Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 март 2017 година

Снимка: Лидия Каменова

Нестандартен урок по родолюбие в училищния двор на гимназията с преподаване на чужди езици  "Йордан Радичков” накара учениците да запеят в един глас вечната песен "Моя страна, моя България...” и  да издигнат българското знаме. Така учителката по история Валя Александрова направи националния празник на България - 3 март - близък до сърцата и умовете на младите хора. Ученици припомниха легендата за камбаната на патриарх Евтимий, в отливането на която той вложил българската история.

Като израз на подкрепа към Българските държавни железници днес премиерът Огнян Герджиков пътува с парен влак до Черепишкия манастир „Успение Богородично“. В пътуването, организирано от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията по повод предстоящия Национален празник - 3 март, се включиха министри от служебния кабинет и представители на Дипломатическия корпус.

В Северозапада се готвят да посрещнат Националния празник на Република България, 3 март.

В навечерието на националния празник на България - 3 март, и по повод на 120 години от издаването на първия статистически сборник на Княжество България, дигиталната библиотека на Националния статистически институт предоставя за първи път безплатен онлайн достъп до дигиталното копие на публикацията. Сборникът е от 1897 г.

По повод Националния празник, 3 март, Исторически музей - Лом е домакин на фотодокументалната изложба
"Освобождението на България през погледа на обектива, перото и четката”. Изложбата ще бъде открита, днес, от 17,30 ч. в историческия музей.

Преди трите почивни дни в България се забранява движението на камиони по магистралите и първокласните пътища. Очаква се повече от 220 000 души да тръгнат на път преди утрешния национален празник и трафикът по всички магистрали и големи пътища в страната да бъде натоварен. От държавните железници са предвидили допълнителни билети.

Регламентът за участие в конкурса „Най-патриотичен клас“, който беше обявен във Враца по време на първото за годината заседание на Ботевския организационен комитет, е определен, съобщават от Общината.

Ръст на доброволците през 2016 година отчитат от Българския Червен Кръст във Видин. Днес организацията представи дейността си за периода 2013-2016 година. Областният съвет на БЧК е работил по 24 програми, малки проекти и инициативи. От Българска хранителна банка са получили 19 дарения за над 56 000 лв., от която са подпомогнати повече от 10 000 души с хранителни продукти. От 2013 година броят на хората, които помагат в организацията на Червения кръст, се е увеличил с 30 души. Днешното заседание сложи край на мандата на досегашните делегати за периода 2013-2016 година. Избрани са 35 нови делегати, чийто мандат е за периода 2017-2020 година и започва от днес.

Нерегламентирано сметище се е образувало в рова на крепостната стена, известен сред видинчани като "Шарампоя". Живеещи в района обясниха, че хвърлят отпадъци там, защото част от кофите за смет са откраднати и наличните не достигат. Запознахме с проблема Община Видин и очакваме да получим информация за мерките, които предстои да бъдат предприети.

"Синя стая” за щадящо изслушване на малолетни и непълнолетни бе открита в Козлодуй. Помещението е предоставено безвъзмездно от Община Козлодуй и е оборудвано от Министерството на правосъдието. Синята стая се намира на ул. "Стефан Караджа” в сградата на Центъра за обществена подкрепа.

Страната ни е сред първите десет държави по индикатора "училищен тормоз", показва международното изследване "Поведение и здраве при деца в училищна възраст - 2013/2014 година".

25 600 лева са събрани през втория етап на инициативата "Жълти стотинки" за детското отделение на видинската болница "Св. Петка". Сумата ще бъде предоставена за ремонт на отделението.


Спасителна акция на 1500 орехови фиданки ще се проведе във Враца утре, 3 март. Организатори са членове на инициативата "Зеленият отбор на България".

Три пъти по-малко туристи посещават пещерата "Магура" поради липсата на условия за достъп на хора с физически увреждания. Това каза кметът на Община Белоградчик Борис Николов и обясни, че се търсят варианти за справяне с проблема.

Двама охранители пазят от иманяри античния град Рациария край видинското село Арчар. Охраната е осигурена от Община Димово, каза кметът Лозан Лозанов и добави, че нови иманярски набези в археологическия обект не са установени. Археологическите проучвания на територията на Рациария ще продължат и през тази година. Очаква се те да се извършат през месец август, каза кметът. Той обясни също, че Общината има идея да изгради музей за експониране на находките от обекта и да осигури условия за посещения на туристи на място.

Известни произведения на Чайковски, Рахманинов, Бизе, Веселин Стоянов и Добри Христов са включени програмата на концерта на видинската Симфониета тази вечер.

Белоградчишкото село Салаш е единственото в общината, съхранило традицията на конните надбягвания за Тодоровден. Местните отново ще отбележат празника тази събота, 4 март.

Динамично ще бъде времето през март. Ще има студени дни, но повече ще е слънцето, прогнозират синоптиците от Хидрометеорологичната станция в Монтана.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30