Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Безплатни прегледи за глаукома организират в Северозапада

Снимка: Архив

Мащабна кампания за ранно откриване на глаукома и предотвратяване на слепотата ще премине през Северозападна България. Тя е посветена на Световната седмица за борба с глаукомата, която тази година се провежда от 12 до 18 март, каза координаторът Юлия Андреева:

"В Северозападна България ще има информационни беседи, посветени на глаукомата, и последващ безплатен скрининг. Ще посетим Монтана, Враца, Берковица и Белоградчик през следващата седмица и се надявам по-нататък да организираме събития и в други населени места от Северозападна България."

В Монтана прегледите ще се проведат на 20 март, понеделник, от 11 часа в залата на Младежкия дом. Същия ден прегледи ще има и във Враца. Те ще се проведат от 17 часа в залата на Общинския съвет. В Берковица безплатен скрининг ще има на 21 март, вторник, от 10:30 часа в клуба на пенсионера. Кампанията ще продължи в Белоградчик. Беседа и прегледи за глаукома в града на скалите ще се проведат на 23 март, сряда, от 10 часа в Младежкия дом.

По данни на НЗОК диспансеризираните болни с глаукома в България  са 78 487 души. Две трети от тях са жени, а близо 64 000 души са над 60-годишна възраст. Всяка година новооткритите случаи са около 7500, което е много по-малко от реалната заболеваемост. За Северозападна България данните показват, че диспансеризираните болни с глаукома във Видин са 1281, което представлява е 1,40% от населението, във Враца - 1264 души, или 0,73%, в Монтана – 1648 души, което е 1,20%.


Вижте още

Снимката на 13 април 2021 година

Над 8 километра разноцветни флагчета ще красят видинските паркове и ще създават настроение по празниците.  Поставянето на новата пролетна украса стартира тази сутрин от парк "Рова" при Стамбол капия.  Община Видин представи новата Наредба за организация на движението, която регулира промяна в " Синята зона " на града . Променя се обхватът, за да се..

обновено на 13.04.21 в 17:54

Фотоволтаични централи ще изграждат върху общински имоти в Ружинци

Общинският съвет в Ружинци реши да даде съгласие за рекултивиране чрез депониране на земни маси на поземлени имоти, които са общинска собственост. Още 4 решения бяха взети с пълно мнозинство, каза кметът Александър Александров: "Отменихме едно решение на Общинския съвет за определяне наемна цена на едно помещение в село Дреновец и..

публикувано на 13.04.21 в 17:22

Съдът остави в ареста обвиняем за грабеж в село Бело поле

Мярка за неотклонение "задържане под стража" наложи съдът на 30-годишния Б.С., който е привлечен в качеството на обвиняем за извършен от него грабеж на 84-годишната жителка на село Бело поле. Според  Териториално отделение – Белоградчик при Районна прокуратура – Видин  п рез нощта на 08.04.2021 г. обвиняемият проникнал в дома на жената и я..

публикувано на 13.04.21 в 17:18

Задържаха мъж, опитал да преведе момче от Ирак през Дунав мост 2

Мъж на 61 години е направил опит да преведе  момче на 10 години от Ирак  през българо-румънската граница на  ГКПП Дунав мост 2,  без разрешение на надлежните органи на властта . Инцидентът е от днес, съобщават от Апелативната прокуратура в София. За целта мъжът е използвал лек автомобил, а детето било укрито в багажника. Деянието му останало..

публикувано на 13.04.21 в 16:45

В Кула засадиха 70 фиданки за ден

Залесяване с 60 фиданки липа и 10 планински лимон направиха доброволци от движение "Северозапазване"в град Кула.  Планинският лимон е засаден в двора на църквата "Свети Петър и Павел" и в началото на крепостта "Кастра мартис". Фиданките са от инициативата Гората.бг.,  съобщи за Радио Видин Наско Цанов от организацията: "Продължихме залесяването на..

публикувано на 13.04.21 в 16:30

Започна рекултивацията на общинското сметище в Димово

Първа копка за техническа рекултивация на общинското сметище за битови отпадъци направиха в Димово. С това беше даден старт на закриване на общинското сметище, което не отговаря на европейските изисквания, обясни кметът Светослав Славчев. "Това е по един проект, чрез Европейския фонд за регионално развитие, който от 2018 година се движи документално...

публикувано на 13.04.21 в 16:10

Започнаха спасителни археологически проучвания по трасето на скоростния път Мездра - Ботевград

Започнаха спасителни археологически проучвания на три обекта по трасето на скоростния път Е-79 в отсечката Мездра - Ботевград, който се изгражда в момента. Два от обектите се намират в землището на село Дърманци, а един - в землището на село Лютидол. Изпълнител на теренните проучвания е Националният археологически институт с музей при Българска..

публикувано на 13.04.21 в 15:00