Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реализират ли се младите хора по родните си места

4
Снимка: Радио Видин

Днешната ни тема бе провокирана от проведеното миналата седмица състезание по приложна електроника "Мога и зная как" във видинската професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров". Училището бе домакин на поредния кръг от надпреварата. Учениците от специалност "Компютърна техника и технологии", демонстрираха своите знания и практични умения в два етапа, като младите техници се представиха отлично.

"Тези дечица са невероятни. Всяка година участваме в състезанието и миналата година се класирахме на трето място от 52 професионални гимназии. По- миналата бяхме втори. В регионите в Габрово винаги държим абсолютно първо място и индивидуално и отборно"- сподели техният преподавател Боряна Борисова.

 Видинските ученици са на едно от водещите места в страната и според председателя на журито Детелина Иванова, мениджър "Обучение и квалификация" към голяма търговска верига в Горна Оряховица.

"Нашата фирма предоставя материалите за провеждането на състезанието. Видинските ученици наистина са на много високо ниво"
- каза Детелина Иванова.

Много от възпитаниците на ПГ "Проф д-р Асен Златаров", след завършване на училището продължават обучението си в Габровския Технически университет и за радост вече намират реализация на трудовия пазар, не само в големите градове на страната, каза Продан Проданов, главен асистент в учебното заведение.

"Хубаво е, че вече тази специалисти могат да си намерят работа и извън София и Пловдив. Нивото на теоретична подготовка на видинските ученици е на много ниво, което е предпоставка за много успешна реализация след това като специалисти по електроника и компютърна техника." 


Победители в малката възрастова група 9-10 клас станаха Мартин Нанков и Павел Иванов, а в голямата група 11-12 клас за следващия етап от състезанието се класираха братята Цветомир и Николай Тобошарови.

Преди дни Община Монтана започна изпълнението на съвместен проект с Центъра за социални услуги в сръбския град Пирот, който предвижда създаването на привлекателна среда за израстване на младите хора в кариерата по родните им места.

"В Монтана фокусът е върху задържането на младите лекари в родилното отделение и неонатологията на местната болница чрез доставка на модерно медицинско оборудване и обучение. В нашите предприятия пък се стараем да подсигурим работа за младите хора от региона. Има и предприятие, в което работят хора от шест населени места"
- каза кметът на община Монтана Златко Живков.

СнимкаДобра практика има в професионалната гимназия по туризъм "Михалаки Георгиев във Видин. Всяка година възпитаници на профилираните паралелки практикуват или си намират работа в заведения и хотели в региона, както и по българското Черноморие.

"Във Видин нямаме тази натовареност на бизнеса да поема потока от завършващите ученици. Хубавото е, че нашите ученици са мобилни и имат опит от стажа си, който провеждат традиционно по куротните комплекси на българското Черноморие. Някои от тях сами се организират да карат годишните си стажове и не остават без работа, особено през лятото. Много от тях си намират и постоянна работа след това по специалността, която са изучавали. Болно ми е защото за съжаление в нашия край нещата не стоят по този начин и сякаш вече се уморихме от това.
Има и такива, които предпочитат да си останат да живеят и работят тук, но те са много малко, за съжаление" - коментира Евлогия Манджукова- директор на учебното заведение.

Разговаряхме и с възпитаници на профисионалната гимназия по туризъм във Видин за бъдещите им планове и реализация по специалността, която в момента изучават.

"Да, ходили сме и на стаж, и на работа по куротите, даже и в Испания бяхме. Направиха ни впечатление редът и дисциплината там. Работата не е толкова много и ние се справяме добре и мисля, че хората останаха доволни от показаното от нас"
- споделиха младите хора.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26