Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пенсионери се обръщат към властта

Снимка: радио ВИДИН
Преизчисления на пенсиите, спрямо осигурителния доход за 2016 година, искат пенсионерски организации.


Възрастните хора, на които са отпуснати пенсии до миналата година, са по- облагодетелствани
, защото средният осигурителен доход е увеличен почти два пъти от 2008 година, когато е направено последното преизчисляване на пенсиите, заяви председателят на Областния съвет на Съюза на пенсионерите -2004, Малина Башлийска.

Днес в София се провежда Пленум на Централния съвет на съюза, който възрастната жена оглавява.

Малина Башлийска обясни, че там ще се запише обръщение, с което партиите да се запознаят.

"Да разберем имат ли мислене те по този въпрос, защото от моите разговори с тях виждам, че една част -въобще го нямат като проблем."

Пенсионерите ще настояват да се приеме Закон за възрастните хора, в който държавата да регламентира структурите на Пенсионерските организации, да има финансиране от държавния бюджет, с което да се поемат месечните разходи за издръжка, както и да бъде назначен на пълен работен ден уредник, който да стопанисва клубовете, където прекарват по-голяма част от времето си хората от третата възраст.

Те ще настояват и за намаляване цената на билетите за транспорт.


Вижте още
ДГ

Снимката на 26 май 2020 година

Да не се отварят детските градини, в които персоналът не е изследван за COVID-19 , за това призова областният управител на Видин Момчил Станков. На брифинг днес той съобщи, че персоналът на 6 от детските градини в община Видин е отказал да бъде изследван. Детските градини трябва да започнат работа на 1 юни, дотогава ще бъдат извършени тестовете на..

публикувано на 26.05.20 в 18:10

Във Видин задържаха мъж за блудство с малолетно момиче

По искане на Районна прокуратура – Видин е наложена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража" за мъж, блудствал с малолетно момиче. Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се води разследване по образувано досъдебно производство за извършено престъпление чл. 149, ал. 1 от НК. В качеството на обвиняем е привлечен криминално..

публикувано на 26.05.20 в 17:02

Д-р Венцислав Владински: За първи път излекуваните са повече от активните случаи

За последните няколко дни в област Видин има 22-ма излекувани от коронавирус, като по този начин общият брой на излекуваните е достигнал 84. Добрата новина съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Венцислав Владински: "Това са лица, които са били положителни на коронавирус и след съответното необходимо лечение, макар и в домашна..

публикувано на 26.05.20 в 17:01

Служители на видински детски градини отказват тестове за COVID-19

Само в три детски градини в община Видин персоналът се е  съгласил да бъде тестван за COVID-19. Областният управител призова детските градини, в които не бъдат извършени тестове, да останат затворени.  Те трябваше да заработят на първи юни. До тогава по решение на  областния оперативен щаб за COVID-19 трябваше да се тестват всички от..

публикувано на 26.05.20 в 17:00

Пуснаха лин в язовир "Огоста"

Зарибяването на водоема с лин направиха от Сдружение Ловно рибарско дружество "Огоста" и риболовно дружество "Наслука" . 300 кг лин бяха пуснати във водите на монтанския водоем, в района на полуостров "Расника". 1700 лева са платени на местно рибно стопанство, за да осигури зарибителния материал. Средствата са от отчислението на платените риболовни..

публикувано на 26.05.20 в 16:58

Трима на съд за държане на голямо количество наркотици

Окръжна прокуратура – Видин предава на съд трима обвиняеми за държане на наркотици. Обвинителният акт на прокуратурата за о бвиняемите Б. Б. /на 57 години/, П.Ц. /на 53 години/ и С.И./на 57 години/,  е за извършено от тях престъпление - незаконно държане на наркотични вещества с цел разпространение в особено големи размери. Тримата мъже са били..

публикувано на 26.05.20 в 16:20

Детските градини в община Мездра отварят врати от 1 юни

От 1 юни /понеделник/ се възстановяват посещенията на деца в детските градини на територията на община Мездра. Това разпореди със заповед кметът Иван Аспарухов. Преди децата да тръгнат отново на градина, родителите са длъжни да подпишат декларация по образец, с която да декларират, че са запознати и ще спазват новите правила за работа на детското..

публикувано на 26.05.20 в 16:02