Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 март 2017 година

Снимка: ПГ "Проф. д-р Асен Златаров", Видин

Три ученички от видинската Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" завоюваха челни места на регионалното състезание за млади готвачи, бармани и сервитьори, съобщават от училището. Десислава Костадинова от 12 "г" клас се класира на първо място в категорията "Най-добър млад готвач". Второто място в категорията "Най-добър млад барман" е за Виктория Сулова от 12 "д" клас. Аделина Иванова от 12 "г" клас зае третото място в категория "Най-добър млад сервитьор". Техни преподаватели са Вергиния Бежанова и Анета Кирилова. Учениците, взели участие в регионалното състезание, са от областите Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч, Плевен, Враца, Търговище, Монтана и Видин.


Заради покачването на Дунав и метеорологичните условия през последните дни, вече работят две от осемте отводнителни помпени станции на дружество "Напоителни системи"- Видин. За момента обаче нуждата от отводняване на избили подпочвени води все още не е голяма. Станциите са на непълен работен режим, каза управителят на дружеството- инж. Димитър Йоцов.


Съдебни процедури и неясноти около собствеността на язовир Смирненски създават проблеми за нормалната му експлоатация и контрол. Заради неизяснената ситуация с продажбата на водноелектрическата централа и част от съоръженията към нея, има реална опасност да изпуснат проблеми, свързани с хидротехническото му състояние. Това каза за Радио ВИДИН управителят на Напоителни системи „Мизия", Хидротехнически район- Монтана- инж. Игор Репкин.


29 проектни предложения за кандидатстване пред Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда по Националната кампания „За чиста околна среда – 2017 г.“ са разработени в община Видин. Общата им стойност е 282 653,10 лв. От тях 23 броя – с бенефициенти  населените места в общината и 6 броя - за град Видин. 


Огромни дупки до прелеза преди кръстовището на бул. "Панония" и ул. "Цар Александър Втори" във Видин при дъжд стават незабележими за шофьорите и са предпоставка за пътно-транспортни произшествия. 


От март месец в община Враца започна извършването на мероприятия за поддържане на зелената система в града. Сред дейностите, които са заложени в графика са отзимяване, окопаване и подхранване на розариумите в града.


Продължават строителните дейности по санирането на петте блока във Враца. Общината подписа договори с избраните фирми изпълнители и за още шест блока в града, които ще се обновяват по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.


Демонстрационен център за локални инсталации и технологии за пречистване на отпадъчни води ще бъде открит до края на месеца във Враца. Той ще е първият в страната, а средствата за изграждането му са на стойност 180 000 лeва. Центърът се намира на територията на Пречиствателната станция във Враца. Две локални пречиствателни станции са дарени от немска фондация, като едната ще се намира в село Згориград.


С над 200 000 лв. по "Красива България" Община Враца ще облагороди дворното пространство в детската градина „Щастливо детство“. До края на годината предстои да се ремонтират и детски площадки, на които ще се монтират нови съоръжения, пейки и кошчета за отпадъци.


Четири ще бъдат подвижните избирателни кутии за предстоящия парламентарен вот в община Монтана.


Община Берковица търси средства за изграждане на социално предприятие. Целта е насърчаване на социалното включване на най-бедните и отхвърлени от обществото уязвими групи. Средствата за организирането на социалното предприятие са 150 000 лева.


Взети са необходимите мерки за предотвратяване на пожари в землището на видинското село Горни Лом. Жителите му са информирани за опасностите при пролетното почистване и предупредени за опасността от палене на огън в горските масиви. 


Курсове за придобиване право на лов организира Ловно - рибарско сдружение „Миджур” във видинското село Чупрене.


20 електрически велосипеда са на разположение на туристите  във Видин и от днес вече ще могат да се наемат. С тях ще  може да се пътува и по Дунав мост 2 до Калафат. 240 колелета са закупени по програмата Интеррег между България и Румъния.


Диана Миленова от 11 "в" клас и Ивелин Венков от 12 "г" клас на видинската Математическа гимназия се класираха за 49-та Национална олимпиада по Химия и опазване на околната среда.


Улица във Враца, която да носи името на починалия тази година млад общественик, Георги Митев, искат негови приятели и познати. Те смятат да стартират подписка в подкрепа на каузата.


Изложба с реконструкции на облекло, въоръжение и снаряжение от 6-и до 10-и век ще бъде представена в "Паметохранителницата" във видинското село Дреновец. Откриването е на 17 март от 11:30 часа. 


Със заупокойна панихида в храма „Свети великомъченик Георги Победоносец” на 23 март в Белоградчик ще се започне възпоменателната вечер по повод 100 години от гибелта на полк. Стефан Илиев - командир на 15-ти пехотен Ломски полк.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изграждат физкултурен салон в началното училище в Белоградчик

Началното училище в Белоградчик ще има физкултурен салон. От построяването си до днес, не е разполагало с такъв. За спортните занимания е използвано малко, тясно помещение в приземен етаж на сградата, съобщават от общинската администрация.  Още в първия учебен ден учениците от училище "Васил Левски" ще бъдат посрещнати с ново, просторно и..

публикувано на 24.08.24 в 15:15

Започна тазгодишното издание на Видинския панаир

Започна панаирът във Видин, който е с над 130-годишна история. Участват повече от 60 изложители от България и Сърбия. За първи път Видин е домакин на изложението „Българско е!“, като щандовете със занаятчийски стоки са разположени край алеята, водеща към входа на панаира.  Работното време на панаира е от 10.00 до 2.00 часа. Използването на..

публикувано на 24.08.24 в 13:00
МБАЛ

Обявиха конкурс за ръководство на болницата във Видин

Министерството на здравеопазването обяви конкурс за ново ръководство на Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Петка“ във Видин. Причината е изтичане на мандата на сегашното. Заповедта за откриване на конкурс за избор на членове на Съвета на директорите е обявена на сайта на министерството. Документи за участие се подават до 24 септември...

публикувано на 24.08.24 в 09:15

15 са вакантните длъжности във военното формирование във Враца

Търсят се кадрови военни, като минималното месечно възнаграждение за длъжността е почти 2 300 лева. Със заповед на командира на Сухопътните войски, са обявени 290 войнишки длъжности за приемане на военна служба на лица, завършили граждански средни или висши училища, във военни формированияот Сухопътните войски. За военно формирование 54990, което се..

публикувано на 24.08.24 в 08:33

Враца казва: "Buongiorno!"

Във Враца подготвят италиански изненади за 24 август, похвалиха се от общинската управа. За първи път в историята на града ще се проведе инициативата "Buongiorno Vratsa" , която ще превърне града под Околчица в сцена на италианската музика, филми, кулинария и култура. Заведенията са подготвили нови италиански напитки и ястия специално за този..

обновено на 24.08.24 в 07:50

Снимката на 23 август 2024 година

Врачанското село Ослен Криводол е домакин на фестивала  "Ослен Фест - селски Ренесанс" . Форумът започна вчера, 22 август, и ще продължи до 25 август. Организаторите предвиждат редица дейности и събития в рамките на фестивала, насочен към съживяване на българското село.  Конфедерацията на независимите синдикати в България настоява всяка година..

публикувано на 23.08.24 в 18:05

Прокуратурата във Видин разследва румънец за трафик на мигранти

Под ръководството на Районна прокуратура – Видин се водят действия по разследване по досъдебно производство за незаконно подпомагане на чуждестранни граждани да преминават през страната в нарушение на закона.  В качеството на обвиняем по делото е привлечен гражданин на Румъния.  На 13.08.2024 г. в гр. Кула, в 30-километровата гранична зона,..

публикувано на 23.08.24 в 16:44