Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 6 март 2017 година

| обновено на 06.03.17 в 18:04
Снимка: Полина Тодорова

Три нови проекта за заетост стартират в област ВидинПроектът „Квалификация на кадри за бизнеса“ е на Българска стопанска камара.

Месечните добавки, които са изплатени във Видин през януари за интеграция на хората с увреждания са значително по-малко в сравнение с края на миналата година. Добавките са за транспорт, комуникации, диетично хранене, рехабилитация, наем и  обучение. 

До 11 март е срокът, в който избирателите с трайни увреждания, които не могат да упражнят правото си на вот в изборното помещение, могат да заявят желание да гласуват с  подвижна избирателна кутия. Заявления, които са по образец могат да се подават по пощата, факс или по електронен път.

До прокуратурата във Видин не са достигали сигнали за опити за купуване на гласове, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура Владислав Влашев. 

Минималната пенсия да бъде увеличена до 350 лева още през тази година, а всички останали да бъдат преизчислени спрямо средния месечен доход от 2016-та. За това настояват пенсионерски организации. Те обявиха, че ще протестират пред президентството в четвъртък и ще предадат своите искания на държавния глава.

Добавките към пенсиите на репресираните лица са с увеличен размер, съобщават от Националния осигурителен институт. През март заедно с новия размер на добавката ще бъдат изплатени и сумите за доплащане за януари и февруари. Това ще се отрази на пенсиите на 8 624 лица, получаващи добавки като репресирани у нас.

От 40 до 700 лева за една година са загубили българите, които са прехвърлили средствата си за втора пенсия от частен пенсионен фонд в държавния Сребърен фонд. Тези ориентировъчни изчисления направиха от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване за 2016 г.

България е договорила 38,44 процента от европейското финансиране до 2022 година. Това става ясно от справка за изпълнение на оперативните програми по еврофондовете. Начело е програмата “Региони в растеж”, по която вече са договорени повече от половината от парите. По програмите "Транспорт" и "Развитие на човешките ресурси" договарянето е около 45 на сто.

127 милиона и 500 хиляди лева са събрани в офиса на агенцията за приходите във Враца през миналата година. В сравнение с касовото изпълнение за 2015 година е  отчетен ръст от 30 млн. лв.

1200 чифта маратонки задържаха митнически служители от мобилен екип на Митница Лом с основателни съмнения за фалшифицирано лого на търговската марка „NIKE", съобщават от Агенция "Митници".

Пожар унищожи 713 декара борова гора в землището на монтанското село Копиловци. Това съобщават от полицията в Монтана.

Музеен комплекс - Берковица (МКБ) отчете своята дейност за 2016 година. Комплексът включва Етнографския музей, Къща-музей „Иван Вазов” и Художествена галерия „Отец Паисий”. През изминалата година залите на обектите към Музеен комплекс – Берковица са посетени от общо 6803 души

Монтана е домакин на кандидатстудентска борса. За 13-ти път висши учебни заведения и колежи от България запознават на място бъдещите студенти с предлаганите от тях специалности. 

Група от 25 чужди граждани на Анганистан и Пакистан, със статут на кандидат-бежанци са задържани в землището на село Подгоре и село Раковица, в община Макреш, през почивните дни. На непълнолетните е предоставена полицейска закрила.

За четвърта година Първо основно училище „Никола Йонков Вапцаров” – гр. Берковица, участва  в езиковото състезанието Spelling Bee 2017. 30 участници от трети до седми клас мериха сили в спелуването на думи на английски пред тричленно жури.

"Най-чудното чудо" ще търси трупата на видинския Драматичен театър под режисурата на Иван Истатков. Началото на представлението е от 19 часа днес. 

В експозиционната зала «Кутловица» в Монтана от 17.30 започна откриването на изложба, посветена  на 8 март. Ще бъдат представени творби на 12 художнички.

Постановката "Асансьорът" на Георги Марков ще бъде представена в Младежки дом- Монтана на 8 март, сряда, от 18.30. В ролята на архитекта Лозан е Бисер Маринов, който е родом от Видин.

Второто издание на Националната кампания "Великден за всеки" -"Дари празник на баба и дядо"  под патронажа на омбудсмана Мая Манолова започва утре с молебен за успех и благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит в столицата. 

Безплатни очни прегледи ще има тази събота и неделя, 11 и 12 март, в поликлиниката във Видин. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 30 юли 2024 година

Избират  изпълнител на дейностите по аварийно укрепване на крепостта "Баба Вида".  Укрепването трябва да се извърши по архитектурен и конструктивен проект, обясни началникът на отдел "Устройство на територията" в Община Видин Румен Лилов.  Първата от поредицата срещи, организирани от "Има такъв народ" в търсене на подкрепа за съставяне на..

публикувано на 30.07.24 в 18:05

Проблеми при техническите прегледи след нови изисквания

Нови изисквания при годишните технически прегледи създават проблеми за собствениците на някои автомобили. От понеделник (22 юли) са в сила нови правила, според които тези пунктове, които не са осигурили свързаност на уредите за измерване със системата на Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация”, няма да могат да работят...

обновено на 30.07.24 в 16:47

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник на Районната служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка...

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Дърводелската работилница за деца се проведе в Ослен Криводол

Със занимания по дърводелство продължава Лятната школа за деца в читалището на мездренското село Ослен Криводол. Новата седмица  започна в дърводелската работилница на Сергей Цеков.   За заниманието той  беше приготвил дървен материал, който децата оформиха и украсиха с пирограф, превръщайки парчето дърво в красиви дъски за хляб. Освен..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Община Монтана с нови автомобили за социални услуги

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат разпределени за..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Облагородяват градинката пред търговския център във Видин

Градинката пред търговския център във Видин ще бъде облагородена. В пространството ще бъдат оформени фигури с вечнозелени растения и сезонни цветя, като се запази сегашната форма на композицията, каза Владимир Петков - мл. експерт "Техническа инфраструктура и благоустройство" в Община Видин: "Идейният проект предвижда да се засадят вечно зелени..

публикувано на 30.07.24 в 15:23

Над 2 милиона заготовки на кутии за цигари задържаха на Дунав мост 2

Г олямо количество заготовки на кутии за цигари и филтърна хартия за производство на цигари е открито  в тежкотоварен автомобил.   при проверка на Дунав мост 2, съобщават от Агенция  "Митници".  Снощи о коло 02:00 часа в района на ГКПП Дунав мост II – Видин митническите служители са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от..

публикувано на 30.07.24 в 15:19