Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вино и любов в месеца на трезвеността - абсурден ли е февруари

Светът обяви февруари за месец на трезвеността. Въпреки, че ние отбелязваме празниците Трифон Зарезан и Свети Валентин, отново ни напомнят за радостта от бистрия ум и доброто здраве, на които алкохолът е вечен враг. Всички знаем, че употребата на алкохол, особено в големи количества, влияе разрушаващо на психиката и организма на човек, каза д-р Марияна Чавдарова, началник отдел "Държавен здравен контрол" към РЗИ Видин и допълни: "Макар, че точно през февруари празнуваме обичаните Трифон Зарезан и Свети Валентин, струва си да помислим как да съхраним здравето си и да се радваме разумно на забавленията на маса. Във Видин също се консумира много алкохол, въпреки че не разполагаме с точна статистика, но стряскащо е поведението на младите хора, които често посягат към чашката и то в компанията на своите родители."

Редица проучвания доказват, че в глобален мащаб злоупотребата с алкохол е втората по честота причина за преждевременна смърт след тютюнопушенето. Специалистите посочват, че за алкохолизъм можем да говорим, когато симптоми като невъзможност за ограничаване на количеството приеман алкохол, прием на алкохол в определени часове от деня и усещане за необходимост от алкохола са налице повече от 12 месеца. При някои хора алкохолизмът може да се развие в рамките на година, а при други - за 10-15 години. Затова трябва да се прави разлика между проблемно пиене и алкохолизъм. Проблемното пиене е увреждащото пиене. Според Световната здравна организация за увреждаща алкохолна консумация се счита приемът на алкохол повече от 5 дни седмично, независимо от вида и количеството на приетата напитка. Изхождайки от определението за стандартно питие или една единица алкохол, за умерен се счита приемът на до 21 стандартни питиета за мъжете и до 14 за жените в рамките на една седмица. В психологически аспект пиенето засяга централната и периферна нервна система, също и сетивата. Алкохоликът се характеризира с отслабнала памет, апатия, равнодушие, духовно и интелектуално обедняване.

Наталия Милкова е психолог към РЗИ Видин. Тя не помни досега да са търсили помощ от нея хора, които са пристрастени към алкохола. Сподели още, че това е особено състояние на духа и човек в никакъв случай не изпитва вина или каквато и да е нужда от помощ, без да осъзнава, че той наистина е зависим. "При много хора алкохолните проблеми се засилват във времето. Особено засегнати са самотно живеещите или дългосрочно безработните, както и хората под финансов и психически натиск." - допълни Наталия Милкова.

Потърсихме мнения и от видинчани по темата с абсурдния малък Сечко. Някои от тях останаха учудени. "Това не го бях чувал, всичко друго бях чувал за този месец. Има още вино, така че няма да се включвам в инициативите по трезвеността. Консумацията на вино е като любовта, замайва главата по един и същ начин, не трябва да сме абсолютни трезвеници ... Който иска нека да си празнува ... Открай време февруари е месец на трезвеността, но ние сме си постоянно пияни." - споделиха видинчани.


В България има една партия, която не се стреми към власт и пари, но иска народът да е щастлив и весел. Това е Винената партия, която е базирана в град Симитли. Пияници за членове на партията не приемат, уточни председателят Иван Лулейски. Потърсихме го на Трифон Зарезан, в месеца на трезвеността. "Малко е абсурдно, предвид на това, че ние празнуваме от 1 до 14 февруари винени празници. Незнам кой го е измислил, но предполагам, че има и трезвеници, които не обичат виното. Може би този месец е обявен за месец на трезвеността с цел да ни провокират нас, любителите на виното. Хората, които употребяват "божествен елексир" не са алкохолици и това е доказано." - каза още Иван Лулейски.

По повод месеца на трезвеността служителите на РЗИ Видин са предвидили инициативи на 21 и 22 февруари в две видински училища - СУ "Цар Симеон Велики" и ГПЧЕ "Йордан Радичков". Съвместно със служители на СБА ще бъдат изнесени лекции за вредата от алкохола и шофирането в нетрезво състояние и ще бъде извършена демонстрация на алко очила и раздаване на образователни материали на тема: "Вредата от алкохола".

Повече по темата можете да чуете в звуковия материал.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26