Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пенсионери в Белоградчик с протестна декларация

Снимка: Иванка Петрова

С критика към държавната  и законодателната власт започна отчетния си доклад председателят на Пенсионерския клуб „Мадона” в Белоградчик Симеон Илиев. Организацията проведе днес отчетно-изборно събрание. Събранието избра нов Управителен съвет, в който влязоха трима нови членове. За председател бе преизбран Симеон Илиев. Клубът отправи протестна декларация до президента, министър-председателя и омбудсмана на Републиката:


"При обсъждане на годишната дейност на пенсионерския клуб основен въпрос беше ниските, неактулизирани пенсии.  Ние протестираме относно грубия произвол и установен рекет върху скромните ни банкови депозити”, каза председателят на клуба.

Симеон Илиев посочи документите, които са отправени към държавните органи и институции, в чието разработване са клубът е взел активно участие:

Снимка: Иванка Петрова„Адресирани бяха редица декларации, призиви, обръщения по проблемите на големия процент безработни и ниските пенсии на хората от Северозападна България, състоянието на болничното заведение в Белоградчик, намаляване на потребителската такса при личния лекар. Тези документи бяха подкрепени от пенсионерските клубове във Видин, Раковица, Димово, Враца, Чупрене, Рабиша, Долни Лом и др. От всичко това единствено решение намери намаляването на потребителската такса от 2.90 на 1.00 лв. и то не за всички пенсионери.” По време на обсъждането голямо внимание се обърна на проблема за обгрижването на самотно живеещите възрастни хора. Преди избора на нов Управителен съвет бе дадена думата на гостите. Секретарят на общината Албена Бакалеева поздрави пенсионерите за техния дух и богата дейност и добави:

„Общината прави и невъзможното, за да разнообразява и обогатява социалните услуги, които предоставя на хората. Може да се каже, че въпреки тежкото финансово състояние на общината, ние не пропускаме възможност за кандидатстване по проекти със социална насоченост.” Директорът на Дирекция „Социално подпомагане” Илияна Веселинова напомни за двете дейности, които засягат пенсионерите – предстоящото подаване на документи за енергийни помощи и за месечните добавки на хората с ТЕЛК. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30