Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт, посветен на 3 март представят във Видин

Снимка: Радио ВИДИН

Известни произведения на Чайковски, Рахманинов, Бизе, Веселин Стоянов и Добри Христов са включени програмата на концерта на видинската Симфониета тази вечер


Диригент е Георги Патриков. Той гостува на видинска сцена не за първи път, сега- за да дирижира някои от любимите си български произведения.


"Подготвяме концерт за предстоящия празник 3 март, а може би и за пролетта, която неофициално посрещнахме вчера. Предвидили сме програма с много български заглавия." Солистите Иво Йорданов, баритон и Момчил Пандев, виолончело внасят допълнителен колорит в пъстрата програма, каза още диригентът.


Момчил Пандев е само 11 клас и е за първи път във Видин. Впечатлен е от града и от местните музиканти:


"Много добродушни хора, земни, и много добри музиканти. Когато се работи с такива хора, е много лесно и ползотворно."


 Другият солист- Иво Йорданов, казва в своята визитка, че обикаля по цял свят, а любимата му музика е руската камерна.


"Пея, където ме поканят, не съм на щат никъде, обикалям по цял свят и пея най-често с големи оркестри. За първи път съм във Видин, благодаря за поканата и на колегите за страхотната работа", допълни Иво Йорданов.


Концертът, посветен на националния ни празник 3 март, е с начало 18 часа в зала Филхармония.


В програмата:


В. Стоянов, Празнична увертюра;


Бородин "Княз Игор", ария на княз Игор;


В.Стоянов  "Хитър Петър", ария на Хитър Петър;


Чайковски  Pezzo Capriccioso;


Бизе "Кармен", куплети на тореадора;


Рахманинов "Алеко", каватина на Алеко;


Д. Христов  Българска сюита №1.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 15 юли 2024 година

От днес започва вторият етап на класирането за прием в гимназии след 7 клас .  Учениците, класирани по първо желание след първия етап на класирането, от днес могат да се записват в училището, в което са приети. Срокът за записване е от днес до 17 юли, сряда.  Поискаха от Агенция "Пътна инфраструктура" да отдели средства за спешни ремонти на пътища..

публикувано на 15.07.24 в 18:00
Даниела Маринова, РУО-Монтана

В Монтана отчитат недостиг на ученици за две паралелки след 7-и клас

Отпадат две паралелки в приема след 7-и клас в област Монтана . 17 ученици не са приети никъде след първия етап на класиране. Общо 46 паралелки бяха заявени в държавния план-прием след 7-и клас в област Монтана. След първо класиране са реализирани 12 профилирани и 32 професионални, съобщи Даниела Маринова , председател на комисията по прием..

публикувано на 15.07.24 в 17:23

Фестивал събира почитатели на рибата в село Остров

Фестивал на рибата и рибаря ще се състои на 27 юли в с. Остров . Десетото юбилейна издание на форума ще събере отново почитатели на риболова и вкусната храна в оряховското село. Тази година празникът е посветен на сома, обясни секретарят на местното читалище Анелия Бенкина : "Фестивалът на рибата и рибарят тази година е посветен на рибата сом,..

публикувано на 15.07.24 в 15:32
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще посети Видин

Първото посещение на новоизбрания патриарх Даниил в епархиите от страната започва от Видин , съобщиха от Видинската света митрополия. Посещението е предвидено за 18 юли, четвъртък, от 18:00 часа. Негово светейшество Даниил ще бъде посрещнат с литийно шествие  по ул. „Цар Александър II“ от кръстовището с ул. „Княз Александър Батенберг“ в посока пл...

публикувано на 15.07.24 в 14:58

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръженията за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени..

публикувано на 15.07.24 в 12:30