Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10.02.2017 година

Снимка: Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана

301 тома книги и едно списание на стойност 4 000 лв. получи днес Регионалната библиотека „Гео Милев” в Монтана от университетското издателство „Св. Климент Охридски”. Една част от книгите ще бъде предоставена на две читалищни библиотеки в селата Смоляновци и Д-р Йосифово.

„Не очаквайте от мен реваншизъм и разчистване на сметки. Като знак на това, че желая приемственост, оставям засега в екипа си двамата заместник-областни управители Ирина Иванова и Мирослав Комитски“, заяви в стъпването си в длъжност днес новият областен управител на Враца, Момчил Младенов.

В Окръжния съд във Видин прочетоха обвинителния акт по делото за взрива в завода за боеприпаси в Горни Лом, който отне 15 човешки животи, двама бяха ранени. Подсъдимите са четирима. Защитник на един от тях е поискал заради неточности обвинителният акт да бъде променен. Според съдията Владимир Стоянов няма основание за връщане на делото.
Делото ще продължи на 14 февруари с разпити на подсъдими и свидетели.

239 са секционните избирателни комисии във Видинска област. На 13 февруари в 17.00 часа изтича срокът в който в Районната избирателна комисия във Видин се приемат документи за регистрация на инициативни комитети, които желаят да издигнат кандидатурите на независими кандидати за народни представители. Самата регистрация на кандидатските листи за депутати приключва в 17.00 часа на 21 февруари.

ЦИК е приела с решение, че във всички избирателни секции у нас и в чужбина ще се проведе машинно гласуване
. Общо 18 партии са изпратили заявления за регистрация, 13 от тях са я получили, на три партии е отказана регистрация заради нередности в документите. Девет коалиции са регистрирани. Общо 4297 са подадените заявления за гласуване в чужбина и традиционно най-много те са във Великобритания, Германия и Испания, обявиха от ЦИК.

Върховният административен съд отмени решениетo на ЦИК за референдума.
Решението на тричленния състав не е окончателно и подлежи на обжалване с касационна жалба в 14 дневен срок. Според съда, ЦИК неправилно е определила броя на участвалите в гласуването, защото е отчетен само броят на намерените в кутиите за гласуването пликове 3 488 588. Върховните съдии се съгласяват със заключението на вещите лица, че броят на участвалите в допитването граждани трябва да е 3 489 080. За да бъдат приети за задължителни резултатите от референдума, трябваше да има поне 3 500 585 действителни бюлетини. 

Броят на загиналите работници при трудови злополуки в област Монтана е нараснал през миналата година, съобщиха от Областната инспекция по труда. На работното си място в региона през 2016 година са загинали петима, през 2015 година са били двама. При работа са станали общо 48 инцидента, като повечето от тях са признати за трудови злополуки.

Спешно отделение в МБАЛ „Д-р Стамен Илиев” в Монтана отбеляза своята
10-та годишнина. За периода е оказана помощ на повече от 192 700 пациенти. Близо 77 000 са хоспитализирани за болнично лечение, а останалите след интервенциите са си отишли вкъщи за амбулаторно лечение.

В Районната здравноосигурителна каса във Видин се отчитат хемодизлизни процедури само от едно лечебно заведение, което има договор за извършване на такава дейност- хемодиализният център към МБАЛ "Св. Петка". Преустановена е дейността на самостоятелния хемодиализен център "Екзарх Антим".


През последните 2 месеца във Видин видимо се е засилило търсенето на апартаменти. По думите на видинския брокер, Катя Цветкова в града се търсят предимно готови апартаменти, които нямат нужда от последващ ремонт.

205 литра нелегален етилов алкохол в туби и близо 8 кг и половина тютюн без платен акциз иззеха митнически служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване" към Митница Лом от складово помещение във Враца
. Взети са проби за лабораторен анализ на задържаните акцизни стоки. По случая ще бъде образувано административнонаказателно производство.

19-то издание на традиционния концерт-конкурс „Песен на Свети Валентин" ще се проведе на 13 февруари от 17 часа в залата на Симфониета -Видин, каза Силвана Сюлейман, експерт отдел „Култура” към Община Видин
. Професионален студиен запис на песента, която се класира на първо място ще осигури Радио Видин.

В мездренското село Руска Бела по идея на НЧ"Подем" деца подредиха изложба и се запознаха с творчеството на Леда Милева. Те прочетоха нейни стихотворения и разгледаха заедно подредените стихосбирки.

На 10 февруари почитаме Св. Харалампий Магнезийски, свещеномъченик на вярата, смятан за покровител на пчеларите и господар на всички болести, най-вече на чумата. Видински пчелари участват в 15-тото Международно изложение "Пчеларство -2017” в Плевен, което събра близо 170 фирми от 20 страни.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Калин Стоянов: МВР не насочва през частните ТИР паркинги

Министерството на вътрешните работи не е съгласувало задължително преминаване на тежкотоварни превозни средства през буферния паркинг непосредствено пред Дунав мост Видин – Калафат.  МВР не насочва никой през частните ТИР паркинги, обясни министър Калин Стоянов в отговор на въпрос от народния представител от Видин Любен Иванов. "Светофарът е..

публикувано на 04.08.24 в 07:47

Младежка организация с първа инициатива в Мездра

Новото местно сдружение БУМ – "Будни Устремени Мездренчани" организира първата си инициатива.  Младите хора канят всички свои съграждани "Да почистим заедно парка в Мездра".  Еко инициативата  е от 9.30 часа днес. Акцията е подкрепена от Община Мездра и Общинско предприятие "Чистота". Ще бъдат подсигурени необходимите материали и инструменти за..

обновено на 04.08.24 в 07:21

За поредна година в Стакевци отбелязаха Празника на гората

С празничен водосвет отслужен от Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, жители и гости на село Стакевци се събраха, за да отпразнуват заедно Празника на гората и Стакевския балкан. Съборът води началото си още от 1989 година, а през последните три години той се провежда в самото село. На..

публикувано на 04.08.24 в 07:17

Старческият дом в Хайредин ще бъде реновиран

Община Хайредин обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонт на Дома за стари хора в селото. За целта са отпуснати близо 4 милиона лева, става ясно от съобщение на местната управа.  Площта на имота е 52 143 кв. м. и в него е разположена сградата на социалното заведение. Тя е въведена в експлоатация през 1957 г. и е публична общинска..

публикувано на 04.08.24 в 07:12

АПИ: Напредват строителните дейности на трасето "Ботевград-Мездра"

Напредва изпълнението на строително-монтажните дейности, които се извършват на трасето "Ботевград-Мездра", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). В подлеза на п. в. "Мездра" /при км 161+665/ се демонтира железният път и траверсите от трасето на жп линията Мездра – Руска Бела, а контактната мрежа е изцяло премахната. Дейностите по..

публикувано на 03.08.24 в 16:00

Кулското село Чичил празнува днес

Най- малкото село в община Кула, село Чичил ще празнува днес на 3 август традиционния си събор, съобщи кметският наместник Цветомир Дамянов.  Ежегодният събор се провежда на деня известен още като Мария, когато Българската православна църква отбелязва един от най-светлите си празници - Преображение Господне. Слънцето обръща гръб на лятото и лице към..

публикувано на 03.08.24 в 15:00

Парад на ретро автомобилите се проведе във Видин

Собственици на ретро автомобили от страната се събраха във Видин в рамките на традиционния ретро парад Vintage Vehicles Vidin 2024. В пространството пред "Телеграф капия" любители на класическите превозни средства подредиха лимузини, леки автомобили, бусове, дори и мотори.  Иван Цолов , организатор на събитието, коментира за Радио ВИДИН, че в ретро..

публикувано на 03.08.24 в 14:30