Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възпоменателна вечер за полк. Стефан Илиев в Белоградчик

На 26 март се навършват 100 години от гибелта на командира на 15-ти пехотен Ломски полк

Снимка: Емилия Кожухарова Личен архив

Готова е програмата за възпоменателната вечер в Белоградчик по повод 100 години от гибелта на полк. Стефан Илиев - командир на 15-ти пехотен Ломски полк, който е бил базиран в града преди Балканските войни. Отбелязването на годишнината ще се състои на 23 март и ще започне със заупокойна панихида в храма „Свети великомъченик Георги Победоносец” от 16.00 ч. Възпоменателната вечер ще продължи от 17.00 ч. в Младежки дом - Белоградчик. В началото слово за бойния път на полк. Илиев ще произнесе кметът на общината Борис Николов. Със слово към присъстващите ще се обърне и председателят на Общински съвет - Белоградчик - Мирослава Чавдарова. Свои спомени ще разкаже внучката на полк. Стефан Илиев - Емилия Кожухарова. Вечерта ще завърши с филм за бойния път на 15-ти пехотен Ломски полк. Очаква се гост на събитието да бъде Иво Антонов- отговарящ за войнишките паметници в Министерството на отбраната. Предвижда се до края на годината в града да бъде издигнат и паметник на полк. Илиев, за който вече има решение на Общинския съвет.
Стефан Илиев е роден на 29 юни 1869 година във Видин. Воинският му път започва в 3-и пехотен бдински полк, след това е командир на 2-а дружина от 15-и пехотен ломски полк в Белоградчик. В началото на Балканската война е командир на 4-а дружина на 15-и пехотен ломски полк с чин майор. Участва в сраженията при Люлебургас, Тюрк-бей, Татаркьой, Чаталджа, при височината Хисар, при Дойранското езеро, река Вардар и др. След Междусъюзническата война е началник на 15-о полково военно окръжие във Видин.

През 1916 година подполковник Стефан Илиев е назначен за командир на 15-и пехотен Ломски полк. Участва в боевете при Стойково бърдо, Планиница, Буково, Върбовец, в Чеганската операция. Загива геройски начело на контраатака на 26 март 1917 година в битката за връх Червена стена край град Битоля.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Кула пръскаха срещу комари, кърлежи и бълхи

Пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи бе извършено на тревните площи в панаирен комплекс, парк, игрища и детски площадки на територията на град Кула, информираха от общинската управа. Дезинсекцията е извършена с аерозолен генератор. Използваният препарат е Цитрол 10 ULV и не представлява опасност за живота и здравето на хора и..

публикувано на 14.08.24 в 15:31

Брегово ще отбележи традиционния си празник

Програмата за празника на Брегово започва утре, 15 август. Той е традиционен и тази година съвпада с честването на 50-ата годишнина от обявяването на населеното място за град, информира Жасмина Генчева , председател на Народно читалище "Развитие". "На 15 август, от 10:00 часа ще е тържествената сесия на Общинския съвет, а следобед от 17:00 часа ще..

публикувано на 14.08.24 в 15:08

Курбан за здраве ще бъде раздаден в манастир край Враца

По традиция, на големия християнски празник – Успение на Пресвета Богородица, в манастира „Св. Иван Рилски“ (Пусти) ще бъде осветен и раздаден курбан за здраве, съобщиха от общинската управа на Враца. Събитието ще се проведе на 15 август (четвъртък) от 11:30 часа. За желаещите да присъстват на празника има осигурен транспорт, който ще се..

публикувано на 14.08.24 в 14:54

Вандали нанесоха щети в Кула

Неизвестни извършители са съборили новите скамейки на стадиона в Кула само два месеца след поставянето им, съобщи председателят на Общинския съвет Димитър Цанков. Това е поредният вандалски акт , насочен към общинската собственост, който не само нанася материални щети, но и е израз на неуважение към труда и усилията на много хора, допълниха от..

публикувано на 14.08.24 в 14:26

Храмов празник ще отбележат в Ружинци

Храмов празник на параклиса "Успение на Пресвета Богородица" отбелязват утре, 15 август, в Ружинци . Ще бъде отслужен водосвет за здраве и раздаден курбан, каза кметът Александър Александров . "От години празнуваме Голяма Богородица в параклиса "Успение на Пресвета Богородица" с курбан, със служба на отец Рафаил. Всяка година посетителите са..

публикувано на 14.08.24 в 14:19
Представители на Община Враца и пожарната дадоха брифинг заради пожара в регионалното депо.

Потушен е пожарът в депото край Враца

Потушен  е пожарът , който избухна вчера в регионалното депо за твърди битови отпадъци край село Костелево , това стана ясно на извънреден брифинг пред Община Враца. От местната управа съобщиха подробности за действията през последните 12 часа. На 13 август в 18:55 часа служители на депото забелязват пламъци и подават сигнал до Пожарна..

публикувано на 14.08.24 в 13:55

Врачанският митрополит ще оглави богослуженията за празника на Черепишкия манастир

Утре, 15 август, е един от 12-те Велики християнски празници - Успение на Пресвета Богородица . Голяма Богородица е и храмов празник на най-големия действащ манастир във Врачанска епархия - Черепишкия манастир „Успение Богородично“ . Празничните богослужения в светата обител ще започнат тази вечер в 18:00 часа с архиерейска вечерня с..

публикувано на 14.08.24 в 13:00