Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 15 февруари 2017 година

Снимка: Община Видин

577 хиляди лева са събрани в Община Видин от местни данъци и такси тази година.Над 43 хиляди съобщения за дължими местни данъци ще бъдат разнесени до жителите на община Видин.

От тази година гражданите и фирмите имат още една възможност веднъж годишно сами да коригират дължимия данък
, деклариран пред НАП с годишната данъчна декларация.

Министерският съвет назначи още 7 нови областни управители, освобождавайки досегашните. Новият областен управител на Видин е Огнян Михайлов, той заема поста, след като Момчил Станков бе освободен  с Решение на Министерския съвет, заедно с още шест областни управители. Причината е участието им в предстоящите избори.

Административният съд във Видин отхвърли искове за близо 1 милион лева, предявени от роднини на един от загиналите при инцидента в завода за боеприпаси в Горни Лом през октомври 2014 година. Експлозията отне живота на 15 души, а двама бяха ранени.

48 инцидента по време на работа са станали в област Монтана през миналата година, отчетоха от Дирекция "Инспекцията по труда" Монтана. Пет от тях са завършили с фатален край, съобщи директорът, инж. Димитър Петров. Трудовите инцидентите с работници през 2016 година са станали в различни отрасли, като подадените жалби са 204.

Обявиха избирателните списъци във Видин за вота през март. Списъците са разлепени на местата, където ще се гласува. Справка може да се направи и на сайта на общината.До 28 февруари гражданите, които искат да гласуват извън страната трябва да заявят това.

Дилян Димитров е водач на кандидат-депутатската листа на ГЕРБ Монтана за предстоящите извънредни парламентарни избори. Общинският съветник от Монтана Ирена Димова и Георги Георгиев от Лом са следващите в листата, след бившия кмет на община Георги Дамяново и областен лидер на партията на Бойко Борисов.

Определиха състава на секционните комисии в Монтана. 669 са членовете на Секционните избирателни комисии в община Монтана за предстоящите извънредни парламентарни избори на 26 март.

Актуализираха бюджета на Враца на извънредна сесия. 21 от присъстващите 30 съветници в 37-местния общински съвет одобриха промяната във финансовата рамка за тази година.

Светият Синод на БПЦ-БП, определи на редовното си заседание днес, датите за избор на нов Врачански митрополит. Епархийските избори ще се проведат на 5 март във Враца, а каноничният избор ще се състои на 12 март в Синодалната палата в София.

34-тото издание на Международната туристическа борса "Ваканция и СПА ЕКСПО" започва днес в столицата. Повече от 350 туристически компании от България и чужбина ще представят своите актуални оферти. В борсата участват представители от областите Видин, Монтана и Враца. Насърчаването на вътрешния туризъм е водещо послание на изложението.

С поредица от инициативи видинската Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" отбелязва своя патрон. Днес гост лектори от Регионалния исторически музей в град представиха пред ученици от горен курс в гимназията уроци по история.  

Ученици преминават към самостоятелна форма на обучение
, за да могат да работят, съобщи директорът на Професионалната гимназия по туризъм във Видин Евлогия Манджукова. Избират тази форма на обучение, за да се издържат или да помагат на родителите си.

 В Община Мездра се подготвят сериозно за отбелязване на 144 –та годишнина от трагичната гибел на Апостола на Свободата Васил Левски

В седмицата преди 19 февруари, в Регионалната библиотека "Гео Милев" в Монтана, ще се проведат лекции и презентации пред ученици от различни училища в града. Те са съвместно с Регионалния исторически музей и са посветени на 144 години от гибелта на Апостола на свободата.

Директорът на Историческия музей във Видин, Фионера Филипова, гостува на ученици от СУ "Христо Ботев" в Белоградчик. Тя разказа на децата за науката археология и за най- интересните археологически разкопки и находки в областта.

След сигнал за пожар в къща в село Сталийска махала, община Лом, в една от стаите е намерен обгорял трупът на 66-годишния собственик , съобщиха от полицията в Монтана. Сигнал за инцидента е постъпил вчера на телефон 112 за възникнал пожар в къща.

За срок от 24 часа във Враца е задържан мъж, заради фалшива шофьорска книжка, съобщиха от полицията във Враца.

Танцовата формация "Keep it Real" от Мездра, с художествен ръководител Елеонора Бутакова, е заявила участие в  Международния танцов конкурс "Дъга от таланти", който ще се проведе в началото на март в Пловдив.

За втора поредна година библиотеката при Народно читалище "Просвета 1926 Мездра" ще се включи в националната инициатива "Пътуващо сандъче".

От Берковица започва Северозападното турне на Стоян Николов - Торлака.В осем града той ще представи последната част от трилогията си.

До 12 часа тази нощ е удъжен срокът за участие в конкурса на тема "Фонтаните в България", организиран от Българска асоциация по водите (БАВ) и сдружение "Аз обичам водата". Изпратени са над 300 снимки от цялата страна











Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30