Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой празнува на 8 март?

7
Снимка: Красимир Каменов
8 март празник ли е или не? Това празник на майката ли е или празник на трудовата жена? Да, самият ден е оспорван, считан за комунистическа отживелица, част от омразно минало за някои, малко лицемерен, дори смешен за други заради клишето, в което се е превърнал. Но, въпреки това, се празнува. Във видинското село Градец например традиционно го отбелязват с редица инициативи. Специална изложба са организирали от местния пенсионерски клуб "Здравец". Изложени са плетива, декупаж и гоблени, направени от жените в клуба.

"Златни ръце имат нашите жени, как няма да празнуват", казва Гина Фишкова, която е заместник председател на клуба на хората от третата възраст и добавя:

"Ние го приемаме като празник. Такава изложба от години не е правена. Въпреки, че са заети с животните и градините, нашите жени намират време и за ръкоделия... За празника ще им цветя и настроение, но освен цветя мъжете от клуба ще ни подарят и по един танц..."


"Осигурили сме диджей. Духова музика на площада. В празника се включваме и ние, мъжете от клуба... Според мен празникът е хубав и жените го заслужават..."- каза председателят на клуба Руско Великин.

Хората от третата възраст се радват на всеки празник и не ги интересува, кой как ги определя.  

"8 март е ден на майката. Аз имам две деца и винаги получавам подаръци. Няма значение колко струват. Заповядай, мамо. Целувка и това е празникът за мен..." - казва Вена Москова, една от най-дейните жени в клуба.

Пролет Цолова, секретар на Читалище "Просвета" в селото също коментира за Радио ВИДИН празника:

"За нас си остава празник и не го смятаме за отживелица. Затова ние от читалището, съвместно с пенсионерския клуб, го организираме... През годините са му слагали всякакви епитети, но хората го уважават. Това са обикновени трудови хора... Едно време, когато работеха Химическите заводи, го празнуваха като ден на работничката, на ударничката и какво ли не. Но тогава работеха много жени по предприятията... Празникът все пак идва от стачката на шивачките в САЩ. После се определя, като комунистически или социалистически... Много държави го празнуват и той при нас си  е останал като традиция..."

Кметът на село Градец Илия Томов раздава всяка година на този ден карамфили на всички жени в селото. Не подминава дори и продавачките в магазините.

"Букети ще получат и учителките в детската градина. Цветя ще има и за момиченцата там, за да усетят и те празника", обяви кметът на селото.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59