Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

75 години от наводнението във Видин

3
Снимка: Красимир Каменов
Най-голямото наводнение в историята на Видин застига града точно преди 74 години в ранната пролет на 4 март 1942 година, когато бушува Втората световна война. През зимата на 1942 година температурите падат до минус 30 градуса и Дунав замръзва.

В ранното утро на 4 март черковните камбани известяват идващата опасност. Причина за наводнението е задръстване на ледовете по реката до остров Богдан и повдигане на нивото й. Изградените до този момент защитни съоръжения и отводнителни канали не успяват да предпазят града. "Мащабите на бедствието са огромни, пораженията- катастрофални", каза за радио Видин началника на отдел "Държавен архив" - Видин Светлана Кръстева:
 
"Във Видин са загинали 13 души, разрушени или застрашени от срутване са 345 жилищни сгради. В околните села – Арчар, Ботево, Цар Симеоново, Сланотрън, Антимово, Кутово, Слана бара, Новоселци, Покрайна, са разрушени или повредени 665 сгради, унищожени са стопански постройки и стотици декари земеделски насаждения. За съдбата на пострадалото население са загрижени и помагат както държавата, църквата, дружества и организации, така и българските граждани – ученици, служители, работници, пенсионери."
 
Дирекцията на общините и обществените грижи при Вътрешното министерство, съвместно с Министерството на войната и Върховното управление на Червения кръст веднага изпраща с помощен влак във Видин специални понтонни команди. Доставени са взривни вещества за разбиване на ледовете в района на натрупването им, а от службата за бедствия – одеяла, легла, походни кухни, санитарни линейки и камиони, заедно с личния им състав. На 5 март, с втори влак, пристига помощен санитарен отряд от БЧК, доставени са и хранителни продукти, газ, газьол, дърва, каменни въглища и бензин. Учреден е Върховен общонароден комитет за всенародно събиране на помощи за пострадалите от наводнението във Видин и другите крайдунавски населени места.

Населението на Видин се евакуира в София, Враца, Белоградчик, Ново село, Брегово и други населени места. В спомените на преживелите това бедствие е запазен възторгът от единението на народа ни, притекъл се на помощ. Без разлика на верска, народностна и класова принадлежност, през цялото време на едномесечната евакуация, навсякъде, където са били настанени нашите съграждани, са получавали доброта, топлина, безплатна храна и квартира.

Авиацията бомбардира ледения бент до остров Богдан и отпушва реката, за да започне бавното й оттичане. Въпреки това водата се дръпва изцяло чак в началото на юни. За сташното бедствие от 4 март 1942 година и до днес напомнят табелите поставени на възлови места в града на които пише: "През наводнението на 4 мартъ 1942г. водата достигна до тукъ."

Днес в в храм „Св. Теодор Тирон“, във видинския квартал „Кумбаир“, след тържествена Златоустова света Литургия за Тодоровден  ще бъде отслужена и панихида по повод 75 години от наводнението. В панихидата  ще бъдат споменати имената на всички загинали при природното бедствие. Панахидата ще отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Над 20 литра дъжд се изля над Монтана

Над 20 литра на квадратен метър дъжд се изляза над Монтана в рамките н 15-тина минути снощи. На места е паднала и градушка, съобщиха от Хидро-метеорологичната станция в града Дъждът вчера е бил с голям интензитет. Към обяд са измерени към 9 литра на квадратен метър, а снощи падна много повече дъжд, съобщи Леночка Ангелова , началник ХМО Монтана:..

публикувано на 31.05.24 в 12:22

31 май - Световен ден без тютюнопушене

31 май се отбелязва като Световен ден без тютюнопушене. Целта е да се повиши информираността за вредните последици от употребата на тютюн и от пасивното тютюнопушене. Тази година мотото на инициативата е "Защитата на младите хора от намесата на тютюневата индустрия", каза Наталия Милкова от Регионална здравна инспекция /РЗИ/ Видин.  "По данни на..

публикувано на 31.05.24 в 11:50

Мъж и жена от Монтана са задържани за побой

Мъж и жена от монтанския кв. „Огоста" са задържани за нанасяне на средна телесна повреда на жителка на гр. Монтана, съобщават от ОД на МВР-Монтана.  Около 22,22 ч. снощи от ЕЕН 112 в ОДМВР Монтана постъпил сигнал за жена, пострадала при побой в гр. Монтана. Оперативна група посетила местопроизшествието-  мазе, пригодено за живеене.  При извършения..

публикувано на 31.05.24 в 10:43

Лятна занималня за деца организират в Мездра

Безплатна Лятна занималня за деца  от 7 до 18-годишна възраст   ще има в Мездра. Инициативата е на Ц ентъра за обществена подкрепа.  Занималнята стартира на 1 август и ще продължи до 31 август 2024 г. Заниманията ще се провеждат всеки вторник и четвъртък от 10:00 до 13:00 часа, съобщават от пресслужбата на община Мездра. В Лятната..

публикувано на 31.05.24 в 09:44

Музикална детска академия ще има във Враца

Враца ще има Детска музикална академия, благодарение на проект на местната Симфониета. Това стана ясно по време на официалното откриване на напълно обновените помещения в бившия Изчислителен център. Имотите са предоставени на трупата от местната и държавна власт. Диригентът на Симфониета Враца - доц. Христо Павлов заяви, че от новата учебна година..

публикувано на 31.05.24 в 09:10

Международна изложба "Тъпан бие, хоро се вие" откриват в Монтана

Международната изложба "Тъпан бие, хоро се вие" ще бъде открита в Монтана. С нея ще бъде поставено началото на проявите, посветени на Международните празници на духовите оркестри "Дико Илиев".  В експозиционна зала „Кутловица" ще бъдат подредени творбите на близо 70 деца от Европа, Азия и Северна Америка, класирани на призовите места или получили..

публикувано на 31.05.24 в 08:30

Шести случай на коклюш във Видинско

Нов случай на коклюш е установен във Видин. Това става ясно от бюлетина на Регионална здравна инспекция Видин за регистрираните заразни заболявания през периода 20-24 май. С него случаите на коклюш в област Видин стават общо 6, като почти всички от тях са при малки деца с пълен имунизационен статус. 

публикувано на 31.05.24 в 07:56