Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Астрономическата обсерватория- атракция за туристите в Белоградчик

2
Снимка: Иванка Петрова

Международният ден на астрономическите обсерватории се отбелязва на 16 март. Астрономическата обсерватория в Белоградчик е отворена за посещения. Освен за провежданe на научни наблюдения, тя е атрактивна и за туристически посещения, обясни Асенка Асенова, служител в обекта:
"Повечето туристи, които посещават белоградчишката крепост идват и при нас, тъй като им е на път, запознават се с обсерваторията, с това, което предлагаме. Които имат желание, пристигат вечерно време, когато е ясно, за да им се покаже, за да гледат през големия телескоп, който е вторият по големина в България, след роженския. Има и групи от ученици, които с предварителна заявка, ни посещават. Имаме и вестник "Телескоп", който подаряваме, за да се образоват повече."
Астрономът Антон Стригачев от Института по астрономия към Българската академия на науките работи днес в обсерваторията.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Медицински хеликоптер от Румъния транспортира пациенти от Враца до Букурещ

Семейство от Румъния, пострадало при катастрофа, беше транспортирано с румънски медицински хеликоптер от врачанската болница до лечебно заведение в Букурещ . Възрастната двойка е катастрофирала преди две седмици край Оряхово. Семейството е пътувало за почивка в Турция. След пътния инцидент мъжът, на 80 години и жената, на 77 години са с множество..

публикувано на 05.06.24 в 14:32

Фестивалът "Пъстра огърлица" във Вършец посреща гости от 5 държави

Международен фолклорен фестивал "Пъстра огърлица" ще се проведе на 22-ри и 23 юни във Вършец. Това ще е десетото издание на форума, който е част от културната програма на града. Целта е популяризиране на културните традиции на страната и танцовото и музикално изкуство, каза Даниела Лилова , специалист "Туризъм" в Общината и организатор на фестивала...

публикувано на 05.06.24 в 14:30

Полицейска операция срещу купуването на гласове се провежда в Монтанско

Специализирана  полицейска операция  за противодействие на престъпления, свързани с изборното законодателство и конвенционалната престъпност се провежда днес на територията на област Монтана. Към момента в Областната дирекция на МВР са извършени проверки на  8 сигнала за купуване на гласове , по които са образувани преписки под наблюдението на..

публикувано на 05.06.24 в 11:30

Парк "Калето" в Монтана е по-чист след екоакция

Парк "Калето" е една от забележителностите на Монтана и се използва за разходки и отдих на жителите на града. Инициативата за почистването му е на местната екоинспекция, а поводът - днешния Световен ден на околната среда.  Служители на Регионалната инспекция по околната среда и водите, ученици, представители на държавната и местната власт чистиха..

публикувано на 05.06.24 в 10:00

Кулинарен фестивал организират в Кула за Еньовден

Кулинарен фестивал и конкурс за Еньовден организират Община - Кула и читалище "Просвета - 1872" в града. До 19 юни е срокът за изпращане на рецепти за ястия с билки и подправки, каза експертът в общинската администрация Христела Александрова. "За първи път тази година на летния празник Еньовден, 24 юни Община Кула и Народно читалище..

публикувано на 05.06.24 в 08:30

С нов директор е държавното млекопреработвателно предприятие

Живко Живков е новият изпълнителен директор на държавното млекопреработвателно предприятие, съобщиха от Министерството на икономиката и индустрията. Съставът на Съвета на директорите вече е вписан в Търговския регистър. Миналата седмица министърът Петко Николов поиска от принципала на дружеството Държавната консолидационна компания спешна смяна на..

публикувано на 05.06.24 в 08:26
СУ

Дни на отворени врати в училище "Цар Симеон Велики"

Дни на отворените врати ще се проведат  днес и утре в Средно училище "Цар Симеон Велики" във Видин . Инициативата се организира всяка година и е насочена към приема на ученици след 7-и клас, каза директорът на учебното заведение  Ирена Гъркова : "Показваме на децата всъщност какво представляват хуманитарните науки, какво ще изучават в този профил,..

публикувано на 05.06.24 в 08:00