Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кандидат-шофьорите на листовки в специални кабини от март

Ще спрат ли порочните практики?

По данни на автомобилната инспекция само за една година заради злоупотреби са анулирани над 280 изпита на кандидат-шофьори в различни градове на страната. За да се сложи край на тези практики, от следващия месец теоретичните изпити ще се провеждат само в специални кабини. Всеки кандидат ще се проверява за електронни устройства, а всяко действие по време на препитването ще се следи от видеокамери. По този начин ще се сложи край и на купуването на книжки, смятат инспекторите. 

Видинчани са на разнопосочни мнения, относно порочните практики при провеждането на теоретичните изпити за шофьорска книжка. Част от тях смятат, че ефект от новите правила няма да има. 

Потърсихме мнение от дългогодишен автомобилен инструктор във Видин. Според Георги Борисов част от тези практики ще бъдат преустановени.

"Действително през годините имаше начини да се подсказва и помага на изпитваните, но от следващия месец това просто няма как да стане. Курсантите знаят толкова, колкото са научили по време на курсовете и сега ще могат реално да го покажат сами и без чужда помощ" - смята Георги Борисов.


Част от автошколите, обаче скочиха остро срещу готвените промени и настояват изпитите отново да се провеждат в техните учебни центрове. Затова някои от тях са готови дори на протест, заради новите правила за изпити на кандидат-шофьорите. Според собствениците новите мерки няма да решат старите проблеми. Корупцията става все по-голяма и може да се контролира и изходът от всеки изпит. Асен Великин е собственик на автошкола във Видин и предлага професионални курсове за всички категории.

"Мога да заявя, че специално във Видин нещата са затегнати от доста време и тук няма шанс за външна намеса по време на изпитите. Не съм запознат в детайли с новите правила, но мисля, че това не е нещо ново за изпитите във Видин" - каза Асен Великин
Очакванията са новите правила да не оскъпят допълнително изпитите. В момента цената на един шофьорски курс е между 250 и 950 лева. Обяви за по-евтини курсове обаче могат да бъдат намерени в различни интернет сайтове. Шофьорите трябва да бъдат особено внимателни при избор на автошкола, на която да се доверят, съветват собствениците на школи.

Как ще изглеждат нещата от месец март- това попитахме директора на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" Красимир Калайджиев. 

"Идеята е да се елиминира субективният фактор, доколкото е възможно това. Целта е всеки един кандидат да бъде на обособено работно място, като по този начин се избягва възможността за подсказване, за размяна на таблети или размяна на местата. Кабината е едно обособено място, където всеки един кандидат ще може да се концентрира върху изпита. Минималният брой кабини е 4, като за Видин са предвидени 4 или 5. Преди да започне самият изпит ще бъде направено лицево разпознаване на изпитваните от специална видеокамера и когато се идентифицира съответното лице, то ще бъде  допуснато до изпит. По време на изпита на определени интервали от време също ще се прави такава идентификация на лицето" - каза Красимир Калайджиев. Въвеждането на новите правила изисква голяма организация и дисциплина. Ще се случат ли нещата повсеместно в цялата страна от следващия месец предстои да разберем, а повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26