Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 14.02.2017 година

Снимка: Десислава Андреева

Българският народен празник Трифон Зарезан, познат като Денят на лозаря по стара традиция бе  отбелязан в Северозапада.

На лозовите масиви  между видинските села Гомотарци и Кошава в традиционния за празника ритуал "зарязване на лозята" се включиха областният управител Момчил Станков, председателят на Общински съвет-Видин Генади Велков и видинският кмет Огнян Ценков

Кметът на община Враца Калин Каменов и "Царя на лозята" Иван Атанасов "зарязаха" лоза в двора на Димитракиевата къща и дадоха началото на празника. Заместник-председателят на 43-о Народно събрание и бивш врачански депутат  Явор Хайтов спази традицията и заряза лозите на Трифон Зарезан по стар стил край Враца

Емил Тодоров от Монтана спечели конкурса за "Най-качествено домашно вино". Той бе коронясан за цар на лозето.

Трифон Зарезан, Свети Валентин и празника на общината празнуваха днес в Ново село.

В центъра на Монтана доброволци от младежката организация на червения кръст, Регионалната здравна инспекция и Общинския съвет по наркотичните вещества  раздаваха валентинки за "Свети Валентин". Във Видин клубовете на младежкия червен кръст организираха акции за набиране на средства в гимназиите. На базарите се продаваха ръчно изработени картички и сувенири с традиционни пожелания.

Благотворителен базар организираха днес от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин. С него гимназистите отбелязаха празника на любовта и събраха 101 лева за лечението на 4-годишния брат на своя съученичка. Малкият Станимир е с детска церебрална парализа и предстои да бъде опериран в Сърбия. 

Елизабета Страхилова от СУ "Цар Симеон Велики" - Видин спечели 19-то издание на традиционния концерт-конкурс "Песен на Свети Валентин". Наградата на публиката спечели Габриела Ничева, поощрителни награди получиха Михаела Дончева и Арсен Арутюнян.

Стефани Данаилова от СУ "П.Р.Славейков" спечели наградата в първата възрастова група за есе в конкурса "Магията любов", който се организира за 4-та поредна година от Регионална библиотека "Михалаки Георгиев" - Видин, при по-големите победител стана Ванеса Тошева от ПГ "Проф.д-р Асен Златаров". Наградата за стихотворение при по-малките отиде при Гергана Рускова от ОУ "Иван Вазов", а във втората възрастова група при Мирела Павлова от ПГ "Проф.д-р. Асен Златаров". Победителите в категория разказ от двете възрастови групи са Емилия Боянова и Мария Бойчева.

Протест и разделение в село Галиче. Част от жителите на селото недоволстваха срещу освобождаването под парична гаранция на скандалния кмет Ценко Чоков. Други обаче не сметнаха протеста за основателен. Протестиращите се събраха сутринта пред кметството в селото. 

Няма регистрирани инициативни комитети за участие в извънредните избори за народни представители, насрочени за 26 март, съобщи председателят на Районната избирателна комисия във Видин Павел Петков. Крайният срок за подаване на документи за регистрация на кандидати за народни представители в Районните избирателни комисии е 17 часа на 21 февруари. До сега няма регистрирани кандидати във Видин.

Избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, както и в местата за лишаване от свобода, ще има при наличието на не по-малко от 10 избиратели, реши Централната избирателна комисия  за парламентарните избори през март.

Реплика на възрожденски файтон кабриолет, измайсторен от прочутия врачански фабрикант Мито Орозов ще впечатлява посетителите на щанда на Община Враца по време на 34-ото издание на Международно туристическо издание на „Ваканция и Спа Експо - 2017”. Изложението ще се проведе от 15 до 17 февруари в Интер Експо център в София.

Врачанският районен съд наложи наказание от две години „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за срок от четири години на ало - измамник.  През септември миналата година измамникът, представяйки се за "дознател Николов" успял да заблуди жена и да вземе от нея сума в размер на 3 695 евро и 11 970 лв., както и златни накити с тегло 43 гр. на стойност 2 365 лв. Три дни по-късно, като действал по аналогичен начин, той получил 2 500 лв. и златен накит на стойност 165 лв. от друга жена, също от Враца. Подсъдимият ще заплати и направените по делото разноски в размер на 541,04 лв. Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд - Враца.

Контрабанден внос на над 20 тона пилешко месо е предотвратена на граничния пункт при Оряхово, съобщиха от МВР. Стоката е била превозвана в ТИР с полска регистрация. Шофьорът не е представил документи за произход.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

За поредна година Типченица е домакин на фолклорен фестивал

От село Типченица отправиха официална покана към приятелите и любителите на българския фолклор да вземат участие в шестнадесетото издание на Фолклорен фестивал "Типченица пее" 2024, който ще се проведе на 07.09.2024 г. на открита сцена в село Типченица. Организатори на фестивала са Кметство село Типченица и Народно читалище "Съзнание-1899"...

публикувано на 04.08.24 в 14:16
ОДМВР-Враца

Молдовец с постоянен адрес във Видин отива зад решетките

Изпратиха в затвора гастрольор от Молдова, специализиран в домови кражби, съобщиха от полицията във Враца.  Властите влезли в дирите му, след като на 25 юли бил подаден сигнал за проникване и отнемане на известна парична сума от търговски обект в града под Околчица.  По образуваното досъдебно производство ченгетата стигнали до криминално проявен..

публикувано на 04.08.24 в 14:13

Калин Стоянов: МВР не насочва през частните ТИР паркинги

Министерството на вътрешните работи не е съгласувало задължително преминаване на тежкотоварни превозни средства през буферния паркинг непосредствено пред Дунав мост Видин – Калафат.  МВР не насочва никой през частните ТИР паркинги, обясни министър Калин Стоянов в отговор на въпрос от народния представител от Видин Любен Иванов. "Светофарът е..

публикувано на 04.08.24 в 07:47

Младежка организация с първа инициатива в Мездра

Новото местно сдружение БУМ – "Будни Устремени Мездренчани" организира първата си инициатива.  Младите хора канят всички свои съграждани "Да почистим заедно парка в Мездра".  Еко инициативата  е от 9.30 часа днес. Акцията е подкрепена от Община Мездра и Общинско предприятие "Чистота". Ще бъдат подсигурени необходимите материали и инструменти за..

обновено на 04.08.24 в 07:21

За поредна година в Стакевци отбелязаха Празника на гората

С празничен водосвет отслужен от Негово Високоблагоговейство отец Рафаил - Архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, жители и гости на село Стакевци се събраха, за да отпразнуват заедно Празника на гората и Стакевския балкан. Съборът води началото си още от 1989 година, а през последните три години той се провежда в самото село. На..

публикувано на 04.08.24 в 07:17

Старческият дом в Хайредин ще бъде реновиран

Община Хайредин обяви обществена поръчка за избор на изпълнител за ремонт на Дома за стари хора в селото. За целта са отпуснати близо 4 милиона лева, става ясно от съобщение на местната управа.  Площта на имота е 52 143 кв. м. и в него е разположена сградата на социалното заведение. Тя е въведена в експлоатация през 1957 г. и е публична общинска..

публикувано на 04.08.24 в 07:12

АПИ: Напредват строителните дейности на трасето "Ботевград-Мездра"

Напредва изпълнението на строително-монтажните дейности, които се извършват на трасето "Ботевград-Мездра", съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ). В подлеза на п. в. "Мездра" /при км 161+665/ се демонтира железният път и траверсите от трасето на жп линията Мездра – Руска Бела, а контактната мрежа е изцяло премахната. Дейностите по..

публикувано на 03.08.24 в 16:00