Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Обиколка в Белоградчик и Видин ще представи възможностите за винен туризъм

Снимка: Радио ВИДИН

Информационна обиколка под наслов „В кое вино е истината???” ще започне утре, 17 март, в Белоградчишко. Тя е насочена към възможностите за винен туризъм, който предлага дунавският регион. Обиколката се организира от Сдружение „Нортикум”, в което членуват винопроизводители от региона на Видин и Белоградчик. Техен партньор е Асоциацията „Ден на отворени изби”, която презентира избите от Неготинска крайна - Сърбия. Този информационен тур ще даде възможност на екскурзоводите и туристическите асоциации да построят собствена трансгранична туристическа програма за винен туризъм, дегустирайки оригинални вина и ракии. В Белоградчишкия регион обиколката започва от хана в с. Фалковец. Там за „Добре дошли” сред белоградчишките скални феномени домакините ще посрещнат гостите. В хана ще бъде и първата дегустация на вината от близката изба в с. Боровица. След това групата ще отпътува за Белоградчик. В града е предвидено посещение на природонаучния музей, който единствен в Северозападна България разполага с общ фонд от 3000 експоната. Гостите ще влязат и в крепостта „Калето”. На входа ѝ представители на общинското ръководство ще представят туристическите продукти в общината. След кратка разходка из града, групата ще се отправи към Рабишкото езеро и пещерата „Магура”. При посещението си в пещерата те ще имат възможност да разгледат и залата с праисторическите рисунки, които са кандидат за вписване в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Вечерта в хотела край пещерата за участниците в информационната обиколка е организирана среща с управителите на седем изби от сдружението „Нортикум”. Те ще имат и възможност да дегустират уникално вино с марката на сдружението. Освен това ще бъдат запознати с културния афиш за 2017 година. На срещата ще бъдат презентирани туристическите услуги в общината, фестивали, събори, групови и специализирани програми. Торлашките баби ще предложат автентични ястия. На 18 март събота, групата ще се отправи към Видин, където ще има възможност да дегустира още вина на сдружението „Нортикум”. По обяд ще отпътуват за Сърбия и там в продължение на два дни ще могат да опитат и вината от сръбските винарни от неготинския край.  

Вижте още

Кметът на Видин Цветан Ценков: Ситуацията е овладяема, обсъждаме облекчаване на някои мерки

Ситуацията с пандемията във Видин е овладяема, няма повод за паника и притеснения. Това заяви за Радио Видин кметът, д-р Цветан Ценков. В болницата ежедневно се приемат и изписват болни. Обсъждат се варианти за облекчаване на някои от наложените мерки, допълни той: "Това, което е общоприето за държавата, се спазва и във Видин. Дори искаме да пуснем..

публикувано на 29.11.20 в 15:52
Огнян Ценков в студиото на Радио ВИДИН

Бившият кмет на Видин Огнян Ценков- доброволец в областната болница

Огнян Ценков е доброволец отскоро в МБАЛ "Света Петка". За Радио Видин подбудите за това свое действие, той определи така: "Във връзка с публикувания апел на ръководството на нашата болница за необходимост от доброволци за санитари и хора за пропускателния режим, подадох заявление като човек, желаещ да е доброволец в пропускателния режим и сега съм в..

публикувано на 29.11.20 в 14:53

21 случая на заразени с COVID-19 във Враца в събота

21 нови случаи на Коронавирус са регистрирани в област Враца за 28.11.2020 г. Всички новообявени случаи са на домашно лечение. В община Бяла Слатина са регистрирани 5 случаи, като от гр. Бяла Слатина са три жени, съответно на 63 г., 37 г. и 85 г. С положителни резултати за Коронавирус са и 74 г. мъж от с. Търнава, както и 53 г. мъж от..

публикувано на 29.11.20 в 14:24

Тийнейджърка предизвика ПТП

Тийнейджърка предизвика тежка катастрофа, при която по чудо се отърва без жертви, съобщават от полицията във Враца. Инцидентът е станал вчера на пътя от село Търнак към Бяла Слатина. Ле автомобил, управляван от М.И. от Червен бряг е катастрофирал. При сблъсъка е пострадала возещата се на задната седалка С.И. на 64 години от същия град...

публикувано на 29.11.20 в 11:36

Кризисният щаб в Лом затвори училищата седмица преди заповедта на здравния министър

Всички училища на територията на община Лом са затворени още в началото на тази седмица, заради влошената епидемиологична обстановка, увеличения брой на заболели от COVID – 19 и претоварване на здравната система.   По настояване на кмета Георги Гаврилов, бе свикан Общинския кризисен щаб, който разгледа предложенията на директорите на..

публикувано на 29.11.20 в 11:10

Никой не знае дали ще пуснат ледената пързалка във Враца

Децата във Враца чакат с нетърпение началото на декември, когато по традиция запалват светлините на коледното дръвче. Тази година, подобно на предходните две, на централния площад ще има и ледена пързалка. Малцина обаче са наясно дали тя ще работи след въвеждането на нови, по-строги противоепидемични мерки от правителството. Пред..

публикувано на 29.11.20 в 09:33

Отлагат коледните изяви в Мездра

Ден след въвеждане на мерките от заповедта на здравния министър с цел да се ограничи разпространението на COVID-19 у нас, те вече са в сила в Мездра. Прекратили са работа всички кафенета, кафе сладкарници дискотеки и фитнес клубове. Заведенията за хранене могат да предлагат само храна за вкъщи. Служителите в учрежденията ще могат да ползват..

публикувано на 29.11.20 в 10:30