизат за първи път в интернет, е спаднала с 3 години- от 10 на 7 години. В същото време родителският надзор започва да отслабва от 9-годишната им възраст.

Видинското училище "Любен Каравелов" работи активно със своите ученици, за да ги предпази от опасностите на глобалната мрежа.

"Компютърът, лаптопът, таблетът, смарт телефонът и достъпът до интернет са неща, които станаха ежедневие за съвременния човек. Децата обаче много смело пристъпват в необятните дебри на интернет, теглят това, което им харесва, споделят лична информация в социалните мрежи, имат виртуални познати, самоуверени са, убедени са, че ако има заплаха, тя е само в компютъра и не може да им навреди в реалния живот. В същото време в света се наблюдава тенденция към повишаване на броя на деца- жертви на виртуален тормоз. Единични случаи имаме регистрирани и в нашето училище. Това е причината, поради която решихме да задълбочим работата си в тази посока и от 2015 година работим по съвместен проект. Започнахме и отбелязаването на Международния ден за безопасен интернет много по-отрано. Учим децата, че интернет може да бъде безопасен и интересен само, ако спазваме златните правила за безопасност.", разказа заместник-директорът на училище "Любен Каравелов" и координатор на проекта "Защита и безопасност във виртуалния свят" Галина Нетова.

А ето и правилата, които всяко дете трябва да запомни, за да сърфира сигурно и безопасно в интернет:

1. Не давам лична информация
2. Не приемам среща с някого, с когото съм се запознал в интернет, без съгласието на моите родители
3. Не отговарям на съобщения, които са обидни, заплашващи, неприлични или ме карат да се чувствам неудобно. Информирам родителите си за такива съобщения
4. Не отварям електронна поща от непознат подател
5 Във виртуалния свят съм вежлив и уважавам правата на другите.

Галерия

Вижте още

Общинските съветници в Ружинци вече са с таблети

Спира използването на хартия в Общинския съвет в Ружинци. За съветниците са осигурени таблети и безплатен интернет.  Още за следващото заседание общинските съветници ще получат материалите си по електронен път. Устройствата са на купени на лизинг, а срокът на изплащане е две години. 360 лева е месечната вноска за тях, както и за..

публикувано на 27.01.20 в 17:55
Монтана саниран блок.

Снимката на 27 януари 2020 година

20 000 лева допълнително са включени в бюджета на община  Монтана  за настоящата година за подпомагане закупуването на жилища от млади семейства.  Това съобщи кметът Златко Живков, който с общинските съветници разглеждаха детайлно проекто- бюджета за 2020 година. В Ново село приеха  нова структура  на Общинската администрация.  След като бе..

публикувано на 27.01.20 в 17:50

Галерията в Берковица с ретроспективна изложба

В Градската художествена галерия "Отец Паисий" бе открита изложба, събрала най-добрите живописни произведения на художници, творили през последните пет години на пленера "Берковска пролет".  В изложбата са представени 26 платна от 13 автори, както от Берковица, така и гости от региона и от Република Сърбия. Творбите са предимно пейзажи от нашия..

публикувано на 27.01.20 в 16:31

Обявиха дарителска кампания за изгорялата конна база в Сираково

Община Борован стартира дарителска кампания за изгорялата конна база в Сираково. Чрез нея трябва да бъдат събрани средства за извозването на изгорелите 11 коня до екарисажа в Шумен, защото не могат да бъдат загробени в селото. Това каза за Радио Видин зам.кметът на общината, Десислава Марковска: "Отворили сме набирателна сметка, за да съберем пари и..

публикувано на 27.01.20 в 16:10

С общински средства ще подпомагат млади семейства в Монтана

20 000 лева допълнително са включени в бюджета на община Монтана за настоящата година за подпомагане закупуването на жилища от млади семейства. Това съобщи кметът Златко Живков , който с общинските съветници разглеждаха детайлно проекто- бюджета за 2020 година: "Това е нов момент, за да стимулираме младите семейства, при които единия е на..

публикувано на 27.01.20 в 16:10

Жители на видинското село Гомотарци набират средства за нов параклис

Група жители от видинското село село Гомотарци са подели инициатива, да изградят параклис до Светия кръст, между селата Гомотарци и Покрайна, който ще се казва "Свето Възнесение Господне". Представители на Инициативния комитет посетиха Василовци и харесаха параклиса, направен там. За построяването на новия параклис е открита банкова сметка и се набират..

публикувано на 27.01.20 в 14:48

В Ново село приеха нова структура на Общинската администрация

След като бе отхвърлена на три поредни заседания, поради отказ на кмета Георги Стоенелов да отговори на питания на общинските съветници по структурата, днес Общинският съвет, под натиска на жителите на двете села, останали без кметски наместници- Флорентин и Ясен, прие новата линейна структура на Общинска администрация. 108 жители на село Ясен..

публикувано на 27.01.20 в 14:18