Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 22 февруари 2017 година

Снимка: Колаж на Радио ВИДИН

Всяка последна сряда от февруари се отбелязва Световният ден за борба с тормоза в училище. Според специалистите, училищният тормоз се изразява в обиди, подигравки, измисляне на унизителни прякори, както и различни форми на физическо насилие над по-слабите. Денят на розовата фланелка беше отбелязан в Северозапада. 


Диагностични центрове за ортостатични и опорно-двигателни нарушения при деца в училищна възраст ще бъдат изградени по съвместен проект във Видин и сръбския град Княжевац. Той ще се финансира по програмата за трансгранично сътрудничество между България и Сърбия, а стойността му е 577 хиляди евро. Центърът в нашия град ще бъде разположен на първия етаж в сградата на бившата Стоматологична поликлиника. Центровете ще предлагат неинвазивни, радиационно-безопасни прегледи за деца в училищна възраст в региона. 


За четири депутатски места от област Видин на парламентарните избори на 26 март т. г. в региона ще се борят 91 кандидати, съобщи на пресконференция Павел Петков, председател на Районната избирателна комисия.


Жребият за поредността на представяне в диспутите по Радио ВИДИН на партиите и коалициите, които ще участват в изборите за народно събрание на 26 март, беше изтеглен в Районната избирателна комисия. 


Бившият областен управител, адвокат Момчил Станков е водач на листата на коалицията "Реформаторски блок- Глас народен" във Видин. Втори в листата е банкерът Павел Паунов, следван от икономиста Ивайло Цеков, бизнесмена Иван Хартарски, д-р Пламена Александрова, машинния инженер Емил Борисов, Димитър Тонев от Белоградчик и психолога Наталия Милкова.


20 партии и коалиции успяха да регистрират свои кандидати за предстоящите парламентарни избори на 26 март, съобщи говорителя на Районната избирателна комисия (РИК) във Враца Виктория Гарванска. Документи за участие във вота са получили всички претенденти, регистрирани в Централната избирателна комисия, с изключение на формацията „Презареди България“. 


Кметът на Враца Калин Каменов издаде заповед за местата за поставянето на агитационни материали. Такива могат да се поставят от 24 февруари до полунощ на 24 март на специални информационни табла. Разполагането на транспаранти и билбордове на територията на Община Враца ще става по изрично разрешение от кмета на база подадено заявление.


Във връзка с изпълнението на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради беше прието Постановление на Министерския съвет, с което беше увеличен финансовият ресурс по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради на 2 млрд. лв.


Правителството освободи Ивайло Петров като областен управител на област Монтана след подадено от него заявление. За временно изпълняващ длъжността – до назначаването на титуляр, е назначен заместник-областният управител Иван Сергисов.


Кметът на община Белоградчик Борис Николов издаде Заповед за мерките за осигуряване на пожарна безопасност на горските терени през настъпващия пожароопасен сезон. Документът забранява паленето на стърнища, слама, суха трева и друга растителна маса по слоговете и стърнищата и крайпътните ивици в земеделските земи и горските територии.


Процедурите по избиране на изпълнители по програмата за саниране в Мездра продължава. Ще бъдат обновени ОДЗ 1, ОДЗ 2, ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" и СУ "Иван Вазов". Кандидатът, подал документи по откритата процедура, е само един, а прогнозната стойност е 340 654 лева, без ДДС.


Точната рамка за определяне критериите за субсидиране и начинът на разпределение на общинската субсидия за спортни дейности в община Видин беше коментирана снощи на среща между ръководството на местната управа и спортните клубове. Беше отбелязано, че тази година за подпомагане на дейността на спортните клубове са предвидени 300 000 лв. Общината е получила от държавния бюджет 2 млн. лв. субсидия за подобряване качеството на живот на хората, заложени са средства в капиталовите разходи и за ремонт на Гребната база. 


Енергийният омбудсман на електроразпределителното дружество, което обслужва Северозападна България, в петък, 24 февруари, ще има изнесена приема във Враца. Радослав Димитров, който изпълнява тази длъжност в дружеството от 11:30 ч до 13:30 ч. ще има приемна за битови абонати. Тя ще е в сградата на Община Враца. 


До следващата сряда ще е ясен размерът на великденските добавки за пенсионерите. Премиерът Огнян Герджиков възложи задачата на финансовия министър Кирил Ананиев. Герджиков припомни, че през последните години добавките са били в размер на 40 лева за пенсионерите под линията на бедността. За тази година тя е 314 лв.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00