Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Завещание от 1 милион долара получи ломска гимназия

Снимка: Фейсбук


Профилираната гимназия "Найден Геров" в Лом получи завещание от 1 милион долара от български емигрант в САЩ. Парите ще бъдат използвани за подпомагане на обучението на ученици в чужбина, обясни началникът на Регионалното управление на образованието в Монтана Трайка Трайкова
"Действително новината е много хубава. Радвам се искрено за училището и това, че ми се възвръща вярата, че все още има истински българи, които да милеят за българското образование. Това, което знам от директора на училището е, че дарителят е бивш техен ученик, който е лекар в Съединените американски щати, идвал е преди десетина години в училището и е завещал тази сума за обучение на ученици от Лом в Америка и в Европа. Училището заслужава напълно такъв жест. Дано има повече такива истински хора, българи!"
От гимназията заявиха, че това е страхотна възможност за учениците, част от които продължават образованието си в чужбина. Учебното заведение ще даде повече информация в началото на следващата седмица. 

Вижте още

Ремонтират кметството в село Ослен Криводол

Саниране и ремонтни дейности за подобряване енергийната ефективност на сградата на Кметство Ослен Криводол започват до краят на лятото. Сградата е строена 1930г и от тогава основен ремонт не е правен, каза за Радио ВИДИН Роман Иванов кмет на населеното място. "Поех инициативата да направя ремонт, като пуснах тази програма "Малки местни инициативи"..

публикувано на 09.08.20 в 08:40

134 положителни проби за коронавирус, 96 души са излекувани

134 са положителните проби за коронавирус при извършени 3612 PCR теста. Това показват данните в Единния информационен портал към полунощ. 3 са жертвите през последното денонощие, 96 души са излекувани. В болница остават 848 души, 55 от тях в интензивни отделения. В областите от Северозапада новите случаи са общо 3, 2 във Видин, 1 във Враца, докато в..

публикувано на 09.08.20 в 07:45

Взеха 60 нови проби за коронавирус във Врачанско

60 нови проби за Covid-19 са били взети за 24 часа във Врачанско, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Основната част от тях - 56, са от Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост в село Три кладенци, 4 са контроли на инфектирани от Козлодуй, Селановци и Алтимир. 5 жители на областта чакат резултатите си от тестовете за Covid-19. Към..

публикувано на 08.08.20 в 16:47

Задържаха трима за убийството в Търнава

Трима жители на белослатинското село Търнава са задържани като съпричастни  в убийството на 40-годишен мъж от същото село. Тежкото криминално престъпление беше извършено в четвъртък вечерта, съобщиха от областната дирекция на МВР във Враца. И тримата  задържани имат криминални прояви от различен характер, уточняват от полицията...

публикувано на 08.08.20 в 16:00
Работници подготвят терена в местността Панаирището

Инспекция по труда -Видин: Непълнолетните работят 7 часа и получават не по-малко от минималната заплата

Непълнолетните също могат да работят само при сключен писмено трудов договор, като работодателят трябва да поиска предварително разрешение за наемането им от Инспекцията по труда. Това обясни за Радио Видин Надежда Симеонова, директор на Инспекция по труда - Видин. "Работният ден за тях е намален – 7-часов, но въпреки това те трябва да..

публикувано на 08.08.20 в 14:20

Осъдиха мъж, опитал да убие полицаи

Мъж от село Добролево, чиято пушка засякла при опит да гръмне двама полицаи, беше осъден на 10 години затвор Присъдата е окончателна. Тя беше издадена от върховния съд, потвърди защитникът на униформените адвокат Светла Генова. Възмездието настигна Мирослав Горанов от борованското село цели 7 години и половина след деянието, което за..

публикувано на 08.08.20 в 12:17

Мъж от Липница загина на пътя при ПТП

Трагичният инцидент се е разиграл снощи малко преди 22 часа на второкласния път между Враца и Оряхово, който преминава през мизийското село Липница. Управляваният от 28-годишен столичанин С.В.Б. автомобил е ударил и убил на място пресичащ пътното платно местен мъж Р.Г.С. на 42 г. Полицията разследва причините, предизвикали..

публикувано на 08.08.20 в 11:47