Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международно изследване: Българските юноши са сред най-тормозените в училище

Страната ни е сред първите десет държави по индикатора "училищен тормоз", показва международното изследване "Поведение и здраве при деца в училищна възраст - 2013/2014 година". 

"Проучването обхваща 43 държави от Европа, както и САЩ и Канада. В България е било извършено сред 4 796 ученици от 5-и,7-и и 9-и клас в 163 училища"- каза за Радио ВИДИН доц. Лидия Василева от Института за изследване на населението и човека към Българската академия на науките и допълни:

"Изследването обхваща български юноши на възраст 11, 13 и 15 години и те заемат едно от първите места по тормозени в училище жертви, а при сбиванията сме на трето място след Армения и Албания. Момчетата много по- често участват в сбивания, като това се случва поне три пъти в годината." 

Стряскащата статистика показва, че най-тормозени са децата на 11-годишна възраст, каквато е и възрастта на починалото след инцидент момиче в София. Агресията е поведение, което води до посегателство върху личността на другия. Тормоз е всяка форма на агресия, която е системна и повтаряща се във времето. Той цели доминиране над другия и подронване на самочувствието и свободната му воля. Агресията и тормозът може да се изразяват чрез физически или психологически въздействия.

"През последното десетилетие насилието сред тийнейджърите се е увеличило двадесет пъти. Всяко второ дете на възраст между 10 и 16 години е преживяло по един или друг начин акт на насилие. Всяко пето насилствено криминално деяние се извършва от деца или с участие на деца. Все по- често децата извършват престъпления" - каза още Лидия Василева. Според нея рисковите поведения са в основата на тормоза.

Всеки един случай на агресивно поведение е индивидуален, но някои от най-честите причини се коренят в незадоволените потребности от обич, сигурност, страхове с различен характер, тревожност, търсене на внимание или липса на социален опит. 

Ролята на семейството е най-важна. Но в образователната ни система работят специалисти, които могат да въздействат там, където родителите не са успели да се справят. В семействата често агресията е начин на реагиране. Медиите и интернет, а дори и детските предавания все по-често толерират агресията. На детските площадки децата също са свидетели на агресия и тормоз. Какво отключва агресията в децата, това попитахме психолога Катя Райчева

"В основата си агресията е енергия и ако децата не се научат да я канализират, тя избива в агресия. Целта е тази енергия да се използва правилно в спорт, изкуство или нещо друго. Трябва да изпитваме удовлетворение от това, което правим. Децата са като кибрит и бързо се палят" - каза Катя Райчева

В нашата култура често прибягваме до разрешение на проблема тогава, когато той е ескалирал. В кабинета на училищните психолози учениците попадат едва след като са проявили агресията си и последствията от това са налице. Най- добрият вариант на превенция е, когато по проблема за агресията и тормоза в училище започва да се работи още от първи клас, като се обхванат най- малките ученици. Освен агресията в училищната "мода" навлизат и игри на задушаване в междучасието, за да се докарат учениците до състояние на еуфория и халюцинации. "На седмото небе" се казва тази опасна игра. Красимир Каменов направи анкета сред видински ученици за агресията и опасните игри. 

"Според мен няма агресия между нас. За да се появи агресия, трябва да има спор помежду ни. Винаги от игра може да стане голяма пакост" - казаха видинските ученици.


Родител разказа пред Красимир Каменов за инцидент с дете от видинско училище, за щастие завършил без сериозни последствия за детето. 

Преди дни от Министерството на образованието заявиха, че ще инструктират учителите как да постъпят в случай на инцидент с ученик. Това съобщи министър Николай Денков след среща с представители на Националното сдружение на общините. Поводът е ясен- инцидентът в столичното 52-ро училище, при който почина 11-годишно момиче след спречкване със съученик. Според идеята на Министерството при инцидент учителите трябва веднага да се обадят на медицинското лице в училището, а при липса на медик - на личния лекар на детето. Решението как да се действа трябва да бъде взето от медицинското лице, а не отговорността да пада върху учителя. 

В момента в българските близо 2 500 училища работят 690 медицински специалисти и 390 психолози. Примерите на агресивно поведение не са малко, но те не винаги стигат до публичното пространство. Изводите от това веднага се свързват с работата на училището, съответно с работата на учителите. А истината е, че учебното заведение не може да бъде оазис сред едно общество, което губи себе си чрез изключителната материализация, комерсиализация и тотална промяна на ценностната система повече от 25 години. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26